» nazad na klasifikacije i popise


popisi [MAGLICE]


Maglice su često bile predmet istraživanja kako federacijskih tako i brodova ostalih vrsta u Star Trek svemiru. Ovdje donosimo popis svih maglica ikada spomenutih u Star Treku. Sve oznake i imena su federacijski, iako različite vrste imaju različita imena za jednu te istu maglicu.

Agrat-mot maglica je maglica koja se nalazi u Delta kvadrantu, u b'omarskom dijelu svemira. Ova maglica je bila predmet razgovora između B'omara i Nassordina. B'omari su odbili 2374. godine pustiti USS Voyager kroz svoj dio svemira jer je njihov put prolazio preblizu ove maglice (VOY 4x06 - The Raven)

Alawanir maglica je maglica unutar Federacije. USS Enterprise-D je 2369. godine vršio spektralnu analizu Alawanir maglice dok je bio na proputovanju prema Gariman sustavu (TNG 6x23 - Rightful Heir)

Arachnid maglica je maglica koju su istraživali 2151. godine Enterprise NX-01 i vulkanski transporter Vahklas. Otkriveno je da je maglica opsega više od 8 bilijuna kilometara (ENT 1x17 - Fusion)

Azure maglica je, u stvari, maglica klase 11. Nalazi se na granici Federacije i klingonskog carstva. USS Excelsior pod zapovjedništvom kapetana Sulua je ušao u ovu maglicu 2293. godine. Excelsior se sukobio sa klingonskom borbenom krstaricom pod zapovjedništvom kapetana Kanga (Star Trek V: The Final Frontier)

Betreka maglica je maglica koja se nalazi između klingonskog carstva i kardasijanske unije. Ova maglica je bila centar sukoba ove dvije sile početkom 2370-tih
(DS9 4x01-02 - The Way of the Warrior)

Borgolis maglica je maglica koju je istraživao USS Enterprise-D 2369. godine
(TNG 6x19 - Lessons)

Chamra Vortex maglica je maglica unutar Rakhar sektora Gama kvadranta. Ova maglica sadrži i milijune asteroida koji se kreću od vrlo malih do veličine manjih planeta
(DS9 1x12 - Vortex)

Crab maglica je maglica nekih 6.500ly odaljena od Zemlje (TNG 2x19 - Manhunt)

Gamma Erandi maglica je zvjezdana maglica sa energijom od 5,34 x 1041 wata. Ova maglica emitira visok nivo podprostorne statike koja utječe na komunikacijske sustave. USS Enterprise-D je proučavao ovu maglicu 2366. godine (TNG 3x24 - Ménage a Troi)

Helaspont maglica je maglica u blizini federacijsko-tzenketijske granice, nekih dvadesetak sati udaljenosti od Barisa Primea warpom 9. 2371. godine USS Ulysses je proučavao Helaspot maglicu (DS9 3x26 - The Adversary)

Jenkata maglica je maglica Gama kvadranta, u blizini Teplan sustava i Obatta klastera. 2372. godine bojnica Kira Nerys se sklonila sa šatlom unutar Jenkata maglice da izbjegne Jem'Hadar patrolu (DS9 4x24 - The Quickening)

Lantar maglica je maglica Gama kvadranta gdje se nalazi planet Hoek IV. Q je ponudio Vash da je odvede tamo 2369. godine ali je ona odbila (DS9 1x07 - Q-Less)

MacPherson maglica je maglica koja je ostatak supernove, nekih dvanaest sati od Cordonnas sustava warpom 9 (TNG 7x23 - Emergence)

McAllister C-5 maglica je protozvjezdana maglica unutar karadasijanskog dijela svemira, nekih 7ly od federacijske granice i 11ly od federacijskog sustava Minos Korva. 2369. godine je McAllister maglica je poslužila kardasijanskoj floti da skrije svoje brodove kako bi napala obližnji federacijski sustav Monos Korvu
(TNG 6x10-11 - The Chain of Command)

Mutara maglica se spominje nekoliko puta. Postoji i klasa ovog imena koja je najvjerojatnije dobila ime po maglici Mutara u Alfa kvadrantu.

Omarionska maglica je maglica unutar Gama kvadranta, duboko unutar dominijskog svemira. Prije nekih 10.000 godina, Osnivači su se sklonili na lutajući planet unutar omarionske maglice kako bi izbjegli humanoidne vrste koje su ih većinom proganjale. Prava lokacija ovog planeta je čuvana tajnom. 2371. godine združena kardasijansko-romulanska flota je ušla u omarionsku maglicu i napala planet. Napad je bio zamka i čitava flota je uništena od strane Jem'Hadara
(DS9 3x02 - The Search (dio 2), DS9 3x21 - The Die is Cast)

Ordek maglica je maglica u koju nastanjuju bića zvana Wogneer (TNG 3x18 - Allegiance)

Paulson maglica je maglica unutar federacijskog svemira u blizini Zeta Alpha II. Maglica onemogućava senzorske sustave brodova. 2366. godine Enterprise-D se sakrio unutar maglice od Borg kocke (TNG 3x26 - The Best of Both Worlds (dio 1))

Rolor maglica je maglica u blizini demilitarizirane zone između Bajor i Dreon sustava. Brodovi koji se kreću između ovih sustava idu okolo maglice (DS9 4x22 - For the Cause)

Tibor maglica je maglica unutar federacijskog svemira. Maglica je bila mjesto bitke 2374. godine gdje je federacijska sedma flota pokušala zaustaviti dominijske snage. Dominij je koristio ovaj put preko Betazoida za opskrbu svojih snaga u Argolis klasteru (DS9 6x21 - The Reckoning)

Tong Beak maglica je maglica na klingonsko-kardasijanskoj granici. 2373. godine je bilo izvješća o Jem'Hadar aktivnostima unutar ove maglice. General Martok je zapovjedio IKS Rotarran da zaobiđe maglicu i nađe IKS B'Moth (DS9 5x20 - Soldiers of the Empire)

Volterra maglica je zvjezdana maglica koja se sastoji od nekoliko desetina protozvijezda u različitim stadijima razvoja. 2369. godine USS Enterprise-D je proučavao ove protozvijezde (TNG 6x20 - The Chase)

Vodrey maglica je maglica na federacijsko- klingonskoj granici u blizini Maranga sustava (TNG 7x21 - Firstborn)


Arachnid maglica
(ENT 1x17 - Fusion)

Azure maglica
(Star Trek V: The Final Frontier)
Borgolis maglica
(TNG 6x19 - Lessons)

Chamra Vortex maglica
(DS9 1x12 - Vortex)
Gamma Erandi maglica
(TNG 3x24 - Ménage a Troi)

McAllister C-5 maglica
(TNG 6x10-11 - The Chain of Command)
MacPherson maglica
(TNG 7x23 - Emergence)
Mutara maglica
(Star Trek II: The Wrath of Khan)

Omarion maglica
(DS9 3x02 - The Search (dio 2),
DS9 3x21 - The Die is Cast)
Paulson maglica
(TNG 3x26 - The Best of Both Worlds
(dio 1))
autor: [dustystorm]
idi na vrh