» nazad na oružja


oružja [TRIKOBALTNA TORPEDA]


Trikobaltna torpeda su prvi put viđena u Star Trek The Original Series epizodi "A Taste Of Armageddon". Kasnije su upotrebljena u drugoj epizodi dvodijelnog nastavka "The Caretaker" kada je kapetanica Janeway, nakon prebacivanja USS Voyagera u Delta kvadrant od strane bića zvanog Skrbnik, upotrijebila trikobaltna torpeda za uništenje Skrbnikove mreže kako ne bi pala u ruke Kazoncima. Treći slučaj upotrebe ovih torpeda desio se 2154. godine u zrcalnom svemiru kada su Tolijanci detonirali trokobaltni uređaj i time stvorili međudimenzionalni procjep. Poslavši poziv u pomoć kroz njega namamili su USS Defiant klase Constitution iz 2268. godine u našem svemiru. Ova vrsta torpeda izaziva rascjep u podprostoru. U potpunosti su beskorisna protiv meta zaštićenih štitovima zbog vrlo spore ekspanzije energije nakon eksplozije. Zbog činjenice da izazivaju rascjep u podprostoru, spadaju u kategoriju podprostornog naoružanja. Kako su trikobaltna torpeda sa ovakvim učinkom zabranjena Drugim khitomerskim sporazumom, Federacija je morala učiniti neke veće prilagodbe da bi ih njihovi brodovi mogli nositi u svom arsenalu. Pošto su ova torpeda spominju samo u ova dva slučaja, vrlo malo se zna o njima. Neke od pretpostavki idu prema tome da je ovo oružje vjerojatno dosta napredno i držano u tajnosti što se može opovrgnuti činjenicom da je korišteno i u 23. stoljeću, to jest nekih 100 godina prije Voyagerove upotrebe ovih torpeda. Druga pretpostavka polazi od toga da se oružje koristi isključivo za razaranje i zbog svojih osobina ne može biti korišteno u bliskoj borbi. Bilo kako bilo, trokobaltna torpeda su za nas obavijena velom tajne.

Tehnološki, ne znamo od čega je trikobaltni torpedo sastavljen. Vjerojatno je neka vrsta fisijsko-fuzijsko-fisijske bombe sa bojnom glavom obogaćenom trikobaltom. Zbog sam prirode trikobalta, njegova eksplozija u nekoj mjeri utječe na podprostor (subspace).

Ako govorimo o snazi, trokobaltna torpeda su dosta slabija u odnosu na ostala torpeda. Ovo zaključujemo iz Spockove rečenice u epizodi "A Taste Of Armageddon" kada kaže da ne predstavljaju opasnost po Enterprise. U epizodi "Caretaker" Janeway uništava Skrbnikovu mrežu da ne bi pala u ruke Kazoncima. Janeway zapovijeda uporabu trikobaltnih torpeda. Mreža je i prije ispaljenja torpeda bila dosta oštećena i bez štitova. Uporaba ovih torpeda je vjerojatno bila opravdana jer imaju razarajuće svojstvo čime je mreža u potpunosti uništena ne ostavljajući Kazoncima nikakve ostatke koje bi se mogli eventualno upotrijebiti. Korištenjem fotonskih torpeda, ostatci mreže bi se razasuli svuda unaokolo i Kazonci bi vjerojatno mogli upotrijebiti što od Skrbnikove tehnologije.

Kao što se može zaključiti, ova torpeda imaju ograničeno polje upotrebe. Kako imaju prvenstveno razaračku ulogu, ne mogu se koristiti u bliskim borbama. Veliki nedostatak je njihova isključiva upotreba samo kad su štitovi potencijalne mete u potpunosti spušteni.

autor: [dustystorm]
idi na vrh