» nazad na bitke


[Enterprise era]
Transdimenzionalni rat
uništenje sferaNa samom početku misije Enterprise nailazi na oštećenu sferu, te s lakoćom ulaze u nju. Prikupljaju podatke o njoj te o njezinim slabostima kao i o aktivnostima Xindija. 8 mjeseci poslije, nakon što Degra zamoli Archera da mu objasni kako planiraju uništiti sfere, T'Pol i Trip objašnjavaju da su našli slabu točku u sferu, kroz koju bi se šatl mogao provući te izvući dodatne podatke.

Dok je Archer bio zaposlen sa uvjeravanjem Vijeća za odgodu lansiranja oružja, Trip, T'Pol, Reed, Travis i Hawkins, jedan od MACOsa su otišli prema jednoj kontrolnoj sferi kojoj su dali ime "Sphere 41". Pomoću podataka T'Pol nalazi jedan dio sfere koji je bio zaštićen samo hologramom. Međutim ulaskom u samu sferu, aktivira se automatski defenzivni sustav koji ubije Hawkinsa. U zadnji trenutak prije nego su se dodatni sustavi aktivirali, Travis izbavlja tim i odlaze iz sfere sa korisnim podacima.

Reed je ljut na sebe što nije uspio spriječiti Hawkinsovu smrt. Tješi ga jedino pomisao što će prikupljeni podaci pomoći u sprečavanju smrti puno većeg broja ljudi. Analizom podataka ustvrđuju da je sfera na koju su naišli, jedna od 4 kontrolne sfere. Uništenjem jedne od njih bi možda uništili čitav sustav.

Nakon modifikacija na deflektoru, koji je prilagođen da uništi sferu, Enterprise kreće prema "Sferi 41". Međutim, trans-bića su shvatila što Enterprise želi učiniti te stvaraju gusto polje anomalija oko ključne sfere. Posada u toj anomaliji može provesti samo nekoliko minuta, prije nego što počne umirati. Ono što ne znaju da su anomalije toliko prilagodile prostor da je postalo moguće održavanje života trans-bića. Phlox pronađe tretman koji omogućuje ostajanje još koju minutu dulje u anomaliji, no to je sve.

Ipak, Trip uspije pomoću deflektorske zrake izolirati frekvenciju na kojoj se sfera uništi, da bi u posljednji trenutak izašao iz anomalije. Uništenjem "Sfere 41" počne se lančanom reakcijom uništavati sljedeća sfera, sve dok sve nisu uništene. Čitavo Prostranstvo se vraća u normalu, a posada je sretna što je spriječila nadolazeću invaziju.


Iz epizoda:
ENT 3x02 - Anomaly
ENT 3x22 - The Council
ENT 3x23 - Countdown
ENT 3x24 - Zero Hour

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh