» brodovi / zvjezdana flota


[UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa INTREPID
istraživački brodTehnički podaci

Tip: Istraživački brod
Uveden u službu: 2371.
Maksimalna brzina: Warp 9,975
Dimenzije:
dužina: 343 metara,
širina: 133 metara,
visina: 66 metara
Broj paluba: 15
Masa: 700.000 tona
Naoružanje: 13 fazorskih mreža tipa VIII, 5 lansera fotonskih torpeda (38 torpeda)
Obrambeni sustavi: standardni sustav štitova
Broj osoblja: 141

Brodovi klase Intrepid su dizajnirani zbog potrebe za naprednim, primarno istraživačkim brodovima. Modernizacijom flote je nadoknađen manjak što se tiče borbenih bordova, no zastarjeli brodovi poput Obertha nisu bili dovoljni, dok su bodovi klase Galaxy bili preskupi za proizvodnju radi isključivo istraživačkih potreba.


Povijest

Projekt Intrepid klase je započet nedugo po završetku dizajniranja Galaxy klase, dakle 60-ih godina 24. stoljeća. Kao što je uobičajeno, prvi brod nakon prototipa je lansiran unutar 10 godina, 2371. Bio je to USS Voyager. Pod zapovjedništvom kapetanice Janeway, Voyager, kao i sama Intrepid klasa, je bio najbrži i tehnološki najnapredniji brod u floti. Sam projekt je začet i realiziran u Utopia Planetii (Utopia Planitia Fleet Yards), brodogradilištu u Marsovoj orbiti.

Do 2379. su proizvedena tri broda ove klase, a prototip je bio USS Intrepid (NCC-74600) koji je još uvijek u službi do spomenute godine. Najslavniji brod ove klase bio je USS Voyager. Bačen 70.000 ly daleko od kuće u Delta kvadrant od strane Skrbnika (Caretaker), Voyager se nakon sedam godina putovanja uspješno vratio u Alfa kvadrant, uz malu pomoć kapetanice Janeway iz budućnosti…


Tehnologije

Po predstavljanju, Intrepid klasa je bila tehnološki najnaprednija klasa u floti. Po prvi puta je na neki brod bio ugrađen medicinski hologram u nuždi (Emergency Medical Hologram), holografski doktor namijenjen kao zamjena glavnom brodskom liječniku. Na Intrepid (kao i Sovereign) je u početku bila ugrađivana prva verzija EMH Mark I, no do 2376. je razvoj dosegao četvrtu verziju.

Najintrigantnija novina je zasigurno uvođenje bio-neuralnog sklopovlja koje zamjenjuje dotadašnje isolinearne sklopove. Bio-neuralno sklopovlje može pohranjivati više podataka i raditi na većim brzinama. Osnova ovog sklopovlja su bio-neuralni gelovi koji se sastoje od neuralnih vlakana koja su okružena plavim gelom. Velika mana ovog sustava je podložnost bakterijama i virusima koji mogu naštetiti računalnom sustavu, kao i nemogućnost repliciranja gelova.

Također novost u floti je bila mogućnost izbacivanja Warp jezgre. U slučaju proboja jezgre Intrepidi su vrlo lako mogli izbaciti jezgru, uz autorizaciju zapovjednika stroja ili najvišeg časnika na brodu. "Vrata" se nalaze na donjem dijelu broda, iza deflektora. U slučaju da jezgra ne eksplodira, može biti vraćena na brod uz pomoć vučne zrake i velike doze opreza.

Možda najveća inovacija uvedena u Intrepid klasi je bila mogućnost spuštanja broda na površinu. Do sada takvu mogućnost nije imala ni jedna klasa brodova u Zvjezdanoj floti. Veliki su problemi nastajali pri popravcima i gradnji brodova u bestežinskom stanju, problemi kakvih ne bi bilo na površini planeta. No, nemogućnost uzlijetanja nije dozvoljavala gradnju brodova na površini. S obzirom na svoju (malu) veličinu, Intrepidi se lako mogu dići sa površine što bi brodu Galaxy klase predstavljalo problem zbog njegove masivnosti, čak i da ima mogućnost slijetanja. Prilikom spuštanja broda na površinu, aktivira se plava uzbuna koja traje sve do slijetanja.


Naoružanje, obrambene mogućnosti i pogon

Kao što smo spomenuli, Intrepid klasa nije stvorena za borbu, već za znanstvene potrebe. Kao rezultat toga imamo smanjenu napadačku (samim time i obrambenu) sposobnost. Na trup je montirano desetak fazorskih mreža, slabijih od onih na brodovima iz istog vremenskog razdoblja poput Akire ili Defianta. Četiri najveće (najduže) fazorske mreže se nalaze na gornjem i donjem dijelu "tanjura". To su ujedno i glavne "udarne igle" Intrepida. Intrepid brodovi nikako nisu bezopasni, no nisu snažni kao npr. brodovi klase Akira, Galaxy ili Defiant.

Također se ugrađuju i lanseri fotonskih torpeda, no sa ograničenim brojem torpeda. Voyager ih je nosio 38, pa možemo pretpostaviti da se ta brojka također kreće oko 40 na ostalim brodovima ove klase.

U vrijeme kada je porinut USS Voyager, Intrepid klasa je bila najbrža u floti, što i doliči naprednom istraživačkom brodu, sa maksimalnom brzinom od Warpa 9.975. Voyager ima čak dvije Warp jezgre, a jezgra se proteže kroz 8 paluba od ukupno 15 koliko ih ima na Intrepidu. Impulsni motori se nalaze na stupu (pylon) koji povezuje nosače motora i trup broda. Ugrađuju se dva impulsna motora, a postoje i pomoćni impulsni motori.


Dizajn

Dizajn Intrepida je gotovo uobičajen Flotin, no sa nešto neobičnijim "tanjurom" koji je sada elegantno spojen sa sekundarnim trupom. Nema oštrih linija već je dizajn broda uglađen i elegantan. Glavni deflektor je zamjetno veći od onog na ostalim klasama a nalazi se ispod tanjura, ispred strojarnice.

Iako nije luksuzan kao na primjer Galaxy klasa, Intrepid pruža zavidnu razinu komfora svojoj posadi, a na brodu se nalazi 257 kabina. Kapetanov ured se nalazi na prvoj palubi, odmah uz most.

Most je dosta neobično dizajniran u odnosu na ostatak Flote. U središtu se nalaze kapetansko mjesto i mjesto prvog časnika. Ispred kapetana i prvog časnika su smještene samo kormilarska pozicija (nalazi se dvije stepenice niže od ostatka mosta) i konzola zapovjednika stroja (u kutu, desno od kapetana), dok je taktička konzola iza kapetana, sa desne strane dolazeći iz turbolifta. Glavna brodska shema (Master Systems Display, MSD) je smještena iza kapetana, kao i operacijska konzola.

Glavna strojarnica se nalazi na jedanaestoj palubi, a u njenom je središtu Warp jezgra koja se proteže kroz 8 paluba. Ured zapovjednika stroja je također u glavnoj strojarnici. Strojarnica se sastoji od dva nivoa, a na drugi se dolazi liftom za jednu osobu ili ljestvama.

Bolnica je na petoj palubi, a u njoj se nalazi krevet za operacije, tri biokreveta te ured glavnog brodskog doktora. Također, bolnica je opremljena medicinskim hologramom u nuždi.

Posada se na brodovima klase Intrepid može zabaviti u jednom od dva holodeka koji se nalaze na šestoj palubi. Zajednička blagovaonica je na drugoj palubi, na prednjem dijelu broda.

Više o dizajnu interijera saznajte na primjeru broda Voyager

Poznati brodovi

USS Bellerophon NCC-74705
- Brod koji je transportirao admirala Rossa i doktora Bashira na Romul
- DS9: "Inter Arma Enim Silent Leges"

USS Intrepid NCC-74600
- Dio flote koji je poslan da zajedno s ostatkom flote i Enterpriseom-E presretnu Remanski ratni brod Scimitar
- Kapetan korvete Chakotay je spomenuo da je služio na Intrepidu
- U prijevodu sa engleskog znači "neustrašiv"
- VOY: "In The Flesh", "Star Trek X: Nemesis"

USS Voyager NCC-74656
- Njime je zapovijedala kapetanica Kathryn Janeway
- 2371. Skrbnik prebacuje Voyager 70.000 svjetlosnih godina daleko od Zemlje u Delta kvadrant
- Smatrao se izgubljenim no uspješno je vraćen u Alfa kvadrant 2377.
- U prijevodu sa engleskog znači "putnik"
- "Star Trek: Voyager"
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh