» nazad na organizacije


Organizacije [UJEDINJENA ZEMLJA]


Ujedinjena Zemlja je organizacija koja je postojala u 22. stoljeću na planetu Zemlji prije njenog ulaska u Ujedinjenu Federaciju Planeta 2161. godine. Osnivanjem Federacije, Ujedinjena Zemlja postaje jedna od ravnopravnih članica unutar federacije planeta. Ujedinjena Zemlja po svom uređenju je bila federalna organizacija sastavljena od država i nacija planeta Zemlje. Nastala je kao rezultat procesa ujedinjenja ljudske vrste nakon ostvarenog prvog kontakta 2063. godine.

Inicijator osnivanja Vlade Ujedinjene Zemlje bila je Europska Hegemonija, organizacija koja je postojala početkom 22. stoljeca. 2150. godine zadnje neovisne države, uključujuci Australiju kao posljednju, pridružile su se Ujedinjenoj Zemlji. Osnovana je i Zvjezdana flota koja je bila istraživacki, a kasnije i obrambeni dio Ujedinjene Zemlje.

Vlada Ujedinjene Zemlje je bila ta koja je preuzela upravljanje Zemljom za dobrobit svih njenih građana. Bila je direktno nadređena Zvjezdanoj floti. Skoro u cijelom svom vijeku postojanja, Vlada Ujedinjene Zemlje je bila pod savjetovanjem (ili neformalnim vodstvom) Vulkanskog Visokog Vijeća. To objašnjava i činjenicu da je Ujedinjenoj Zemlji, iako već davno spremnoj za međuzvjezdana putovanja, nije dana prilika za dublje istraživanje kvadranta. Prošlo je skoro 90 godina od prvog kontakta do porinuća Enterprisea NX-01 i prve prave istraživačke misije ljudi. Pa čak i tada je Vulkansko Visoko Vijece prosvjedovalo protiv, kako su rekli, preuranjenog pokušaja ljudi u istraživanju kvadranta.

U svom samostalnom postojanju prije ulaska u Federaciju, Ujedinjena Zemlja je razmijenila i ambasadore i stručnjake sa nekolicinom prijateljskih planeta. Ujedinjena Zemlja, zajedno sa Vulkanom, Andorijom i Telarom postaje 2161. godine punopravnom članicom Ujedinjene Federacije Planeta.

autor: [dustystorm]
idi na vrh