» nazad na bitke


[Enterprise era]
Xindijska prijetnja
azati primeTri tjedna nakon što su uz pomoć Degre otkrili gdje se gradi glavno oružje, Enterprise dolazi u sustav koji ima oznaku Azati te se sakriva u orbiti planetoida i uspijeva otkriti mrežu za detektiranje neautoriziranih brodova.

Degra izvještava da je glavno oružje skoro pa gotovo, no Xindi-Reptillian ne želi čestitati Degri sve dok ljudi nisu u potpunosti istrijebljeni. Archer tada objasni da mogu izbjeći detekciju ako upotrijebe Xindi-Insectoidni šatl koji su uzeli prije tjedan dana. Međutim, treba vremena da Trip i Travis shvate kako upravljati šatlom. Za to vrijeme Hoshi podešava Xindi-Insectoidnu bazu podataka, kako bi se mogla instalirati u šatl, te omogućiti Tripu i Travisu da govore insektoidni jezik. Nakon što su Trip i Travis otišli da skeniraju gdje se nalazi oružje, Enterprise otkriva malu stanicu koja skenira Enterprise. Prije nego uspije išta poslati, Enterprise uništava stanicu.

Trip i Travis pronalaze oružje ispod vode na planetu te rade detaljno skeniranje. Dolaze sa viješću da je oružje skoro pa gotovo, te da je većina posla vezana uz čišćenje. Reed pronalazi matricu eksploziva koju je moguće uništiti sa par fotoničnih torpeda, no to bi bilo jednosmjerno putovanje.

Archer odlučuje da će on ići uništiti oružje. Međutim dospije na Enterprise-J koji je daleki nasljednik njegovog Enterprisea. Tamo mu Daniels govori da ne smije on poginuti jer će inače Xindi izgraditi novo oružje, a tada ih nitko neće spriječiti. Jedini način je da se pokuša mirno dogovoriti o rastavljanju oružja. Archer mu govori da to nije moguće na što mu Daniels govori kako Xindi služe na budućem Enterpriseu, te mu daje medaljon koji to potvrđuje.

Archer ipak odluči krenuti na misiju. T'Pol ga pokušava odgovoriti od toga, jer je zabrinuta za njega. No Archer ipak odluči nastaviti sa misijom. Reptiliani otkrivaju da je jedna njihova stanica uništena te odluče skenirati okolinu. Tamo pronalaze Enterprise. Archer odlazi uništiti oružje, no presreću ga dva Xindi-Aquatics broda, koja traže objašnjenje što šatl radi tako blizu oružja. Archer im ne odgovara pa onesposobe šatl i zarobe Archera.

Enterprise napadne nekoliko Xindi brodova, a za to vrijeme Archer pokušava objasniti Xindi-Humanoidima i Arborealima da nisu Zemljani ti koji će uništiti Xindije nego bića koja su izgradila sfere. Degra je ispočetka skeptičan, no ipak ga odluči saslušati. Zatim dolazi zapovjednik Dolum (vođa Xindi-Reptilliana) koji kaže Archeru da je Enterprise napadnut te da će on biti odvezen u ispitivački centar gdje će mu se pridružiti preživjeli sa njegovog broda.

Enterprise nespreman prima veliku štetu od Xindi flote. Degra odluči prihvatiti Archerovo viđenje te zapovjedi floti da prestane pucati, a da Archera vrate na Enterprise. Zapovjednik Dolum nevoljko prihvaća. Oružje je zatim premješteno na sigurnu lokaciju.


Iz epizoda:
ENT 3x18 - Azati Prime
ENT 3x19 - Damage

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh