» nazad na organizacije


Organizacije [TERANSKO CARSTVO / paralelni svemir]


Teransko Carstvo je izvrnuta slika Ujedinjene Federacije Planeta u paralelnom svemiru koji je gotovo savršeno kontrastna slika 'našeg' svemira. Dok je Federacija miroljubiva organizacija, Carstvo je nasilno i ekspanzionističko. Carstvom vlada car, dok Imperijalna zvjezdana flota provodi zakone i širi teritorij carstva. Prva zapovijed carstva naređuje svim časnicima Imperijalne flote da pokore svaki planet koji se odupre volji Carstva.

Ustroj na brodovima Carstva je iznimno kaotičan – ukoliko niže rangirani časnik poželi viši čin, ubija nadređenog te tako napreduje u zapovjednom lancu. No, da sve ne bi izgledalo tako jednostavno brinu se osobni čuvari koje ima većina viših časnika, dok kapetan obično ima više od jednog. Svaki pokušaj napada, izdaja ili samo krivi pogled na kapetana se kažnjava vrlo učinkovitim komora boli' (agony booth) ili 'agonizatorima' (agonizers). Oba uređaja na barbarski način osiguravaju maksimalnu učinkovitost i poslušnost posade.

Komora boli je 'kabina' za jednu osobu te služi za kažnjavanje neposluha. Izumio ju je Malcom Reed 2155., član MACO tima. Za razliku od konvencionalnih metoda mučenja koje nakon nekog vremena preplave živčani sustav te mozak više ne osjeća ništa, komora boli neprestano nanosi bol pojedinim živčanim sustavima te osigurava najveći mogući stupanj boli žrtvama i stanje agonije. Nalazile su se na svim brodovima Carstva sve do njegove propasti.

Za manji stupanj kazne služe takozvani agonizatori, uređaji koje su nosili svi časnici u Teranskom Carstvu od sredine 23. pa i u 24. stoljeću. To su maleni uređaji, veličine dlana koji su pričvršćeni na uniformu te se mogu upotrijebiti bilo kada, iz bilo kojeg razloga. Ukoliko nadređeni smatra da je časnik bilo čime zaslužio kaznu, aktivacijom uređaja kažnjenik je pogođen valovima jake boli, no ne osobito dugotrajne u usporedbi sa komorom boli.

Uniforme dobro odražavaju prirodu Teranskog Carstva, uz nasilniji i seksističkiji dizajn uniformi, svaki časnik nozi bodeže i fazore uza sebe. Simbol Carstva predstavlja stilizirana Zemljina kugla sa mačem iza nje. Književnost dvaju svemira se razlikovala uglavnom samo u likovima koji su u paralelnom svemiru bili nasilniji, sa izuzetkom Shakespearea čiji su likovi bili jednako sumorni i mračni u oba svemira što nas upućuje na zaključak kako se prijelomni trenutak dogodio nakon Shakespeareovog doba.

Iako je točan prekretni događaj u povijesti ovog svemira nepoznat, vrlo je vjerojatno kako se to dogodio 2063. prilikom prvog kontakta sa Vulkancima. Umjesto miroljubivog susreta kao u 'našem' svemiru, Zefram Cochrane je ustrijelio Vulkanca, a okupljena rulja gnjevno napada vulkanski brod, pobija posadu i krade njihovu tehnologiju. No, da se prekretni događaj odvio prije 2063. nam sugerira Archerova izjava iz 2155. kako je Carstvo "izdržalo već stoljećima".

Sa vulkanskom tehnologijom, teranska se tortura ubrzo širi izvan matičnog Sunčeva sustava. Do 2150-ih je već uspostavljeno Carstvo koje je već pokorilo Vulkance, Andorijance, Denobulance, Orionce, Telarite i druge rase te napalo Klingonce i Xindije. Sve pokorene rase su bile inferiorne ljudima te je čak postojala 'uzrečica' kako su "svi Telariti krivi zbog nečeg".

2155. godine se doznaje za postojanje federacijskog broda 'iz budućnosti' koji se nalazi negdje u tolijanskom prostoru. Taj je brod, USS Defiant Constitution klase, 2268. godine nestao iz 'našeg' svemira da bi ga Tolijanci našli i zauzeli 2155. godine u paralelnom svemiru. Archer uspijeva ukrasti Defiant, no u želji za vlašću, tipičnoj za paralelni svemir, Hoshi Sato ubija Archera, preuzima kontrolu nad Defiantom te pomoću njega postaje nova carica Carstva. Već je u ovom vremenskom razdoblju 'paralelna' T'Pol predvidjela pad Carstva rekavši kako "će čovječanstvo platiti cijenu svoje arogantnosti". Carstvo je već tada počelo pucati po šavovima te je pobuna potlačenih naroda jedva ugušena uz pomoć superiornog, 100 godina napredinijeg Defianta.

2267. Kirk, Scotty, McCoy i Uhura transporterskom nezgodom završavaju u paralelnom svemiru i zamjenjuju mjesta sa svojim dvojnicima. Dok Spock iz 'našeg' svemira ubrzo shvaća da je došlo do nezgode, u paralelnom svemiru Kirk uspijeva prevariti posadu "svog" broda, no podiže dosta sumnji u njegov pravi identitet. Scotty i McCoy uspijevaju simulirati iste uvjete pri kojima su dospjeli u paralelni svemir te se sve vraća na normalu. No, samo naočigled. Prije odlaska Kirk uspijeva uvjeriti Spocka da Carstvo neće moći dugo opstati sa trenutnim uređenjem.

Spock se brzo penje u hijerarhiji Carstva te počinje provoditi reforme koje su Carstvo učinile civiliziranijim društvom, no istovremeno ga učinili nespremnim i nepripremljenim na napade. Situaciju iskorištava novonastali Klingonsko-kardasijanski savez te pokorava Carstvo, a Terane pretvara u obespravljeno roblje. Povijesna ironija za nekoć moćno Carstvo.
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh