Star Trek VII: Generations

Pošto je The Next Generation završio bez da je cjelina bila zaokružena (za razliku od Voyagera i djelomično DS9-a) sasvim je logično bilo za pretpostaviti da serija nije gotova, zapravo, njezina radnja nije bila gotova. TNG je završio u svibnju 1994. dvostrukom epizodom All The Good Things..., a nastavak je uslijedio iste godine u studenome. Zanimljivo, snimanje filma je započeto već 10 dana nakon završetka snimanja finala TNG-a.

Pušten u distribuciju: 18. studeni 1994.
Stardate, Zvjezdani nadnevak: 48650.1


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart - kapetan Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes - zapovjednik William T. Riker
Brent Spiner - natporučnik Data
LeVar Burton - natporučnik Geordi La Forge
Michael Dorn - natporučnik Worf
Gates McFadden - Dr. Beverly Howard Crusher
Marina Sirtis - savjetnica Deanna Troi


Sporedni glumci i likovi

Malcolm McDowell - Dr. Tolian Soran
William Shatner - kapetan James T. Kirk
James Doohan - kapetan Montgomery "Scotty" Scott
Walter Koenig - zapovjednik Pavel Chekov
Alan Ruck - kapetan John Harriman
Whoopi Goldberg - Guinan
Jacqueline Kim - zastavnica Demora Sulu
Barbara March - Lursa Duras
Gwynyth Walsh - B'Etor Duras


Kreativno osoblje

Režiser: David Carson
Scenarij: Rick Berman, Brannon Braga i Ronald D. Moore
Producent: Rick Berman
Scenografija: Herman F. Zimmerman
Kostimografija: Robert Blackman
Glazba: Dennis McCarthy
Montaža: Peter E. Berger


Zarada

Prvi tjedan: 23.116.394 $
U SAD-u: 75.671.262 $
Ukupno: 120.000.000 $


Brodovi i stanice

- NCC-1701-B Enterprise (Excelsior klasa)
- NCC-1701-D Enterprise (Galaxy klasa)
- NCC-60591 USS Farragut (Nebula klasa)
- ? (Oberth klasa)
- ? (Miranda klasa)
- Klingonska Ptica Grabljivica (Bird-of-Prey)
- Znanstvena stanica Armagosa
- Suhi dok (drydock)


Sadržaj

Film je trebao spojiti dvije posade, onu sa originalne serije te TNG postavu. No, veći je naglasak stavljen na TNG postavu, dok se u filmu, od ekipe sa TOS-a, pojavljuju Checkov, Scotty te Kirk koji ima nešto veću rolu u filmu. U prvotnom scenariju je bilo zamišljeno da se na mostu Enterprisea-B pojavi svih sedam članova originalne postave. To je ipak bilo odbačeno te je odlučeno da se Spock i dr. McCoy pojave uz Kirka. Obojica su odbili ulogu jer su smatrali da su uloge preminorne pa su tako uz malo izmijenjeni scenarij ubačeni Scotty i Chekov.

Radnja započinje ulaskom Kirka, Scottya i Chekova na most Enterprisea B, Excelsior klase, najnovijeg broda koji nosi to ime. Kapetan koji je dobio tu čast da bude među legendama na čelu Enterprisea je John Harriman (Alan Ruck, najpoznatiji našim gledateljima po ulozi Stuarta u Spin Cityu). Odmah nakon porinuća Enterprise prima poziv u pomoć sa broda koji je uhvaćen u nekakvu energetsku vrpcu. Iako bez većine standardne opreme koja tada još nije bila ugrađena, Enterprise kao jedini brod u dometu odlazi pomoći dvama El-Aurianskim brodovima. Enterprise uspijeva spasiti dio posade sa jednog broda, dok je drugi brod uništen u vrpci. Među preživjelima su dr. Soran i Guinan, nama već poznata sa Enterprisea D. S obzirom da se Enterprise ne može izvući iz vrpce (sad ovdje dolazi malo technobabblea), Kirk odlazi do petnaestete palube gdje se nalaze sklopnici deflektora. Povijest bilježi da je Kirk poginuo tamo prilikom izboja energije iz vrpce.

78 godina kasnije, na Enterprisu D, u njegovom holodeku se odvija ceremonija unapređenja Worfa u čin natporučnika. Netom nakon ceremonije Enterprise prima poziv u pomoć od znanstvene stanice Armagose. Rker, Worf, dr. Crusher, LaForge te još jedan član tima odlaze potražiti preživjele na stanici te nalaze El-Aurianca dr. Tholiana Sorana i mrtvog Romulanca.

Natrag na brodu, Data i Geordi isprobavaju čip koji bi Dati omogućio da osjeti razne emocije, dr. Soran pokušava uvjeriti Picarda da mu dopusti povratak na stanicu, a Worf i znanstvena ekipa utvrđuju da su Romulanci tražili trilitij na Armagosi. Romulancima je trebao trilitij zbog svojeg svojstva da sprečava nuklearne procese i, teoretski, može spriječiti svu fuziju unutar zvijezde ali Romulanci nisu uspjeli naći način da ga stabiliziraju. Geordi i Data odlaze na stanicu potražiti trilitij, no Datin čip počne stvarati probleme. U tom trenutku se na stanici pojavljuje dr. Soran koji pred preplašenim Datom onesposobljava Geordija, te lansira sondu u kojoj je Geordi otkrio trilitij. Worf i Riker uspijevaju spasiti Datu, ali dr. Soran otima Geordiija i teleportira se na klingonski Bird of Prey kojim zapovijedaju sestre Duras, kojima je Soran obećao formulu za trilitijski eksploziv u zamjenu za transport na Veridian III gdje će obaviti još jednu slolarnu imploziju.

Picard saznaje da je Soran El-Aurianac i da je jedan od 46-ero preživjelih sa broda koje je spasio Enterprise B. Odluči otići k Guinan koja je također bila jedna od preživjelih te saznaje da Soran nema nikakve namjere napraviti oružje, već se samo želi vratiti u Nexus - bezvremensko mjesto u kojem osoba osjeća sve što poželi i jednom kada uđe ne želi se više vratiti. Nexus je zapravo temporalna anomalija koja je uništila dva El-Aurijanska broda i izazvala (bar se do tada tako mislilo) smrt kapetana Kirka.

U astrometrijskom laboratoriju Picard i Data analiziraju podatke i zaključuju da Soran namjerava dovesti Nexus do trećeg planeta Veridianskog sustava. Soran je već prije uništio zvijezdu u Armagosinom sustavu i tako pomaknuo vrpcu bliže Veridianu III a sada namjerava uništenjem sunca u Veridianskom sustavu pomaknuti putanju vrpce točno prema Veridianu III. Uništenje sunca bi izazvalo udarni val koji bi uništio sve planete sustava uključujući i četvrti planet na kojemu živi 230 milijuna stanovnika.

Enterprise odlazi u Veridianski sustav u kojem se već nalazi klingonska ptica grabljivica (Bird-of-Prey). Picard sa sestrama Duras dogovara zamjenu, on odlazi na klingonski brod koji će ga transportirati na mjesto gdje se nalazi Soran, a Lursa i B'Etor puštaju LaForgea natrag na Enterprise. Na prvi pogled izgleda da su time sestre Duras na gubitku, no Soran je već prije reprogramirao Geordijev vizir da šalje video zapis natrag na klingonski brod, pa tako sestre Duras dobivaju odličnog špijuna koji niti nije svjestan toga.

Geordi odlazi u strojarnicu i tako omogućuje sestrama da doznaju frekvenciju modulacije štitova. Ti podatci omogućuju sestrama da probiju Enterpriseove štitove kao da ih niti nema, pa BoP otvara paljbu na Enterprise. No, kako se i najbolji planovi ponekad izjalove (a pogotovo kada se radi o negativcima), tako i ovaj plan ima jednu "rupu". Naime, D-12 klasa BoP-a je povučena iz proizvodnje zbog neispravnih plazmenih zavojnica. Prilikom ionskog udara može doći do uključivanja uređaja za skrivanje te samim time i spuštanja štitova. Enterprise uspješno iskorištava taj nedostatak te jednim fotonskim torpedom ispaljenim iz stražnjeg lansera uništava klingonski brod. Uskoro se pojavljuje novi problem, zbog oštećenja zadobivenog tijekom napada na Enterprise, dolazi do kvara na Warp jezgri. Riker naređuje odvajanje tanjura i premještaj svih putnika i osoblja u tanjur koji se odvaja od ostatka broda. Eksplozija Warp jezgre odbacuje tanjur prema planetu te se ruši na Veridian III, na sreću bez ljudskih žrtava.

Na planetu, Picard bezuspješno pokušava odgovoriti Sorana da odustane od plana. Iako je Soran postavio polje oko lansera, Picard uspijeva naći rupu u polju i provući se kroz nju. U kratkom okršaju Picard dobiva "po nosu" i Soran uspijeva lansirati trilitijsku sondu te uništiti sunce. (Primjetite ovdje kako se isprva sonda relativno polako udaljava od površine, kamera skreće pogled na Sorana i Picard koji gledaju u vis, a onda gotovo u trenutku dolazi do sunca i izaziva imploziju... Impresivno za sondu koja nema warp pogon...) Pošto je implozija i uništenje sunca izazvala promjenu smjera vrpce Picard i Soran su prebačeni u Nexus, a udarni val uništava planet.

Picard, tada u Nexusu, počine proživljavati svoje snove, slavi Božić sa velikom obitelji, obitelji za koju nikad nije našao vremena. Uz pomoć Guinanine slike (vizije), doznaje da vrijeme u Nexusu nije linearno i da može otići kada god poželi, gdje god poželi. Pronalazi Kirka, koji je također, iz njegovog gledišta, tek došao u Nexus. Kirk u Nexusu proživljava dio života u kojem je trebao odlučiti između njegove ljubavi Antonije i odore. Nakon što Picard mu objašnjava stvari o Nexusu i nakon što shvati da sve to nije stvarno, da je sve iluzija odlučuje otići iz Nexusa.

Dvojica kapetana dolaze u vrijeme kada se Enterprise obrušavao na Veridian, a Soran spremao lansirati sondu. Picard odlazi onesposobiti lanser dok Kirk uspijeva baciti Sorana sa litice. No, Soran se uspijeva uhvatiti za uže i cloakati (sakriti) lanser prije nego što ga Picard onesposobi. Upravljač ispada Soranu na most te ga Kirk pokuša dohvatiti. Nakon što Soran ispaljuje par hitaca iz disruptora most se raspolavlja, dok upravljač zastaje na drugoj polovici mosta. Kirk uspijeva dohvatiti upravljač i de-cloakati lanser, pa ga Picard tako uspijeva zakočiti i pobjeći, a sonda eksplodira te ubija Sorana. Picard odlazi pomoći Kirku koji je pao u provaliju nakon što su oslabjele spone mosta. Za Kirka je, ipak, bilo prekasno te umire na Veridianu III, spašavajući 230 milijuna života. Nakon Kirkove smrti još jednoj legendi dolazi kraj - Enterpriseu, NCC 1701-D.

Vjerujući da je ovladao ljudskom osjećajima Data odlučuje ostaviti svoj čip emocija. Po preživjele dolazi USS Farragut, brod Nebula klase, sa još dva broda. Jednim Oberth i jednim Miranda klase. Riker tužno izjavi da je mislio kako će jednom iskušati kapetanski stolac Enterprisea, ali ga Picard ohrabruje govoreći mu kako sumnja da je ovo bio posljednji Enterprise


Zaključak i komentar

Prosječan film. Bilo je (mnogo) boljih (First Contact), ali i gorih filmova (The Final Frontier). Generations pokušava nemoguće. Spojiti dvije generacije koje su živjele u razmaku od 100 godina. Ako bi se ovo trebalo smatrati oproštajem od TOS ekipe, onda ovaj film definitivno nije zaslužio taj epitet. No, ovo, ipak, niti nije oproštaj od TOS ekipe (The undiscovered Country je tu odradio odličan posao) već samo od legende, kapetana Kirka. Ova priča sa Nexusom mi djeluje nekako nametnuto i bez veze, no trebalo je naći način da se dvije generacije u raznaku od 100 godina spoje... Radnja je prilično dosadna i nezanimljiva te ovaj film čini jednim od lošijih uradaka...


Ocjena

5/10


Citati

Kirk: "Risk is part of the game if you want to sit in that chair."
Kirk: "Rizik je dio igre želiš li sjediti u toj stolici."
Kirk: "The first thing you learn as Captain is how to cheat death."
Kirk: "Prva stvar koju naučiš kao kapetan jest kako prevariti smrt.


Chekov: "How big is your medical staff?"
Kapetan Harriman: "The medical staff... Doesn' arrive until Tuesday."
Chekov: "You and you. You have just became nurses."
Chekov: "Koliko imate liječničkog osoblja?"
Kapetan Harriman: "Liječničko osoblje... Dolazi tek u utorak."
Chekov: "Ti i ti. Upravo ste postali bolničari."


Geordi: "Data... I made that joke seven years ago "
Data: " I know.... I just got it! "


Geordi: "Data... Tu šalu sam rekao prije sedam godina..."
Data: "Znam! Sad sam je shvatio!"


Soran: "Time is the fire in which we burn..."
Soran: "Vrijeme je vatra u kojoj gorimo."


Soran: "You know, there was a time when I wouldn't hurt a fly. And then the Borg came. And they taught me that if there is one constant in this universe, it's death."
Soran: "Bilo je vremena kada ni muhu ne bih ubio. No, tada se pojavio Borg. I pokazao mi da je smrt jedina konstanta u ovom svemiru."


Soran: "You will excuse me now, Captain. I have an appointment with enternity and I don't want to be late."
Soran: "Ispričajte me kapetane. Imam sastanak sa vječnošću i ne želim zakasniti."


Lursa: "Human females are so repulsive!"
Lursa: "Ljudske ženke su ogavne!"


Kirk: " You say history considers me dead. Who am I to argue with history?"
Picard: " You have a duty! You're a Star Fleet Officer!"
Kirk: "I don't need to be lectured by you. I was out saving the galaxy when your grandfather was in diapers. Besides which, I think the galaxy owes me one."
Kirk: "Kažeš da me povijest smatra mrtvim? Pa tko sam ja da osporavam povijest?"
Picard: "Vi ste časnik Zvjezdane Flote! Dužnost vam je..."
Kirk: "Nemoj ti meni držati prodiku! Ja sam spašavao galaksiju tok je tvoj djed još bio u pelenama. Zapravo, galaksija meni duguje."


Kirk: "I was like you once - so worried about duty and obligation, I couldn't see past my own uniform. And what did it get me? An empty house."
Kirk: "I ja sam nekoć bio kao ti, toliko zabrinut zbog dužnosti i obaveza, nisam mogao vidjeti dalje od vlastite uniforme. I kamo sam dospio? U praznu kuću."


Kirk: "Maybe this isn't about an empty house. Maybe it's about that empty chair on the bridge of theEnterprise. Ever since I left Starfleet, I haven't made a difference."
Kirk: "Možda ovo nije o praznoj kući. Možda je o praznoj stolici na mostu Enterprisea. Otkada sam otišao iz Flote nisam napravio ništa."


Kirk: "Close to retirement?"
Picard: "I'm not planning on it."
Kirk: "Let me tell you something: Don't. Don't let them promote you. Don't let them transfer you. Don't let them do anything that takes you off the bridge of that ship because while you're there, you can make a difference."
Kirk: "Blizu umirovljenja?"
Picard: "Nemam to u planu."
Kirk: "Dopusti da ti nešto kažem: Nemoj, nemoj im dopustiti da te unaprijede. Nemoj im dopustiti da te premjeste. Nemoj im dopustiti da učine išta što bi te moglo udaljiti sa mosta tog broda jer, dok si tamo, možeš promijeniti nešto."


Picard: "Come back with me. Help me stop Soran. Make a difference."
Picard: "Vratite se sa mnom. Pomozite mi da spriječim Sorana. Promijenite nešto."


Kirk: "Who am I to argue with captain of Enterprise?"
Kirk: "Tko sam ja da osporavam kapetana Enterprisea?"


Kirk: "I take it the odds are against us and the situation is grim."
Picard: "You could say that."
Kirk: "You know, if Spock were here, he'd say that I was an irrational, illogical human being by taking on a mission like that. Sounds like fun!"
Kirk: "Pretpostavljam da je sve protiv nas i stanje je sumorno."
Picard: "Moglo bi se reći."
Kirk: "Da je Spock ovdje rekao bi da sam iracionalan i nelogičan jer se upuštam u takvo što. Zvuči zabavno!"


Picard: "Good luck Captain."
Kirk: " Call me Jim."
Picard: "Sretno kapetane."
Kirk: "Zovi me Jim."


Kirk: " Did we do it? Did we make a difference?"
Picard: "Oh yes, we made a difference. Thank you."
Kirk: "The least I could do . . . For the Captain of the Enterprise. It was . . . fun. Oh, my..."
Kirk: "Jesmo li promijenili nešto?"
Picard: "O da, jesmo. Hvala vam."
Kirk: "To je bilo najmanje što sam mogao učiniti... Za kapetana Enerprisea... Bilo je... Zabavno. O Bože..." [umire]


Picard: "Someone once told me that time was a predator that stalked us all our lives, but I'd rather believe that time is a companion who goes with us on the journey, reminds us to cherish every moment because they'll never come again. What we leave behind is not as important as how we've lived."
Riker: "Speak for yourself. I plan to live forever."
Picard: "Netko mi je jednom rekao da je vrijeme grabežljivac koji nas vreba cijeli život. No, ja mislim da je vrijeme suputnik koji nas prati kroz naša putovanja, podsjeća nas da cijenimo svaki trenutak jer se nikad neće vratiti. Ono što ostavljamo iza nije toliko važno kao kako smo živjeli. Napokon, mi smo samo smrtnici."
Riker: "Govorite u svoje ime, ja namjeravam živjeti zauvijek."


Riker: "I allways thought I'll get a shot of this chair one day."
Picard: "Perhaps you still will. Somehow I doubt that this will be the last to carry the name Enterprise."
Riker: "Uvijek sam mislio da ću jednom iskušati ovaj stolac..."
Picard: "Možda još hoćeš. Sumnjam da je ovo bio posljednji brod koji nosi ime Enterprise."
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh