» nazad na organizacije


Organizacije [ODJEL 31]


Tajna obavještajna služba koja štiti Federaciju, nastala u doba samih početaka Federacije. Nisu vezani zakonima, nikome ne odgovaraju i uvijek su uvjereni da su u pravu. Djeluju već 2 stoljeća bez znanja najviših federacijskih organa.

Prije početka Dominijskog rata, admiral Layton je pozvao kapetana Siska i šefa osiguranja DS9-a Oda na Zemlju. Jedno kratko vrijeme Sisko je bio odgovoran za sigurnost Zemlje dok je Odjel 31 zarazio Oda virusom koji će poslije on prenijeti na ostale Osnivače.

Kada su Osnivači natjerali Oda da se vrati u Veliku Vezu u Gama kvadrantu da mu se sudi zbog ubijanja drugog Osnivača zarazili su se bolešću stvorenom od strane Odjela 31.

Operativac Odjela 31, Luther Sloan je oteo doktora Bashira s nastojanjem da ga uvjeri da je bio dominijski špijun. Koristeći staromodne tehnike manipulacije, uskraćivanja hrane i vode i moderne holotehnologije Sloan je napravio scenarij po kojemu je Bashir bio optužen kao izdajnik te poslije spašen od strane Weyouna kojeg je zatim napao USS Defiant. Kada je Bashir shvatio da je sve to prevara Sloan je prekinuo simulaciju i zatražio od Bashira da se pridruži Odjelu 31. Bashir je odbio.

Na konferenciji održanoj na Romulu, Sloan je iskoristio Bashira da prikaže senatoricu Cretak kao federacijsku špijunku samo zato što je bila veliki domoljub. Predsjednik Tal-Shiara, Koval je postao Cretakina zamjena te i izvor tajnih romulanskih podataka za Federaciju. Sloan je iscenirao svoju smrt i pobjegao sa Romula. Bashir je saznao o Kovalu od amirala Rossa koji je pomagao Sloanu tijekom konferencije.

Zvjezdanog datuma 52645.7, doktor Bashir i Miles O'Brian su poslali lažnu poruku Sanitetetu Zvjezdane flote u kojoj su rekli da su otkrili lijek za Odovu bolest. To je bio pokušaj da se namami Sloan ili neki drugi djelatnik Odjela 31 na postaju i uzme pravi lijek od njega. Njihov blef je bio uspješan i Sloan je došao na Deep Space 9. Kada je Sloan saznao za Bashirovu prijevaru pokušao je počiniti samoubojstvo. Bashir je uspio usporiti Sloanovo umiranje te su on i O'Brian iskoristili romulansku moždanu sondu da mu uđu u um koji je izgledao kao Deep Space 9. Ondje su našli Sloanov ured u neredu te lijek za Odovu bolest.

U vrijeme Sloanove smrti, Odjel 31 je vršio niz opercija na Qo'noSu.

Na kraju rata s Dominijem Odo je izliječio Osnivačicu koja je vodila rat u Alfa kvadrantu od bolesti Odjela 31. U zamjenu za njeno suočavanje sa sudom Odo se vratio u Veliku Vezu da izliječi ostale Osnivače.

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh