» nazad na organizacije


Organizacije [MAKIJI]


Kada dolazi do pregovaranja o granicama većina mirovnih sporazuma nije stvoreno preko noći. Ista stvar se dogodila sa sporazumom iz 2370. između Kardasije i Federacije. Pakt se stvarao 3 godine i završio je sa kompromisima na obje strane. Iako su obje strane znale da će takav mir izazvati nezadovoljstvo, u to vrijeme, nisu znali da će poslije on dovesti do većeg sukoba u obliku paravojne organizacije zvane Makiji.

Temelji za tu organizaciju su postavljeni nedugo nakon potpisivanja primirja. Flotina admiralica Alynna Necheyeva je isporučila vijesti kapetanu Enterprisea-D Picardu i primirje je redifiniralo federacijsko-kardasijansku granicu stavljajući neke federacijske kolonije u kardasijanski teritorij i obratno. Također je stvorena Demiliterizirana Zona duž granice u kojoj nijednoj strani nije dopušteno postavljati stanice ili ratne brodove. Admiralica je Picardu dala i nove zapovijedi. Jedna od federacijskih kolonija na granici je bila Dorvan 5, dom skupini američkih domorodaca već 20 godina. Kako ih nove granice stavljaju u kardasijanski teritorij, kolonisti su bili obavješteni o miru i evakuirani. Kapetan nije mogao, a da ne pokaže nezadovoljstvo tijekom ove misije - naposlijetku, ova grupa ljudi je osnovala svoju koloniju s ciljem da sačuva jedinstvenu kulturu. Ali, isto, znao je da mora izvršiti zapovjedi.

Kao što je i bilo očekivano, Picard i njegova posada su naišli na otpor kolonista. Dorvan 5, govorili su, je bio za njih više od komada zemlje - bio je njihov duhovni dom. Oboje, Picard i Nechayeva, pokušali su ponovno otvoriti pitanje kolonija, ali nisu uspijeli. Nakon vatrenog kontakta Kardasijanaca i kolonista odlučeno je da će kolonistima biti dopušteno da ostanu dok su god pod kardasijanskom jurisdikcijom. Kardasijanci su izjavili da će, ako kolonisti ostave njih na miru, ostaviti i oni njih. Poručnik Calvin Hudson je bio zadužen u Flotinom atašeu za DM Zonu dok je Gul Evek tu dužnost obavljao za Kardasijance. Izgledalo je da je ovo mirno rješenje za ovaj problem, ali se pokazalo da je to samo početak sukoba.

Kasnije, te iste godine, Zapovjednik DS9-a Benjamin Sisko našao se usred sukoba u DM Zoni. Kardasijanski teretnjak, Bok'Nor je bio uništen implozivom napravom nedugo nakon napuštanja DS9-a. Iza Siskovih i Federacijskih leđa, federacijski kolonist William Samuels je postavio napravu. Zajedno sa Gul Dukatom, Sisko je posjetio Volon kolonije u DM Zoni gdje je saznao da rat samo što nije započeo - zapovjednik je svjedočio prizorima kardasijanskih i federacijskih brodova uključenih u žestoke borbe.

Polako se počela formirati uznemiravajuća slika. Federacijske kolonije su tvrdile da se osjećaju napušteno, a dokazi su pokazivale da kardasijanski Vrhovni Stožer opskrbljuje oružjem svoje koloniste u DM Zoni. Prema Hudsonu, Kardasijanci su bili odlučni u tome da potjeraju federacijske koloniste. Kolonisti, od kojih su mnogi osjećali privrženost svom domu, odlučili su stvar uzeti u svoje ruke. Kao odgovor na povećano neprijateljstvo stvorili su organizaciju za borbu protiv Kardasijanaca - Makije. Organizacija je organizirana u serije ćelija te su samo vođe ćelija znali lokacije drugih ćelija. Njihova flota se sastojala od manjih starijih brodova od kojih su mnogi potjecali iz federacijskih izvora.

Kao i Picard, Sisko je simpatizirao koloniste do neke točke. Međutim, stvar se za njega dodatno počela komplicirati kada je njegov prijatelj Hudson koji se pridružio Makijima, pokušao i njega unovačiti. Zapovjednik je odbio, ali se i dalje nadao da će pronaći mirno rješenje problema. Na kraju, uspio je u tome u bar jednom pogledu. Kada je potvrđeno da kardasijansko Vrhovno Zapovjedništvo daje oružje svojim kolonistima, Sisko je saznao da Makiji planiraju napad na tajno kardasijansko spremište oružje. Takav potez bi sigurno značio rat i potkopao bi teško izboreni mir Kardasije i Federacije. Odlučan da održi mir, Sisko je presjekao Makijima put i zaustavio napad. Hudson je odlučio ostati s Makijima te je kasnije i poginuo.

Sisko nije bio jedini koji je bio osobno uvučen u makijski sukob. Organizacija je izazvala podijelu mišljenja unutar Zvjezdane Flote. Neki časnici, kao Necheyeva, gledali su na situaciju iz crno-bijele perspektive: kolonisti su izabrali sami svoju sudbinu i bila je pogreška dopustiti im da ostanu u DM Zoni. Drugi, kao Sisko, nisu mogli, a da ih ne simpatiziraju - Zemlja, jednom je rekao, je raj, ali dalje, u udaljenijim krajevima svemira situacija nije tako savršena. Ipak, on i drugi njegovi istomišljenici nisu mogli, a da ne osude nasilje koje Makiji provode. Možda je Bok'Nor krijumčario oružje međutim njegovo uništenje je ipak ubilo nedužne ljude. Siska je također brinulo što su makijski vođe davali njihovim ljudima beznadne snove - da će se jednog dana moći vratiti svojim domovima.

Cilj Makija se pokazao kao častan te je utjecao na širok spektar ljudi, čak i na one koji nisu živjeli u tim kolonijama. Poručnica Ro Laren nije bila kolonist, ali je ipak počela simpatizirati Makije. Nedugo nakon što je bila promaknuta u poručnicu Necheyeva i Picard su je zadužili da se infiltrira u jednu makijsku čeliju. Necheyeva se nadala da će Ro pomoći da se makijiski pokret uništi. U međuvremenu Kardasija je Federaciji postavila ultimatum: ili će Makiji poštivati mirovni ugovor ili će oni uzeti stvari u svoje ruke. Kao Bajoranka koja je peživjela okupaciju Ro je imala savršene predispozicije ua infiltraciju u makijsku ćeliju, ali na kraju, ovo je pomoglo tome da sve više i više simpatizira druge članove ćelije.

Nakon što je zadobila njihovo povjerenje, Ro je počela vjerovati u makijski cilj. Kapetan Picard je pokušao iskoristiti da postavi zamku grupi, ali na kraju, Ro je okrenula leđa Zvjezdanoj Floti i spasila Makije. Roina priča nije bila jedinstvena: mnogi Flotini časnici su prebjegli u makijske redove, žrtvujući svoje karijere s ciljem da podrže cilj u koji vjeruju. Kako je organizacija rasla privlaćila je razne ljude, čak i one koji nisu bili politički nepristrani u ovom sukobu kao što je situacija bila sa pilotom lovca i osramoćenom Flotinim časnikom, Tomom Parisom.

2371. još jedan časnik se ubacio u makijske redove - poručnik Tuvok. On se ubacio u ćeliju koju je vodio Chakotay, bivši Flotin časnik. Chakotayev brod je nestao u Pustinji, dijelu svemira kraj kardasijanske granice za koji se smatra da je opasan za svemirska putovanja zbog brojnih plazmatskih oluja. Brod je lovila kapetanica Kathryn Janeway, Tuvokova nadređena, i njen brod USS Voyager. Voyager i makijski brod su oteti i dovedeni u Delta kvadrant, 70.000 ly od Pustinje. Kada je makijski brod uništen, flotini i makijski časnici morali su staviti sa strane razlike i udružiti snage u traženju puta kući. Janeway je od dvije posade uspijela stvoriti jednu te je postavila Chakotaya za svog prvog časnika. Iako se makijski nije baš uvijek slagao sa flotinim propisima, dvije posade su uspijevale raditi zajedno i vratiti se u Alfa kvadrant nakon 7 godina.

Dok se grupa Makija učila slagati sa Flotom, napetost je rasla u Alfa kvadrantu. Od 2372. Makiji se nisu više smatrali federacijskim državljanima. Te iste godine otkriveno je da je Flotin časnik prebjegao u Makije, a ostao u Floti. Michael Eddington je služio kao visoko pozicionirani zapovjednik osiguranja na DS9-u dok se potajno pridružio Makijima i radio za njih. Davao je Makijima informacije o Zvjezdanoj Floti. S vremenom je trebao postati makijski vođa. Eddingtonova vjernost Makijima je otkrivena kada je oteo pošiljku federacijskih industrijskih replikatora namjenjenih za pomoć Kardasiji. Lako je pobjegao Floti i počeo se skrivati. To nije bilo zadnje što je Federacija čula od njega.

2373. je pokrenuo napad na kardasijanske kolonije koristeći biogeno oružje. Eddington je tako namamio svog bivšeg zapovjednika, sada kapetana u smrtonosnu igru mačke i miša. Naposlijetku je Sisko ipak uspio uhvatiti Eddingtona prijeteći da će otrovati atmosfere makijskih kolonija. Sisko je zapravo to i učinio jednoj koloniji prisiljavajući njezine stanovnike da se evakuiraju. Zaprijetio je da će isto postupiti sa svim makijskim kolonijama ako se Eddington ne preda. Eddington, koji se kao i mnogo drugih Makija, smatrao plemenitom osobom se predao.

S obzirom na predanost Makija cilju i njihovoj sposobnosti snalaženja s malo resursa činilo se da će se moći boriti zauvijek. Na kraju im se suprostavila sila puno jača od njihovih prvobitnih kardasijanskih suparnika. Usprkos pomoći klingonske vlade koja im je dala uređaje za skrivanje, Makiji su uništeni od sile koja je zaprijetila cijelom Alfa kvadrantu. Dok su napetosti između raznih fakcija rasle Kardasijanci su postali saveznici Dominiju, koji se pokazao kao prejak protivnik za Makije. Dominij je većinu članova Makije pobio.

Samo se mala grupa preživjelih izvukla. Eddingtonova žena, Rebecca Sullivan, je napravila varku s ciljem da njen muž zna da je dio Makija pobjegao. Rebecca je objavila da planiraju napad na Kardasiju. Pošto je Kardasija bila pod dominijskom protekcijom ostvarivanje takvog plana bi sigurno značio početak rata širokih razmjera. Kada je Sisko nasjeo na tu varku, zajedno s Eddingtonom je odlučio potražiti preživjele. Kada su došli do Athosa 5, malog planeta u pustinji gdje su trebali naći preživjele, Sisko je saznao pravi cilj poruke. Eddington i Sullivan su znali da će trebati Siskovu pomoć da preživjeli pobjegnu pa su objavili lažan plan da ga dovedu na Athos 5. Nažalost, Sisko je stigao prekasno. Dominij je već bio poslao mnogo Jem'Hadara koji su pobili mnoge od onih preživjelih Makija ostavljajući samo šaćicu živih. Na kraju, Sisko i Eddington su uspijeli evakuirati tu grupicu Makija, ali Eddington je poginuo u borbi sa Jem'Hadarima.

Čini se da su Makiji umrli zajedno sa Eddingtonom. Slijedećih godina cijeli se kvadrant našao u Dominijskom ratu tjerjući Federaciju da iskusi nasilje i krvoproliće na još većem nivou.

Ipak, Makiji ostaju mraćna i moralno upitna stranica u federacijskoj prošlosti. Ovo je bila situacija kada pravi odgovori nisu uvijek bili prepoznatljivi. Obrana doma je postala nasilni poduhvat. Previše je života bilo izgubljeno na obje strane. Prijatelji su se okrenuli protiv prijatelja, a Flotini časnici su se našli u unutrašnjim konfliktima koji su bili veći nego ikad prije.

Makijski članovi koji su preživjeli će uvijek čuvati uspomene na svoje drugove. B'Ellana Torres, bivša članica Makija koja je poslije postala dio Voyagerove posade bila je u depresiji kada je saznala da su kardasijansko-dominijske snage pobile sve njene prijatelje u Alfa kvadrantu. Naposlijetku je shvatila da će Makiji živjeti dok god ih se ona bude sjećala.

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh