» nazad na recenzije


Star Trek: Of Gods and Men


Nekoliko prijatelja te časnika sa starog Enterprisea okuplja se prilikom porinuća njegove replike kada ih otima dobro im poznati Charlie Evans, te pomoću Čuvara vječnosti mijenja njihovu stvarnost u nešto daleko, daleko lošije.


Glumci i likovi
Alan Ruck – Captain Harriman
Nichelle Nichols – Uhura
Walter Koenig – Chekov
J.G. Hertzler – Koval
Tim Russ – Tuvok
Chase Masterson – Xela
Garrett Wang – Garan
Ethan Phillips – časnik
Gary Graham – Ragnar
Cirroc Lofton – Sevar
Grace Lee Whitney – Janice Rand
Crystal Allen – navigatorica

Kreativno osoblje
Redatelj: Tim Russ
Scenarij: Jack Trevino i Ethan H. Calk
Producent: Sky Douglas Conway

Pušten u distribuciju: 22. prosinac 2007. (prvi dio)
Službeni website: www.startrekofgodsandmen.com


Dugo očekivani fan film nakon nekoliko odgoda kojačno je objavljen. Prvi dio trodijelne mini serije ugledao je svijetlo interneta 22. prosinca i... hajmo redom.

Moram priznati da nisam pogledao previše fanovskih uradaka, no ovaj me dovoljno zaintrigirao da ga pogledam. Za film, pa makar on bio nekomercijalni i imao dodatak 'fan', u kojem glume pretežno profesionalni glumci, gluma je prilično slabašna.

Najviše se tu "ističe" Nichelle Nichols. Gledao sam je i u novoj sezoni Heroja i jednostavno je razlika... velika. Ne da je tamo ubilježila neki spektakularan nastup, ali čak i meni laiku koji ne obraćam previše pažnje na glumu ovo djeluje loše. Nichelle također čita uvodne riječi u epizodu, katastrofa, tko god da ju je za to zadužio.

Na početku filma pojavljuje se Charlie Evans, dečko koji je u TOS-u prikazao izuzetne telepatske i telekinetičke sposobnosti. Kirk ga je prije četrdeset godina ostavio na zapuštenom planetu, a sada se našao kraj Čuvara vječnosti i željan je osvete. Iako se pojavljuje dva puta na par sekundi, ima ključnu ulogu u filmu. Glumi ga William Wellman Jr., a nisam siguran zašto originalni glumac, Robert Walker, Jr., nije reprizirao svoju ulogu, istih su godina.

Uglavnom, Wellman je, kao i svi ostali, već glumio u Treku, u epizodi DS9-a, "Favor the Bold". Uvjetno rečeno glumio, pojavo se kao bajoranski časnik, no čovjek je u svojoj karijeri imao solidam broj uloga. U ovom uratku ostat će zapamćen po prilično trashy klimanjem glave tijekom korištenja svojih moći.

Walter Koenig djeluje neuvjerljivo, a lažni ruski naglasak djeluje puno gore nego u originalnoj seriji. Garett Wang je svoje u ulozi časnika Galaktičkog poretka odradio solidno, kao i Gary Graham kojeg nakratko vidimo u ulozi pobunjenika Ragnara.

Da ne bude sve baš toliko crno, J.G.Hertzler svoj dio odrađuje odlično, a i Alan Ruck u ulozi Johna Harrimana (izvorno lik iz filma Generations) ostavlja dobar dojam. Jedini su glumci koji su ostali na svojoj razini iz originalnih uloga. U ulozi Kirkovog nećaka pojavljuje se James Cawley, koji glumi kapetana Kirka u (recimo to mirne duše) trenutno najboljem fan serijalu, New Voyages. Ethana Phillipsa možemo vidjeti na početku epizode kao časnika na zabačenoj stanici, nije dobio neki prostor, no nije ni razočarao.

Efekti i produkcija su... Teško je kritizirati takvo što kada je u pitanju proizvod skupine entuzijasta i oni zbilja nisu na prvom mjestu ovdje. Velik broj fanova komentira kako su efekti prilično loši, no na onako lošem streamingu, teško je i primijetiti. Ispaljivanje oružja na kraju filma / epizode je pomalo komično, pogotovo kad torpedo, zraka ili što god to bilo, putuje pola minute od broda do planeta.

Što se razine produkcije tiče, ekipa New Voyagesa posudila je odlično napravljenu repliku mosta Enterprisea, a kostimi su ionako većinom napravljeni za "pravi" Trek. Vulkan izgleda dobro, prilično uvjerljivo.

Način distribucije je katastrofa. Jasno, problem je namaknuti server sa ovećom količinom bandwidtha za nesmetanu distribuciju, no flash player bez mogućnosti skidanja epizode je... neshvatljiva odluka, barem meni. Sasvim legalni torrent protokol riješio bi većinu problema, i kvalitetu i distribuciju. Da ne kažem kako je meni na solidnom računalu framerate (naški "broj sličica u sekundi") bio užasno nizak, gotovo negledljiv.

U zaključku, od projekta na kojem rade bivši Trek glumci, pa čak i scenaristi te ostalo produkcijsko osoblje, očekivali bismo više. Uz nabrojane nedostatke, definitivno ima pozitivnih dijelova i uradak se svakako isplati pogledati, no nekako sumnjam da su autori ciljali da uradak bude samo "za pogledati"...autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh