» nazad na organizacije


Organizacije [MACO]


MACO (Military Assaul Command Operations) je bila vojna organizacija unutar Ujedinjene Zemlje tijekom 50-tih godina 22. stoljeća. Za razliku od (Zemaljske) Zvjezdane flote koja je u početku osnovana kao istraživačka organizacija, MACO je u potpunosti elitna vojna organizacija namijenjena za izvršavanje specijalnih zadataka.

MACO dosta sliči današnjim specijalnim postrojbama po svojim metodama i kodeksu ponašanja. Kao rezultat iznimno teške i zahtjevne obuke, njegovi pripadnici su sposobni obavljati zadatke gdje god i kad je to potrebno. Pripadnici MACOa uvijek operiraju u manjim grupama, krećući se brzo jedan za drugim i štiteći jedan drugoga. U operacijama u neprijateljskom području komunikacija je svedena na ručne signale.

MACO pripadnici su opremljeni većim arsenalom pješačkog naoružanja. Tu se kao prvo ističe ručna puška koja ispaljuje plazmene projektile pojedinačno ili rafalno. Puška ima i dodatak koji ima više modova rada kao primjerice, termalni koji oslikava toplinski odraz protivnika. Pušku je moguće koristiti i kao snajper. Ručne granate su isto dio arsenala. Koriste se obično za čišćenje uskih hodnika od neprijatelja.

MACO uniforme se u potpunosti razlikuju od onih u pripadnika Zvjezdane flote. MACO uniforme su maskirne i prilagođene za obavljanje zadataka. Svi pripadnici MACOa su imali oznaku koja se nosila na rukavu. Oznaka je bila oblika obrnutog crvenog trokuta sa manjim crnim trokutom u sredini. Unutar crnog trokuta je morski pas sa zvijezdom i natpisom Enterprise ispod. Natpis M.A.C.O. je bio iznad.

MACO je dodijeljen Enterpriseu NX-01 2153. godine nakon izravne prijetnje opstanku Zemlje od nepoznatog neprijatelja. Glavni zapovjednik MACOa, general Casey tada uvjerava i Zvjezdanu flotu i kapetana Archera u neophodnost MACOa na brodu. U epizodi ENT 3x01 – The Xindi MACO je pokazao svu svoju snagu i vještine. Bojnik Heyes i tim od šest pripadnika MACOa izbavlja kapetana Archera i zapovjednika Tuckera.

Zapovjednik MACOa na Enterpriseu NX-01 je bio bojnik Hayes koji gubi život u epizodi ENT 3x24 – Zero Hour u misiji spašavanja zastavnice Sato sa Xindi Reptilianskog broda. Hayes izabire kaplaricu McKenzie koja postaje zapovjednik MACOa na Enterpriseu NX-01. Bojnik Heyes nije bio jedina MACO žrtva. Kaplar Hawkings je ubijen unutar jedne od sfera u epizodi ENT 3x22 – The Council. Unutar Xindi oružja je ubijen i vojnik Forbes od strane Xindi Reptiliana u epizodi ENT 3x24 – Zero Hour.

Od MACO pripadnika na Enterpriseu NX-01, možemo nabrojati one kojima su spomenuta imena. Bojnik Heyes je bio zapovjednik MACOa do svoje pogibije kad mjesto zapovjednika preuzima kaplarica McKenzie. Kaplar Chang i narednik Kemper su se pojavljivali u više navrata. Kaplarica Amanda Cole u koju je zapovjednik Tucker jedno vrijeme bio zaljubljen. Kaplar Hawkings koji je poginuo unutar sfere. Vojnikinja Mooney i vojnik Richards su se također pojavili kao pripadnici MACOa.

Ostalo je nejasno što se dogodilo sa MACO kada je Ujedinjena Zemlja ušla u Ujedinjenu Federaciju Planeta 2161. godine. Postoje razna nagađanja o njegovoj sudbini. Neki tvrde da je postao dio Zvjezdane flote dok drugi tvrde da su ostali zasebna organizacija. Kao dokaz za to može poslužiti i postrojba pješaštva koja je sudjelovala u sukobu sa Jem'Hadarima na planetu AR-558 u epizodi DS9 7x08 - The Siege of AR-558.

autor: [dustystorm]
idi na vrh