Star Trek VIII: First Contact

6 godina nakon susreta sa Kolektivom, Picard je prisiljen ponovno se suočiti sa svojim najvećim strahom - Borgom. Jedino što može spriječiti nadolazeću Kocku da asimilira Zemlju jest Picardovo znanje o Borgu.

Pušten u distribuciju: 11. prosinac 1998.
Stardate, Zvjezdani nadnevak: 50893.5 [2373.]


Glavni glumci i likovi

Patrick Stewart - kapetan Jean-Luc Picard
Jonathan Frakes - zapovjednik William T. Riker
Brent Spiner - natporučnik Data
LeVar Burton - natporučnik Geordi LaForge
Michael Dorn - natporučnik Worf
Gates McFadden - Dr. Beverly Howard Crusher
Marina Sirtis - savjetnica Deanna Troi


Sporedni glumci i likovi

Alice Krige - Borgova Kraljica
James Cromwell - Zefram Cochrane
Alice Woodard - Lily Sloane
Dwight Schultz - poručnik Reginald Barclay
Patti Yasutake - medicinska sestra Alyssa Ogawa
Robert Picardo - EMH Doktor
Jack Shearer - admiral Hayes
Michael Horton - poručnik Daniels
Neal McDonough - poručnik Hawk
Marnie McPhail - poručnik Eiger
Adam Scott - kormilar Defianta


Kreativno osoblje

Režiser: Jonathan Frakes
Scenarij: Rick Berman, Brannon Braga, Ronald D. Moore
Producent: Rick Berman, Brannon Braga
Scenografija: Herman F. Zimmerman
Kostimografija: Robert Blackman
Glazba: Jerry Goldsmith
Montaža: Peter Lauritson


Zarada

Prvi tjedan: 30.716.131 $
U SAD-u: 92.001.027 $
Ukupno: 150.000.000 $


Brodovi i stanice

- NCC-1701-E USS Enterprise (Sovereign klasa)
- NX-74205 USS Defiant (Defiant klasa)
- NCC-63549 USS Thunderchild (Akira klasa)
- NCC-71805 USS Endeavour (Nebula klasa)
- NCC-64923 USS Budapest (Norway klasa)
- NCC-61947 USS Yeager (Saber klasa)
- NCC-52136 USS Appalacia (Steamrunner klasa)
- NCC-1941 USS Bozeman (Soyuz klasa)
- Phoenix
- Borgova Kocka
- Borgova Sonda (Sfera)
- Deep Space Five


Bitke

- Sektor 001

Sadržaj

Prisjećajući se svoje asimilacije u Borg kolektiv prije 6 godina, Picarda budi poziv Admirala Hayesa. On mu govori da je Deep Space V otkrio Kocku koja ide direktno na Zemlju. Picard dobiva naređenje da sa svojim novim brodom patrolira Neutralnom Zonom u slučaju da Romulanci odluče iskoristiti napad u svoju korist. Riker mu donosi izvještaj o prvom skeniranju Neutralne Zone te ga pita zašto Enterprise ne ide u borbu protiv Borga. Picard mu odgovara da Flota ne vjeruje kapetanu zbog njegove emocionalne privrženosti Borgu.

Nakon što su dobili dojavu da je Borg naišao na Federacijsku flotu, prateći komunikaciju između brodova, shvate da će Federacija izgubiti. Picard odluči prekršiti Flotinu zapovjed i kreće prema Zemlji. Kad je Enterprise došao, Defiant, pod zapovjedništvom natporučnika Worfa se uz pomoć raspadnute flote očajnički bori protiv Kocke, no iako je Kocka ozbiljno oštećena, ne pokazuje znakove raspadanja. Defiant se sprema na nalet na Kocku, no Enterprise se isprečuje te spašava Defiant i teleportira posadu na svoj brod. Picard preuzima zapovjedništvo nad flotom, jer je admiralov brod uništen te naređuje svim brodovima da pucaju na točno određene koordinate. Kocka je uništena, no iz nje izlijeće sonda, sfernog oblika, te otvara temporalni vrtlog prema Zemlji. Enterprise je isto uhvaćen u vrtlog te vidi kako se Zemlja mijenja u planet koji je Borg asimilirao. Tada Picard odluči da slijedi sondu te da spriječi ono što Borg planira napraviti.

Na Zemlji, pijani Zefram Cochrane izlazi iz lokala zajedno sa svojom asistenticom Lily Sloane. Ubrzo to područje počne bombardirati Borg. Odmah izlazi Enterprise iz vrtloga te vidi da sonda bombardira nuklearni silos u Montani. Data govori da su došli u prošlost - 4. travnja 2063. godine – dan prije Prvog kontakta Zemljana sa vanzemaljskim životom. Enterprise uz pomoć kvantnih torpeda uništava sondu te se sa usklađenom odjećom teleportiraju na planet da pronađu Zeframa Cochranea koji je odgovoran za Prvi kontakt.

Dok su Data i Picard pretraživali nuklearni silos u kojem se nalazio USS Phoenix – prvi brod sposoban za warp, nailaze na Lily koja je uvjerena da su oni pripadnici terorističke grupe koja planira oteti warp brod. No uz pomoć Date, Lily je neutralizirana te je teleportirana u bolnicu Enterprisea zbog bolovanja od zračenja.

Na Enterpriseu se počela mijenjati klima, pa su dva člana posade poslana da to istraže. Međutim gubi im se svaki trag. Picard tad čuje zvuk kolektiva i shvati da je Borg na Enterpriseu. Dok je Borg osvajao palubu po palubu, Picard sa višim časnicima koji nisu na površini, ustanovljuje plan kako zaustaviti Borga. Međutim, Borg dođe do bolnice. Beverly pokrene EMH da privremeno zaustavi Borga, na što on odgovara da nije sposoban za takve situacije. Ipak, EMH im daje dovoljno vremena da pobjegnu iz bolnice kroz Jeffriesove cijevi. Bježeći od Borga, Beverly zaboravi na Lily koja se iskrade u drugom smjeru.

Na Zemlji Riker pronalazi Troi i Cochranea pijane u lokalu. Troi mu nato objašnjava da je pokušala se uživjeti te saznati što više o Cochraneu. Na Enterpriseu, Worf, Dana i Picard nailaze na Borga, koji pružaju veliki otpor. Dok se Data pokušao probiti u strojarnicu (centar kolektiva), Borg ga zarobi. Picard nemoćan bježi kroz Jeffriesovu cijev, da bi naletio na Lily. Ona mu uzme fazor te zaprijeti da će ga upotrijebiti ako joj Picard ne pokaže izlaz van. Geordi pokazuje pomoću teleskopa brod Enterprise kako bi ga uvjerio da on mora izvesti warp let sutra, kako bi privukao pažnju vanzemaljaca, koji će potom s njim stupiti u Prvi kontakt. Cochrane, pijan, pristaje.

Borg kraljica se otkriva Dati, te aktivira njegov čip s emocijama. Data kaže da ga nikako neće uspjeti potkupiti da im da pristup računalu. Međutim tad Kraljica počne stavljati pravu ljudsku kožu, tako da Data može osjećati dodir, nešto što je on smatrao nemogućim. Dok je Picard pokušao objasniti Lily što se promijenilo između njegovog i njezinog razdoblja, nalete na Borga. Pobjegnu u holodek gdje pokreću Dixon Hill program. Koristeći automatsku pušku na jednom mjestu, Picard se riješi Borg radilica koje su ga napale. U jednoj otkrije odašiljač u kojoj saznaju što Borg sprema dalje.

Cochrane ne može vjerovati kakva je figura on u budućnosti postao. Odluči pobjeći sa mjesta lansiranja. Tada ga Geordi i Riker omame sa fazorom te mu objasnili da se let mora dogoditi. Picard se pridružuje ostatku preživjele posade, da bi krenuli u novu misiju izvan broda. Naime moraju spriječiti da radilice kontaktiraju Borg kolektiv u ovom stoljeću, koristeći modificirani deflektor. Picard, Worf i poručnik Hawk odlaze izvan broda te susreću nekoliko radilica koje modificiraju deflektor. Dok su pokušali odspojiti deflektor, napadne ih nekoliko radilica. Worf je ranjen u sukobu, a poručnik Hawk asimiliran. Radilice napadnu Picarda, međutim Worf dolazi te ga spašava. Dok je deflektor plutao u svemiru odvojen od broda, Worf odluči dovršiti posao te zapuca na deflektor uništavajući ga, kao i sve radilice koje su radile na njemu.

Posada ne reagira pozitivno na Picardove neracionalne odluke, da bi mu se konačno suprotstavila Lily koja mu govori, da zaboravi brod i uništi Borga. Picard nakon tog razgovora odluči aktivirati sekvencu za samouništenje. Međutim, dok se posada evakuira čuje glas Date, koji traži njegovu pomoć. Na Zemlji se za to vrijeme odvijaju zadnje pripreme te kad je konačno gotovo, brod se lansira u orbitu uz zvukove Cochraneove omiljene rock glazbe. Picard odlazi u strojarnicu gdje nudi sebe u zamjenu na Datu. Međutim, Data odbija otići, govoreći kako je njegovo mjesto u kolektivu. Borg kraljica mu naredi da isključi sekvencu za samouništenje te da joj da kompletan pristup računalu. On to napravi. Kraljica kaže da ne treba Picarda više.

U Zemljinoj orbiti se Cochrane priprema za odlazak u Warp, no presreće ih Enterprise. Riker ga ohrabruje da su oni tu samo da vide odlazak. Data, na Kraljičinu zapovijed, lansira kvantna torpeda prema Phoenixu da ga uništi. No nakon što torpeda promaše brod, Data odlazi do warp jezgre te počne ispuštati plazmu. Picard se uspije popeti gore da izbjegne plazmu, no Kraljica se popne za njime. Međutim tad iz plazme izviri Datina ruka koja povuče Kraljicu prema dolje. Sve se radilice nakon Kraljičine smrti počnu samouništavati. Picard isprazni strojarnicu od plazme, te pronalazi Datu i kraljičin metalni kostur, kako se još miče. Picard slomi i to, da osigura da je mrtva.

Phoenix odlazi u warp te nakon nekoliko minuta izlazi iz njega. Kasnije se spusti vulkanski brod na Zemlju, a Cochrane izađe pred njih. Geordi kaže da je uspio rekonstruirati podatke koje je sfera koristila za stvaranje vremenskog vrtloga, te da se mogu vratiti u budućnost. Picard naredi Dati da usmjeri brod prema 24. stoljeću. Lily je tužna što se morala oprostiti od Picarda, ali je sretna zbog nadolazeće budućnosti koja čeka čovječanstvo. Uz zvukove Cochraneove omiljene rock glazbe, Lily gleda kako Enterprise odlazi u vrtlog i u vraćenu budućnost.


Zaključak i komentar

Evo jednog filma koji u svakom svom faktoru, jednostavno oduševljava. Od radnje, likova do specijalnih efekata koji su zaista impresivni za doba kad je film rađen. Film je zamišljen kao prekretnica između starog i novog Star Treka. Naime, miješanjem Enterprisea u Prvi kontakt, scenaristi su uspjeli postići to da se dio radnje iz TOS-a u potpunosti odbaci.

Rezultat ovog filma je i kreiranje serijala Enterprise, te ako se taj serijal promatra kao nastavak na ovaj film, onda ima i nekog smisla. Zanimljivo je napomenuti da su se u epizodi Trials and Tribbleations u 5. sezoni DS9-a referencirali na to koliko je izgrađeno svemirskih brodova po imenu Enterprise. Naime, na stanicu su došla dva časnika iz Temporalnih istraživanja (Temporal Investigations) da procjene koliku je štetu Sisko napravio otputovavši slučajno u prošlost. Kad im je Sisko rekao da su naišli na Enterprise… onda je jedan od njih rekao da ih je bilo 5, a onda ga je drugi ispravio da je zapravo bilo 6. Ako se sjetimo (usporedivši Stardate) da se First Contact isto tako odnosi na događaje u doba te epizode, logično je za pretpostaviti da su scenaristi First Contacta (Berman i Braga) imali na umu napraviti serijal koji bi se bavio brodom Enterprise prije svih ostalih.

Novi brod, djelomično stara posada… ali od glavnih likova su manje-više svi tu… Worfa su dovukli sa DS9-a. Iznenadilo me što vidim od stare ekipe Barclaya i Alissu Ogawu. A tu su i neka nova lica poput poručnika Hawka (koji nažalost bude asimiliran). Odličan je dodatak EMH Mark I, kojeg znamo kao CMO (Chief Medical Officer) sa Voyagera i uz kojeg je vezana jedna od najkomičnijih scena.

