» nazad na oružja


oružja [TRANSFAZNA TORPEDA]

Transfazna torpeda su torpeda velike razorne moći. Ova tehnologija je, u stvari, tehnologija budućnosti. Tehnologija transfaznih torpeda je razvijena početkom 25. stoljeća. Zvjezdana flota je došla u posjed ovih torpeda povratkom USS Voyagera iz Delta kvadranta. Zajedno sa transfaznim torpedima Voyager je donio i ostale napredne tehnologije kao primjerice ablativni oklop.

2378. godine USS Voyager dolazi u posjed transfaznih torpeda preko admiralice Janeway koja dolazi iz 25. stoljeća kroz umjetno stvoreni vremenski procjep. Sa sobom donosi nacrte tehnologije iz tog vremena koja je trebala pomoći Voyageru u svladavanju Borga i korištenja njihovog transwarp čvorišta. Voyager je na transwarp čvorište slučajno naišao istraživajući obližnju maglicu. Voyager, opremljen naprednom tehnologijom, prolazi kroz transwarp čvorište, vraća se u Alfa kvadrant, pritom uništavajući transwarp čvorište na drugom kraju, u Delta kvadrantu.

Transfazna torpeda su se pokazala izuzetno razornim. Voyageru su bila potrebna samo tri transfazna torpeda za uništavanje dvije borgovske kocke. Prvu je uništio sa dva torpeda dok mu je za drugu bio potreban samo jedan.

Povratkom Voyagera, Zvjezdana flota je došla u posjed ovog vrijednog oružja. Proučavanje transfaznih torpeda je vjerojatno u punom zamahu od strane federacijskih znanstvenika. Vrlo vjerojatno je da su ova torpeda stavljena pod ključ, odnosno pristup ovoj tehnologiji ima samo odabrani znanstvenici i najviše osoblje flote. Pretpostavka je da flota neće serijski opremiti svoje brodove kako transfaznim torpedima tako i ablativnim oklopom zbog sam prirode ovih tehnologija. Temporalna Prva Zapovijed brani upotrebu bilo kakve tehnologije budućnosti. A i vjerojatno bi došlo do velikog zaoštravanja odnosa u Alfa i Beta kvadrantu jednom kad bi ostale sile saznale za postojanje ove tehnologije u rukama Federacije. Federacija bi bila smatrana ogromnom prijetnjom čime bi moglo doći i do udruživanja svih većih sila kvadranta protiv Federacije. Zbog ovih razloga, ove tehnologije su za sada tajna i kao takve stavljene pod najviši nivo zaštite. Vrlo vjerojatno će i takve ostati do dolaska vremena iz koje potječu.

autor: [dustystorm]
idi na vrh