» nazad na bitke


[Enterprise era]
Andorijansko-Vulkanski rat
superoružjeNakon što je Zemlju pogodilo snažno oružje (2x26 - The Expanse), Andorijanska imperijalna garda je ostala zapanjena snagom tog oružja. Saznavši da je Flota poslala Enterprise u Delfsko prostranstvo kako bi pronašao oružje koje je puno moćnije od prototipa, Andorijanci šalju osobu kojoj Archer vjeruje – Shrana. Cilj mu je ukrasti oružje kad ga Archer nađe.

Archer je uspostavio suradnju sa Grelikom - Xindi-Arborealom odgovornim za tehničku stranu izgradnje oružja (3x07 – The Shipment). Uspio ga je nagovoriti da sabotira oružje.

Nekoliko mjeseci kasnije Shranov brod poslan u Prostranstvo spašava Enterprise iz anomalije koja je zamalo uništila brod. Shran govori Archeru kako ga je poslala Andorijanska imperijalna darda kao pomoć Archeru u pronalaženju prototipa jer ima sofisticiranije senzore. Ipak T'Pol upozorava Archera kako su Andorijanci vrlo podli, te je moguće kako Shran sprema nešto što Archer ne zna. Iako Archer misli da je T'Pol skeptična, ipak prihvati njezin savjet.Uz pomoć Shranovog broda pronalaze Degrin brod (Degra je kreator ksindijskog oružja) te prototip.

Nakon neuspjelog testa prototipa, Archer govori Shranu da je Grelik uspio u sabotaži oružja. Iako je prototip neispravan AIG ipak traži Shrana da donese prototip, jer je svejedno i dalje dovoljno jak. Shran postavlja pitanje zapovjedniku je li oružje stvarno vrijedno gubitka savezništva sa ljudima. Zapovjednik mu naredi neka nastavi sa operacijom.

Prototip je smješten u Shranov brod. Taktička časnica koja se sprijateljila sa Reedom sabotirala je senzore. Shran je onesposobio Enterprise-ov pogon, te ga Archer ne može slijediti.

Ipak Reed je znao da su senzori sabotirani te uspiju slijediti Shranov brod. Archer zaprijeti Shranu činjenicom kako posjeduje komandne kodove za uništenje oružja, te će ih upotrijebiti ako mu Shran ne vrati prototip. U zadnjem trenutku prije eksplozije Shran izbacuje prototip čija eksplozija oštećuje njegov brod.

Oko 5 mjeseci poslije Shran pomaže Archeru u uništenju ksindijskog superoružja koje se nalazi nadomak Zemlje. Time je Archherovo povjerenje u Shrana djelomično vraćeno.


Iz epizoda:
ENT 2x26 – The Expanse
ENT 3x07 – The Shipment
ENT 3x13 – Proving Ground
ENT 3x24 – Zero Hour

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh