» nazad na bitke


[Voyager era]
Završnica
koncentratorTijekom igranja Kadis-Kota sa Neelixom, Sedma otkriva veliku koncentraciju singularnosti u središtu maglice pokraj koje prolaze. Budući da maglicu nije moguće skenirati unutra, odluče ući u nju. Pri ulasku skoro se sudaraju sa Borg Kockom te odmah, potom, izlaze iz maglice. Senzorski podaci upućuju da se u maglici nalazi još barem 40-ak brodova. Unatoč entuzijazmu zastavnika Kima, kapetanica odustaje od crvotočina te nastavlja put prema alfa kvadrantu.

Tri dana poslije toga, Voyager detektira temporalni procjep te klingonsku paljbu unutar procjepa. Posada je iznenađena kad vidi da iz njega izlazi federacijski šatl koji ih kontaktira. Admiralica govori kapetanici da usmjeri antitahionsku zraku prema procjepu da ga zatvori te da je njena misija da vrati Voyager kući.

Nakon što su završene modifikacije na Voyageru, brod kreće prema maglici. Netom prije ulaska, aktivira se oklop koji obloži čitav brod. Borg kraljica šalje četiri Kocke na Voyager, no uz pomoć transfaznih torpeda, Voyager s lakoćom uništava tri. Posljednja Kocka se potom povlači. Dolaskom u središte maglice, Sedma saznaje da je to jedan od šest Transwarp koncentratora u čitavoj galaksiji. Ljuta što joj admiralica nije rekla za to, kapetanica naređuje izlazak iz maglice.

Dok su viši časnici tražili način da unište koncentrator, koji je možda najveća taktička prednost Kolektiva, admiralica govori kapetanici da će biti velikih žrtava ako sad ne odu u alfa kvadrant. Sedma će umrijeti za tri godine, a njezin muž Chakotay i kapetanica više neće biti isti. Tuvokova će se neurološka bolest pojačati do te mjere da će izgubiti zdrav razum, a nju je jedino moguće izliječiti u Alfi. Osim njih, posada će izgubiti 23 člana.

Viši časnici su pronašli način da unište Transwarp koncentrator, no kapetanica uz pomoć admiralke smišlja plan za uništenje koncentratora te povratak Voyagera kući. Prije odlaska, kapetanica daje admiralki virus koji će unijeti kaos u Kolektiv. Admiralica odlazi u jedan od transwarp tunela te dolazi do Unikompleksa u kojem se nalazi Kraljica. Koristeći naprednu tehnologiju skrivanja, počne pregovarati sa Kraljicom oko puštanja Voyagera da se vrati kući, a zauzvrat bi dala Borgu obranu od novog oružja koje Voyager nosi. Kraljica otkriva Janewayin šatl te ju teleportira u Unikompleks. Tamo ju asimilira, mislivši tako da će dobiti imunost na novu tehnologiju. Za to vrijeme Voyager dolazi do koncentratora te ulazi u jedan Transwarp tunel. No Kraljica shvaća da gubi kontrolu nad Kolektivom dok se počne raspadati. Voyager lansira transfazna torpeda koja uništavaju čitav sustav koncentratora, dok se sam nalazi ispred udarnog vala.

Ipak Kraljica uspjeva poslati jednu Sferu koja presreće Voyager. Kraljica zajedno sa admiralkom umire u Unikompleksu nakon serije eksplozija koje ga uništavaju. Sfera nastavlja napad na Voyager te ga u potpunosti onesposobljava. Voyager ulazi u Sferu te se tako zaštićuje. Za to vrijeme na Zemlji otkrivaju nadolazeći Transwarp tunel te admiral Paris naređuje svim brodovima u blizini da zaštite Zemlju od napada. Iz tunela izlazi Sfera, a flota sastavljena od 30-ak borbenih brodova otvara paljbu.

No, Sfera je tek uništena kad Voyager iz unutrašnjosti broda lansira transfazni torpedo. Iz Sfere izlazi Voyager, a admiral Paris je sretan kad vidi kapetanicu Janeway i čitavu posadu. U tom trenutku se Tomu i B'Elanni rađa dijete te Tom odlazi u bolnicu da vidi dijete.


Iz epizoda:
VOY 7x25 - Endgame (dio 1)
VOY 7x26 - Endgame (dio 2)

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh