» nazad na oružja


oružja [TOLIJANSKA MREŽA]


Mrežu stvaraju tolijanski brodovi koji kruže oko neprijateljskog broda. Oružje je prvi put viđeno u upotrebi 2268. godine kada je Enterprise tražio nestali brod Costitution klase, USS Defiant. Enterprise je pronašao brod koji je bio pomaknut van dimenzije i na trenutke se pojavljivao u normalnom prostoru. Prilikom istraživanja, kapetan Kirk je zarobljen među dimenzijama.

Pri pokušaju spašavanja kapetana, Enterprise je naletio na tolijanski brod. Nakon kratke borbe, Enterprise je onesposobljen, a tolijanski brod je počeo stvarati mrežu.

Stvaranje mreže traje jako dugo ukoliko je izgrađuje samo jedan ili dva broda. Brodovi se kreću pravilnim kružnicama, sijekući već nastale kružnice, i tako stvaraju vrlo čvrsto gravimetrijsko polje koje, kad je završeno, brod ne može probiti.

Mnogo toga je nepoznato kod tolijanske mreže. Jedina mogućnost bijega je da tijekom izgradnje mreže zarobljeni brod uništi ili onesposobi tolijanski brod. Ukoliko mrežu izgrađuje veća količina brodova, ona je završena unutar nekoliko sekundi ili minuta. Mreža u ranom stadiju izgradnje ne predstavlja nikakvu prepreku i brod može jednostavno izaći iz nje.

Poznato je da Tolijanci u zrcalnom svemiru također koriste mrežu.

autor: Nikola Perić
idi na vrh