» nazad na činove


Kao u svakoj hijerarhiji, a ponajviše u onoj vojnoj, postoje činovi. Činovi se pojavljuju kao posljedica složenih odnosa u vojnim organizacijama kada hijerarhija dolazi do punog izražaja, kako bi svaki časnik imao precizno zadane dužnosti, odgovornosti te time i čin na uniformi.[1] komodor (commodore)

Komodor se u stvari može opisati kao stariji kapetan. Komodori se mogu naći na različitim zapovjednim mjestima, ali obično su zapovjednici brodova ili baza. Komodorova oznaka na rukavima sastoji se od široke zlatne vrpce uokvirene sa svake strane sa tankim zlatnim pleterom. Njihove uniforme se ni po čemu ne razlikuju od kapetanskih osim po ovim činovim na rukavima.


[2] kapetan (captain)

Čin kapetana se sastoji od tri zlatna pletera, od koji je srednji prelomljen. Čin se nalazio na rukavima kapetanske uniforme, ali na zelenim uniformama kasnih 2260-tih ponekad je prikazivan i na ramenima uniforme u obliku slova v. Zelena boja kapetanske uniforme omogućila je bolje raspoznavanje kapetana.


[3] zapovjednik (kapetan fregate, commander)

Prvi časnik broda je najčešće imao čin zapovjednika ali je zadržavao boju uniforme svog odsjeka. Spock je, na primjer, više nosio plavu uniformu znanosti i medicine nego zelenu koja je označavala zapovjedništvo. Međutim, kakvu god boju uniforme prvi časnik nosio, njegov položaj u lancu zapovjedanja je bio određen činom na rukavima: dva zlatna pletera.


[4] natporučnik (kapetan korvete, lieutenant commander)

Natporučnik je mogao pripadati različitim odsjecima na brodu, i zbog toga je nosio boju uniforme svoga odsjeka. Kao primjer, crvena boja strojarstva je označavala zapovjednika stroja dok je plava znanosti i medicine označavala glavnog medicinskog časnika. Njihov čin je predstavljen sa dva zlatna pletera od kojih je onaj bliži ruci bio puni dok je drugi bio prelomljen.


[5] poručnik (lieutenant)

Čin poručnika je imao jedan neprekinuti zlatni pleter. Svi poručnici su noslili boju uniforme ovisno od pripadnosti svom odsjeku. Tijekom 2260-tih napravljena je razlika među različitim klasama poručnika.


[6] zastavnik / član broda (zastavnik / crewman)

Kada je tijekom 2260-tih napravljena podjela među poručnicima, poručnici su od tada bili mlađi časnici koji su nosili čin. Zastavnici i ostalo osoblje na brodu nisu imali nikakve oznake na rukavima.
Amblemi nošeni od strane posade USS Enterprisea NCC-1701


[1] zapovjedništvo

Znak koje označavao zapovjedništvo imao je izduženu zvijezdu utisnutu na amblemu koji je nošen na zelenoj uniformi zapovjedništva.


[2] znanost

Simbol koji je upućivao na osoblje odsjeka znanosti sastojao se od dva preklapajuća kruga i nošen je na plavoj uniformi.


[3] strojarstvo

Spirala sa 6 kuteva je korištena za označavanje osoblja odsjeka strojarstva. Pripadnici ovog odsjeka su nosili znak na crvenoj uniformi.


[4] medicina

Medicinsko osoblje je nosilo oznaku koja je sadržala crveni križ. Kao i osoblje odsjeka znanosti, nosili su je na plavoj uniformi.autori: [dustystorm], Bruno Banelli [Bubba]
idi na vrh