» nazad na činove


Kao u svakoj hijerarhiji, a ponajviše u onoj vojnoj, postoje činovi. Činovi se pojavljuju kao posljedica složenih odnosa u vojnim organizacijama kada hijerarhija dolazi do punog izražaja, kako bi svaki časnik imao precizno zadane dužnosti, odgovornosti te time i čin na uniformi.[1] admiral

Po prvi puta, sustav rangiranja činova u Zvjezdanoj floti 2270-tih počinje razlikovati činove koje imaju stožerni časnici. Time su dobiveni činovi za sve nivoe stožernih časnika, od kontraadmirala do admirala flote. Primjerice, admiral Kirk je nosio trostruki zlatni pleter i jednim pleterom ispod njih na svakom rukavu. Epolete na ramenu su sadržale jednu osmokraku zvijezdu.


[2] kapetan

Na epoletama na ramenu, čin kapetana je bio određen sa tri zlatne crte, od kojih je srednja bila prelomljena. Ovaj čin na epoletama je sličan kao čin na rukavima korišten na starim uniformama. Osnovni dizajn je ostao i na rukavima, jedan prelomljeni zlatni pleter u sredini zajedno sa dva sa svake strane. Kapetani su obični nosili činove na bijeloj pozadini.


[3] zapovjednik (kapetan fregate)

Čin zapovjednika je ostao nepromjenjen u odnosu na onaj iz 2260-tih i bio je definiran sa dvije zlatne crte na epoletama odnosno dva pletera na rukavima. Boja epoleta je označavala pripadnost određenom odsjeku, u ovom konkretnom primjeru, strojarstvu.


[4] natporučnik (kapetan korvete)

Čin natporučnika je također ostao nepromjenjen u odnosu na stari, jedan zlatni pleter bliže ruci zajedno sa prelomljenom vrpcom iza. Istose nalazilo i na epoletama. Kao i kod zapovjednika, boja epoleta je označavala pripadnost odsjeku, u ovom primjeru narančasta je označavala pripadnost odsjeku znanosti.

[5] poručnik (poručnik bojnog broda)

Svi poručnici su nosili jedan neprekinuti zlatni pleter na svojim rukavima i epoletama na ramenima kao i tijekom 2260-tih. Za razliku od kasnijih sustava rangiranja, nije bilo razlikovanja između mlađih i starijih poručnika. Glavna razlika u odnosu na sustav rangiranja iz 2260-tih je ta da poručnici nisu bili časnici koji su imali najniži čin.


[6] zastavnik

Čin zastavnika je promjenjen u odnosu na onaj iz 2260-tih. U starom sustavu rangiranja zastavnici su bili bez činova na rukavima, isto kao i NCO časnici (non commissioned officers) i unovačena posada. Zastavnici su sada nosili jednu zlatnu prelomenu vrpcu na rukavima i epoletama.


[7] narednik

NCO časnicima je dat po prvi put jedinstveni čin koji ih određuje. NCO časnici su nosili zlatni kvadrat na epoletama boje koja je označavala pripadnost određenom odsjeku. Za razliku od službenih časnika, NCO časnici nisu imali nikakve oznake na rukavima.


[8] terenski tim

Ako je tim koji je dobio zadatak na terenu morao nositi dodatnu odjeću, bilo je važno da se čin lako može prepoznati. Zbog toga su jakne korištene u terenskim misijama imale tanku vrpcu na gornjem dijelu lijevog rukava. Ove vrpce su imale boju odsjeka kojoj je časnik pripadao kao i kombinaciju crta i pletera ovisno o činu.
[1] zapovjedništvo

Časnici zapovjedništva su imali znakove sa bijelom pozadinom. Zvijezda u sredini je ostala nepromjenjena u odnosu na stare znakove.


[2] operacije

Odsjek operacija je sada postao odvojen od ostalih. Pozadina znaka je bila svijetlo zlatne boje.


[3] znanost

Odsjek znanosti kao i zapovjedništva i operacija je imao zvijezdu u sredini znaka. Pozadina znaka je bila narančaste boje.


[4] osiguranje

Po prvi puta odsjek osiguranja je postao zaseban odsjek čime je dobio svoju administraciju i znak raspoznavanja. Znak je imao svjetlo sivu pozadinu.


[5] strojarstvo

Strojarstvo je zadržalo crvenu boju pozadine znaka iz starih uniformi.


[6] medicina

Medicina je također postala zaseban odjel. Znak je imao svjetlo zelenu pozadinu.


[7] medicina (alternativni znak)

Stari zemaljski znak koji je označavao zdravlje je korišten na bijelim kirurškim kutama. To je bio jedini dio uniforme na kojem nije bil prikazan znak.


[8] komunikacije (epsilon IX)

U ovom razdoblju, objekti kao što su zvjezdane postaje su zadržale svoje individualne znakove, u ovom konkretnom slučaju satelitske komunikacije na postaji Epsilon IX.autori: [dustystorm], Bruno Banelli [Bubba]
idi na vrh