Film ima najbolji soundtrack ikad napravljen u ST-u. Jedini dosežan mu je onaj iz Nemesisa, ali samo to - dosežan. Kad čujete onu veličanstvenu glazbu sa početka ili napetu glazbu dok traže Borga… jednostavno, glazba definitivno uživljava čovjeka u pravu stvar. Glazbu je za promjenu skladao (pokojni) Jerry Goldsmith, dok je glazbu za prethodni film skladao Dennis McCarthy koji je također napravio čudo sa Enterpriseovom glazbom.

Osim EMH-ovog ispada tu je također mnoštvo humorističnih scena, isto tako odlično odrađena scena Reg Barclayem. Fascinantno je koliko su scenaristi imali smisla za detalje, jer je u spomenutoj sceni Reg pitao može li sa bakrenom žicom popraviti plazmene vodove, dok je ista takva žica iskorištena u Zabranjenom planetu (1956) da popravi odašiljač.

Novi brod je klase Sovereign i predstavlja najjaču klasu koju Federacija može ponuditi. Kao što vidimo zahvaljujući iskustvu sa Borgom, Picard uspijeva bez ikakve muke uništiti Kocku. Sovereign je borbeno gledano slabije opremljen od Defianta, ali ima iskusniju posadu, pa je to bio glavni razlog zašto Defiant nije uništio Kocku nego Enterprise.

Kvantna torpeda za koja se vjerovalo da su prvi put upotrijebljena u ovom filmu, nisu skroz novo oružje. Defiant klasa je prva koja je imala to oružje, iako nije korišteno često u borbi. Prvi put ih je upotrijebio Thomas Riker (klon Williama Rikera nastao u teleportacijskoj nezgodi) za borbu protiv Kardasijanaca u epizodi Defiant (3. sezona DS9-a) što je otprilike dvije godine prije događanja u filmu First Contact.

Nova stvar su uniforme. Iako je odlučeno da u novom filmu budu nove uniforme, odlučeno je da i cijela Zvjezdana flota koristi nove uniforme. Zanimljivo je napomenuti da u DS9-u nisu uvedene uniforme za vrijeme First Contacta, nego nekoliko epizoda poslije (u epizodi Rapture). Objašnjenje scenarista je da je trebalo vremena da nove uniforme 'dođu' do DS9-a. Osim toga nove uniforme su u DS9 došle bez ikakvog posebnog najavljivanja, ali mogli bismo reći, s obzirom da su uvedene u posebnoj epizodi DS9-a (pregovori oko primanja Bajora u Federaciju), da su ih na taj način donekle proslavili.

Od napomena vrijedi reći da je oznaka na deflektoru (AE-35) korištena i kao modul za satelitsku antenu u filmu 2001: A Space Odyssey iz 1968. godine. Zanimljivo je napomenuti da je Enterprise-E trebao biti Nova klase koja je zapravo bila nasljednik Oberth klase. Primarna svrha Nova klase je bilo istraživanje, a nije bila prilagođena za taktičke operacije. Od toga se odustalo, te je Nova klasa predstavljena tek na kraju pete sezone Voyagera u epizodi Equinox (dio 1)..

Još dvije zanimljivosti vezane uz Cochranea. Naime kad je on pitao da ljudi iz 24. stoljeća nikad ne idu na zahod, time je mislio na to kako se na shemama svih brodova nikad ne pojavljuje zahod. Prvi put ikad u Star Treku upotrijebljena je fraza 'star trek'. Doduše u finalu The Next Generationa (All Good Things), Q koristi izjavu 'It's time to finish your trek through the stars'.

Film ima i par nedostataka. Zefram Cochrane se razlikuje od osobe koju smo upoznali u TOS-u, kao kreatora warp pogona... Druga stvar je što se godina Prvog kontakta iz nekog razloga pomaknula sa 2064. na 2063. godinu. Picard kaže da Borg ne može preživjeti bez svoje biološke komponente (što više puta u filmu dokazuje), međutim to ne sprečava radilice da bez ikakve zaštite šetaju po vanjskom trupu Enterprisea. Broj prvotno definiranih paluba je promijenjen sa 26 na 24. Ako Phoenix nije imao inercijske prigušnike i deflektor, kako je uspio postići warp let, s obzirom da bi nalet i najmanje čestice na brod rezultirao njegovim uništenjem? Pogotovo se to odnosi na asteroidno polje između Marsa i Jupitera. Da ne spominjem kako bi ih inercija povukla natrag na Zemlju. To su sve naravno sitni nedostaci koji vas neće spriječiti da uživate u samom filmu. Zato je moja ocjena stvarno visoka, ali ne dostiže 10 zbog ovih nedostataka.


Ocjena

9,5/10


Citati

Riker: "We finished our first sensor sweep of the neutral zone."
Picard: "Oh, fascinating. Twenty particles of space dust per cubic meter, 52 ultraviolet radiation spikes, and a class-2 comet. Well, this is certainly worthy of our attention.
Riker: " Završili smo prvo skeniranje neutralne zone."
Picard: "Oh, fascinantno. 20 čestica prašine po kubičnom metru, 52 ultraljubičasta radijacijska šiljka i komet 2. klase. Pa ovo je definitivno vrijedno naše pažnje."


Lily Sloane: " Jean Luc, blow up the damn ship!
Picard: " No! Noooooooooo!
[Smashes glass and model ships with his phaser]
Picard: " I will not sacrifice the Enterprise. Weve made too many compromises already; too mny retreats. They invade our space and we fall back. They assimilate entire worlds and we fall back. Not again. The line must be drawn here! This far, no further! And I will make them pay for what they've done.
Lily Sloane: Jean Luc, raznesi prokleti brod!
Picard: " Ne! Neeeeeeee!
[Slomi staklo i modele brodova sa fazorom]
Picard: " Neću žrtvovati Enterprise. Napravili smo previše kompromisa, previše povlačenja. Oni napadnu naš prostor i mi se povlačimo. Oni asimiliraju čitave svjetove i mi se povlačimo. Ne opet. Linija mora biti povučena ovdje! Ovdje, nigdje drugdje! I ja ću ih natjerati da plate za ono što su učinili.


Dr. Zefram Cochrane: " A group of cybernetic creatures from the future have traveled back through time to enslave the human race... and you're here to stop them?
William Riker: " That's right.
Dr. Zefram Cochrane: " Hot damn! You're heroic.
Dr. Zefram Cochrane: " Grupa kibernetičkih bića iz budućnosti je došla natrag kroz vrijeme da pokore ljudsku rasu…i vi ste tu da ih zaustavite?
William Riker: " Tako je.
Dr. Zefram Cochrane: " Ajme čovječe! Al' ste heroični.


[Prije uništenja nekolicine Borg radilica]
Worf: " Assimilate this!
Worf: " Asimilirajte ovo!


[Troi je pijana]
Troi: " Timeline? This is no time to talk about time. We don't have the time!... What was I saying?
Troi: " Vremenska linija? Ovo nije vrijeme za govor o vremenu. Mi jednostavno nemamo vremena!... Što sam govorila?


Troi: " I'm just trying to blend in.
Riker: " You're blended all right.
Troi: " Samo sam se pokušala uklopiti.
Riker: " Dobro si se ti uklopila.


Troi: " Look. He wouldn't even talk to me unless I had a drink with him. And then, it took three shots of something called "tequila" just to find out that HE was the one we're looking for! And I've spent the last twenty minutes trying to keep his hands off me! So don't go criticizing my counseling techniques!
Troi: " Gledaj. On nije ni htio razgovarati sa mnom da nisam popila piće sa njime. A i tad mi je trebalo tri runde nečega što se zove tequila samo da saznam da je ON taj kojeg tražimo! I potrošila sam zadnjih dvadeset minuta pokušavajući ga spriječiti da me dodiruje. Zato nemoj kritizirati moje savjetničke tehnike!


