» nazad na organizacije


Organizacije [DOMINIJ]


Osnivači

U svojoj povijesti Osnivače su često proganjali nemjenjolici koje nazivaju "čvrstima". Da si zagarantiraju sigurnost stvorili su Dominij - grupu mnogih čvrstih vrsta koje kontroliraju Osnivači. Osnivači su razvili do vrhunca genetski inženjering zbog modificiranja par vrsta s ciljem povećanja njihove odanosti Dominiju.

Iako se prema pojedinim planetima Dominij odnosi prilično dobro, neposlušnost prema Osnivačima se okrutno kažnjava. Bilo je slučajeva da su cijeli planeti zaraženi smrtonosnim bolestima zbog pobune protiv dominijske vlasti.

Pokušaj Osnivača da prošire svoj utjecaj na Alfa kvadrant bio je glavni razlog početka dominijskog rata. Kada je Dominij poslao velike flote brodova Federacija je povela savez koji ga je uspio poraziti. Tijekom rata, organizacija znana kao Odjel 31 je zarazila Oda smrtonosnom bolešću koja se prenijela kroz Veliku vezu na sve Osnivače. Na sreću, dr. Bashir je uspio zaustaviti bolest i u završnim satima rata Odo je odlučio se vratiti u Veliku vezu sa lijekom u zamjenu za dominijsko povlačenje iz Alfa kvadranta.


Vorte


Podrijetlom iz Gama kvadranta, Vorte su vrsta članica Dominija. Osnivači koriste Vorte da nadgledaju i rješavaju manje administrativne probleme u Dominiju. Ove ih ovlasti čine vladarima i administratorima mnogih dominijskih svjetova. Također služe kao kontrola Jem'Hadara kojima daju određene količine droge Ketracela Bijelog.

Iako je prvi kontakt otkrio vrlo malo o ovoj vrsti, Vorte zarobljene od strane kapetana Siska su omogućili Sanitetu Zvjezdane Flote da skupi detaljnije informacije. Kao i mnoge druge vrste iz Gama kvadranta i njih su Osnivači genetski modificirali s ciljem povećanja njihove korisnosti u Dominiju. Osnivači su onemogučili Vortama međusobno razmnožavanje te održavaju tu vrstu na životu kloniranjem. Katkad se stvara i više kopija ako je pojedinac pokazao određenu vrijednost. Za Vorte je poznato da imaju slabe oči dok im je sluh puno bolji od ljudskog. Sve Vorte su uzgojene da budu otporne na razne vrste otrova što je jako korisno za vrstu koja djelomično služi kao političke vođe.

Još jedna zanimljiva osobina zbunjuje Zvjezdanu Flotu. Prvi poznati susret između Vorta i federacijskih građana se zbio kada je žena znana kao Eris srela kapetana Siska 2370. godine. Eris je pokazala telekinetičke sposobnosti više puta tijekom tog susreta, sposobnost koji niti jedan drugi poznati Vorta nije imao. Moguće je da Eris ima neki oblik umjetnog implanta koji joj to omogućuje, ali se čini vjerojatnije da su Osnivači uzgojili podvrstu Vorta sa ovom sposobnošću. Ako je to istina ovo vjerojatno povećava korisnost Vorta kao obavještajnih agenata. Daljna istraživanja par zarobljenih Vorta su u tijeku.


Jem'Hadar

U prvom susretu sa Jem'Hadarima 2370. Federacija je saznala da su Jem'Hadari vojni dio Dominija. Jem'Hadari su bili predmet mnogih genetičkih pokusa s ciljem da se povećanja njihove sposobnosti u izvršavanju vojničkog posla. Velika većina Jem'Hadara nikad nije vidjela Osnivače, a neki od njih sumnjaju u njihovo postojanje. Svoje služenje metamorfima su pretvorili u religiju. Doslovno poštuju Osnivače kao živuće bogove. Događalo se čak i da Jem'Hadari počine samoubojstvo u slučajevima kad ne uspiju zaštititi Osnivače. Jem Hadari su također jako lojalni prema Vortama - predstavnicima Osnivača - čak i onda kada tu lojalnost Vorte nisu zaslužili. Apsolutno pokoravanje je garantirano time što trebaju drogu, Ketracel Bijeli, koja se nalazi kod Vorta.

Većina Jem'Hadara umiru mladi, u borbi. Rijetki uspiju dosegnuti starost od 15 godina, a oni koji uspiju doseći 20 godina dobivaju veliko poštovanje. Niti jedan Jem'Hadar nije doživio 30. godinu.

Najnovija promjena kod Jem'Hadara su Alfe. Alfe su Jem'Hadari uzgojeni u Alfa kvadrantu. Smatraju sebe puno superiornijim od običnog Jem'Hadara te ih to dovodi u međusobne sukobe.


Velika Veza

Veza je temelj društva Osnivača koji je smisao njihovog postojanja: dijeljenje ideja i osjećaja, spajanje oblika i misli - i, u osnovi, jedni drugih, življenje zajedno u njihovom prirodnom stanju. Velika Veza na njihovom matičnom planetu ima oblik velikog želatinastog jezera. Osnivači su rekli naredniku Odu da prije nego se spoji u Vezu mora naučiti njihovu filozofiju mijenjanja oblika preuzimajući oblike objekata oko njega jer "postati predmet je spoznati bit predmeta; preuzimanjem njegovog oblika je početak shvaćanja njegovog postojanja". Veza također omogućuje kolektivna sjećanja. Odo je preko Veze saznao kako su Osnivači od miroljubive vrste poslije osnovali Dominij da bi se osvetili čvrstima.


Dominijska flota

Dominijski pristup izgradnji brodova je sličan njihovoj politici koja se tiče ljudstva, Jem'Hadara - dizajnirati što više boljih boraca koji usput mogu biti napravljeni u ogromnim brojevima u malom vremenskom razmaku. Brodovi su im vrlo skromnog dizajna, dopuštajući im da se grade u dijelovima u postrojenjima koja su uobičajeno opremljena samo za konstrukciju šatlova. Ti dijelovi se poslije sklapaju u većim postrojenjima.

Ovaj pristup je omogućio Dominiju da sagradi veliku količinu brodova u Alfa kvadrantu nevjerojatnom brzinom, i da obnavlja flotu relativno brzo za vrijeme rata. Srećom, ta metoda nije savršena. Velika količina dijelova od kojih je brod napravljen stvara slabe točke, pogotovo kada su ti brodovi pravljeni u žurbi. Unutrašnje veze potrebne da spoje razne sisteme u integriranu cjelinu također su prekomplicirane te dovode do slabe pouzdanosti za vrijeme mira i kompliciranih popravaka za vrijeme rata. Ipak, dominijski ratni stroj je bio zastrašujuć te su mnogi analitičari smatrali da ga ni kombinirana snaga federacijske, klingonske i romulanske flote neće pobijediti.

Razni oblici skupljenih informacija su Zvjezdanoj Floti omogućili da dobije manje-više preciznu sliku o veličini dominijske flote. Također se s velikom dozom sigurnosti može reći kolike je Dominij gubitke imao u ratu. Flota je zarobila najmanje 2 dominijska broda - jedan relativno čitav, a drugi u savršenom stanju. To je dalo Floti jasnu predodžbu o mogućnostima njihovih brodova.

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh