» nazad na bitke


[Enterprise era]
Andorijansko-Vulkanski rat
incident u samostanuNedugo nakon početka svoje misije, Enterprise je prolazio u blizini hrama P'Jem te je kapetan Archer odlučio da sa svojom časnicom T'Pol posjeti to veliko vulkansko svetište.

Po dolasku otkriva Andorijance u svetištu, no oni ga ipak uspjevaju zarobiti. Andorijanci su tražili stanicu za prisluškivanje (listening post) unutar vulkanskog svetišta, za koju su vjerovali da se koristi za praćenje andorijanskih aktivnosti.

Archer zajedno sa T'Pol otkriva stanicu, na žalost Vulkanaca. Otad ga Andorijanac Shran smatra svojim najboljim saveznikom, vjerujući njemu i ljudima puno više od Vulkanaca. Otkriće stanice će imati ogroman utjecaj ne samo za međunarodne odnose nego i međusobne odnose između Archera i Shrana.

Sve zajedničke operacije Zvjezdane Flote i VHC-a (Vulkanskog vrhovnog zapovjedništva) su otkazane, a T'Pol je prisiljena napustiti Enterprise. U zadnjoj misiji sa T'Pol, Archer posjećuje jednu vulkansku koloniju. Tamo ih otima ekstremna skupina terorista. U međuvremenu dolazi vulkanski brod, te su ljudi i Vulkanci prisiljeni surađivati da oslobode svoje ljude. S obzirom da Vulkanci nisu previše kooperativni, u igru uskače Shran koji objašnjava ljudima da Andorijanci nikome ne ostaju dužni.

Iako uspiju osloboditi svoje ljude, T'Pol je ozlijeđena pokušavajući spasiti život vulkanskom časniku. T'Pol ostaje na Enterpriseu. Ta će odluka imati dalekosežne posljedice za T'Pol i njezinu majku T'Less. Majka biva prisiljena otići u mirovinu zbog toga što je T'Pol razotkrila P'Jem kao stanicu za prisluškivanje. P'Jem je, naravno, uništen. Iako nije bilo žrtava, kulturni gubitak je ipak bio prevelik.


Iz epizoda:
ENT 1x07 - The Andorian Incident
ENT 1x15 - Shadows of P'Jem

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh