Star Trek: The Motion Picture

Nepoznati objekt se približava Zemlji uništavajući sve na putu, dok u isto vrijeme Enterprise prolazi kroz sveobuhvatnu obnovu i nadogradnju. Sada admiral u Floti, Kirk se ponovo vraća na Enterprise te vodi ponovo okupljenu staru posadu na još jedno putovanje...

Pušten u distribuciju: 7. prosinac 1979.
Stardate, Zvjezdani nadnevak: 7412.6 [2271.]


Glavni glumci i likovi

William Shatner - admiral/kapetan James T. Kirk
Leonard Nimoy - zapovjednik Spock
DeForest Kelley - doktor Leonard "Bones" McCoy
James Doohan - zapovjednik Montgomery "Scotty" Scott
George Takei - natporučnik Hikaru Sulu
Majel Barrett - doktorica Christine Chapel
Walter Koenig - poručnik Pavel Chekov
Nichelle Nichols - natporučnica Uhura


Sporedni glumci i likovi

Persis Khambatta - poručnica Ilia
Stephen Collins - kapetan/zapovjednik Willard Decker
David Gautreaux - zapovjednik Branch
Grace Lee Whitney - CPO Janice Rand
Jon Rashad Kamal - zapovjednik Sonak
Mark Lenard - klingonski kapetan


Kreativno osoblje

Režiser: Robert Wise
Scenarij: Alan Dean Foster i Harold Livingston
Producent: Gene Roddenberry
Scenografija: Harold Michelson
Kostimografija: Bob Fletcher
Glazba: Jerry Goldsmith
Montaža: Todd Ramsay


Zarada

Prvi tjedan: 11.926.421 $
U SAD-u: 82.258.456 $
Ukupno: 139.000.000 $


Brodovi i stanice

- NCC-1701 USS Enterprise (obnovljena Constitution klasa)
- K'T'Inga
- Suhi dok (Drydock)
- Epsilon IX


Zaključak i komentar

TMP je prvi Star Trek film. Nastao je umjesto Phase II serije (koja je trebala imati sve TOS likove osim Spocka). Za nastanak ovog filma uvelike je zaslužan i uspjeh Star Warsa. Star Wars i Lucas su prvi pokazali da SF film može biti komercijalno uspješan. Jedan od glavnih problema ovog filma je taj da previše pokušava ličiti na Kubrickovu Odiseju. Film pokušava biti umjetnički, ali to jednostavno ne uspijeva jer je to ipak Star Trek. Likovi su takvi kakvi jesu i ne uspijevaju se uklopiti u redateljevu viziju. Rezultat toga je da je film u velikom svojem dijelu izuzetno dosadan. Efekti su zadovoljavajući, ali s obzirom da se najavljivalo da će biti bolji od onih u Star Warsu, ipak malo razočaravajući.

Odmah na početku vidimo 3 klingonske krstarice. Prvo sto možemo zamijeniti je redizajn izgleda Klingonaca. To vise nisu samo neki mongoloidni ljudi kao u TOS-u. Izgled čela još nije onakav kao u TNG-u i serijama poslije. Scena u kojem vidimo Vulkan je poprilično bizarna. Vulkan je cjeli pun nekakve lave, vulkana... totalno negostoljubljivo mjesto u kojem bi se teško mogla razviti neka tehnološki razvijena civilizacija. Pošten izgled Vulkana nismo dobili sve do Enterpriseove 4. sezone. Vjerojatno najpoznatija scena u filmu je ona s preletima kamere oko Enterprisea u docku. Prilično impresivni efekti. Valjda je to razlog zašto se forsirala ta scena te je na kraju ispala malkice preduga. Vidimo i nove uniforme. Moram reci da su prilično slabe i to je razlog zašto su bili samo u ovom filmu. Vise lice na neke pidžame te su bolje čak i one TOS uniforme.

Na kraju, dojam je prilično blijed. Od filma se definitivno očekivalo više. Stilski je film dosta drugačiji od ostalih Trek filmova. Forsiranje vizualnih efekata je rezultiralo time da kad ti efekti postanu zastarjeli (kao sto je slušaj danas) film postane prilično spor i dosadan. S druge strane zvučna je podloga impresivna. Prvi put se javlja skladba koja se koristi poslije kao glavna tema TNG-a. Sve u svemu, film za hardcore Trek publiku.


Ocjena

5/10


Citati

Uhura: "Ensign, the possibilities of our returning from this mission in one piece may have just doubled."
Uhura: "Zastavniče, šanse za povratak u jednom komadu sa ove misije su se upravo udvostručile."
[Uhura komentira Kirkov dolazak na Enterprise]


Kirk: "Bones, there's a... thing... out there."
McCoy: "Why is any object we don't understand called a 'thing'?"
Kirk: "Bones, tamo je... neka stvar..."
McCoy: "Zašto je svaki objekt kojeg ne razumijemo nazvan 'stvar'?"


McCoy: "Spock, this 'child' is about to wipe out every living thing on Earth! Now, what do you suggest we do, spank it?"
McCoy: "Spock, ovo 'dijete' će izbrisati sva živa bića sa lica Zemlje! Što ti misliš da trebamo učiniti? Dati mu po guzici?"


Spock: "Each of us, at some time in our lives, turns to someone - a father, a brother, a God - and asks 'Why am I here? Was this all I was meant to be?'"
Spock: "Svatko se od nas u određenom vremenu života, obrati nekome - ocu, bratu, Bogu - i zapita se 'Zašto sam ovdje? Je li ovo sve zbog čega sam stvoren?'"


Kirk: "Evaluation, Mr. Spock."
Spock: "Fascinating."
Kirk: "Procjena, Spock."
Spock: "Fascinantno."


James T. Kirk: "I'm sorry, Will."
Willard Decker: "No, Admiral. I don't think you're sorry. Not one damned bit. I remember when you recommended me for this command. You told me how envious you were and how much you hoped you'd find a way to get a starship command again. Well, sir, it looks like you found a way. "
James T. Kirk: "Žao mi je, Will."
Willard Decker: "Ne admirale. Ne mislim da vam je žao. Sjećam se kada ste me preporučili za ovo mjesto. Rekli ste mi kako ste zavidni i kako se nadate da će ćete naći način da opet dobijete zapovjedništvo nad brodom. Pa, gospodine, izgleda da ste našli način."
autori: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh