» nazad na oružja


oružja [TR-116]


TR-116 je eksperimentalno ručno naoružanje, točnije puška, razvijena od strane službe osiguranja Zvjezdane flote. Ova puška je prvenstveno namijenjena za korištenje u uvjetima kada fazori i ostalo 'klasično' naoružanje nemaju učinka. Kao primjer takvih uvjeta možemo navesti razna radioaktivna i elektromagnetna područja, bilo prirodna ili umjetno stvorena, koja onemogućuju djelovanje fazora i slično. Ono što razlikuje ovo naoružanje od ostalih ručnih naoružanja je njeno punjenje. TR-116 koristi tritanijske projektile koji bivaju izbačeni iz cijevi puške pod pritiskom plinova stvorenih kemijskom detonacijom. Drugim riječima, ova puška djeluje na vrlo sličan način kao i današnje konvencionalno oružje. Sa daljnjim razvojem ovog oružja je prekinuto nakon što je otkrivena tehnologija regenerativnih fazora. TR-116 nikada nije otišao dalje od prototipa.

TR-116 je opremljen egzorgrafskim sustavom za ciljanje (ETS, Exographic Targeting System) koji omogućava interakciju operatora sa puškom. Ovaj sustav se sastoji od više komponenti. Prva je svojevrsna žičana kaciga na koju je spojen monokl koji je smješten ispred lijevog oka. Druga komponenta je trackball smješten na obje strane puške koji služi za zumiranje potencijalne mete. Ovo zumiranje nema prepreka tj. pregrade i zidove ne predstavljaju problem jer operator vidi kroz njih. Spremnik sa projektilima se nalazi ispred prednjeg rukohvata, odmah iza cijevi.

Ono što je interesantno kod ove puške dogodilo se 2375. godine na postaji Deep Space Nine. U epizodi DS9 7x13 - Field of Fire traumatizirani vulkanski znanstveni časnik Chu'lak je koristio modificiranu verziju TR-116 prilikom ubojstva tri časnika Zvjezdane flote koji su se nalazili na Deep Space Nineu. Modifikacija je uključivala mikro-transporter koji je prilikom ispaljenja projektila dematerijalizirao projektil da bi ga ponovo materijalizirao na samo nekoliko centimetara od žrtve. Chu'lak je onemogućen nakon što ga je Ezri Dax ranila koristeći također modificiranu pušku TR-116.

autor: [dustystorm]
idi na vrh