Worf: " Defiant? "
Picard: " Adrift, but salvageable. "
Riker: " Though little ship. "
Worf: " Little?! "
Worf: " Defiant? "
Picard: " Onesposobljen, ali da se spasiti. "
Riker: " Čvrst mali brodić. "
Worf: " Mali?! "


Riker: Mr. Worf, remember how to fire fazers? "
Riker: Worf, sjećaš li se kako ispaljivati fazore? "


Lily Sloane: " Borg? Sounds Swedish. "
[after having seen the Borg]
Lily Sloane: " Definitely not Swedish. "
Lily Sloane: " Borg? Zvuči Švedski. "
[ Nakon što je vidjela Borga ]
Lily Sloane: " Definitivno nisu Šveđani. "


Riker: " Someone once said "Don't try to be a great man. Just be a man, and let history make its own judgment."
Dr. Zefram Cochrane: " That's rhetorical nonsense. Who said that? "
Riker: "You did, ten years from now."
Riker: " Netko je jednom rekao "Ne budi veliki čovjek. Budi čovjek, a povijest će te ocijeniti."
Dr. Zefram Cochrane: " To je retorička besmislenost. Tko je to rekao? "
Riker: "Ti, deset godina od sada."


Data: " And for a time, I was tempted by her offer. "
Picard: " How long a time? "
Data: " 0.68 seconds sir. For an android, that is nearly an eternity. "
Data: " Jedno vrijeme, bio sam potkupljen njezinom ponudom. "
Picard: " Koliko dugo? "
Data: " 0.68 sekundi. Za androida, to je blizu vječnosti. "


Picard: " You want to destroy the ship and run away, you coward. "
Worf: " If you were any other man, I would kill you where you stand. "
Picard: " Želiš uništiti brod i pobjeći, kukavico. "
Worf: " Da si itko drugi, ubio bih te gdje stojiš. "


[The Vulcans have landed to meet Cochrane]
Vulcan: " Live long and prosper. "
Dr. Zefram Cochrane: " Thanks. "
[Vulkanci su se spustili da se upoznaju sa Cochraneom]
Vulkanac: " Živite dugo i uspješno. "
Dr. Zefram Cochrane: " Hvala. "


EMH: " Please state the nature of the medical emergency. "
Crusher: " Twenty Borg are about to break through that door. We need time to get out of here! Create a diversion! "
EMH: " This isn't part of my program! I'm a doctor, not a doorstop. "
Crusher: Well, do a dance! Tell a story! I don't care! Just give us a few seconds! "
[the Borg break in as Crusher and her people escape through an airduct]
EMH: " Ahem, according to Starfleet medical research... Borg implants can cause severe skin irritations. Perhaps you'd like an analgesic cream? "
EMH: " Molim navedite prirodu hitnosti medicinskog slučaja. "
Dr. Crusher: " Dvadeset Borg radilica će upravo proći kroz ta vrata. Trebamo vremena da izađemo odavde! Odvrati ih nekako! "
EMH: " To nije dio mog programa! Ja sam doktor, a ne zaustavljač prolaska kroz vrata. "
Dr. Crusher: " E pa, pleši! Ispričaj priču! Svejedno mi je! Samo nam daj par sekundi! "
[Radilice prolaze kroz vrata dok Crusher i njezini ljudi ulaze u Jeffriesove cijevi]
EMH: " Ahem, prema istraživanjima Medicinske službe Zvjezdane Flote... Borg usadci mogu izazvati ozbiljna oštećenja na koži. Želite li možda analgetičku kremu? "


Dr. Zefram Cochrane: " So you're all astronauts on some sort of... Star trek? "
Dr. Zefram Cochrane: " Znači vi ste astronauti na nekakvim... Zvjezdanim stazama? "


Picard: " I'm about to commit a direct violation of our orders. If anyone wishes to object do so now, I will make a note of it in my log. "
Data: " Sir, I think I speak for everyone when I say: To hell with our orders. "
Picard: " Napravit ću direktni prekršaj naših naredbi. Ako netko ima nešto protiv, neka kaže sada, navest ću to u svom dnevniku. "
Data: " Gospodine, mislim da govorim u ime svih kad kažem: Dovraga sa našim naredbama. "


Crusher: " So much for the Enterprise-E. "
Picard: " We barely knew her. "
Crusher: " Think they'll build another one? "
Picard: " Plenty of letters left in the alphabet. "
Dr. Crusher: " Toliko o Enterpriseu-E. "
Picard: " Jedva smo ju upoznali. "
Dr. Crusher: " Misliš li da će napraviti novi? "
Picard: " Još je ostalo dosta slova u abecedi. "


Worf: " Today IS a good day to die. "
Worf: " Danas je ipak dobar dan za umiranje!"
autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh