» nazad na bitke


[Enterprise era]
Vremenski hladni rat
olujna frontaEksplozijom Xindi Superoružja, Archer umire zato što ga Degrin brod nije uspio teleportirati prije eksplozije. Ipak, po povratku Enterprisea na Zemlju, ništa nije kako bi trebalo biti. Nema orbitalnih satelita, a pozivi prema Stožeru ne daju uspjeha.

Tada Trip i Travis odlaze sa šatlom na Zemlju, no nacistički avioni sa poboljšanim oružjem počnu pucati na njih. Nakon, poprimljenih oštećenja, šatl se vraća na Enterprise. Tada shvaćaju da je Enterprise došao u vrijeme Drugog svjetskog rata. Za to vrijeme Archera, koji je isto vraćen u vrijeme Drugog svjetskog rata te zarobljen, vode u zatvor. Međutim, nakon što su američki pobunjenici napali konvoj, on uspijeva pobjeći zajedno sa njima.

Na Enterprise dolazi Daniels, koji je teško bolestan te im objašnjava situaciju. Najopasnija frakcija u TCW-u, koju predvodi Vosk, je pobila sve temporalne agente zahvaljujući tehnici tihog putovanja kroz vrijeme, a Vosk je jedini vođa koji ne poštuje temporalni sporazum. Međutim, tehnika koju Vosk koristi ima manu da je takvo putovanje kroz vrijeme jednosmjerno, a da bi se Vosk vratio u svoje doba te tako dovršio svoju misiju treba izgraditi vremenski tunel.

Osim Danielsa još je jedan agent došao na brod - Silik. Njegov je zadatak spriječiti Voska te provesti sulibanske interese u svemu tome. Archer, koji se sad nalazi u Brooklynu je šokiran kad vidi naciste na ulicama, što znači da su u ovom ishodu Drugog svjetskog rata nacisti stupili na američko tlo.

Vosk je zabrinut kad čuje da je Archer pobjegao te naredi njegovo pronalaženje. Za to se vrijeme Archer dogovara sa Aliciom (vođa pokreta otpora) o pronalasku misterioznog stranca. Nakon pronalaska zarobljavaju ga te koristeći njegov komunikacijski uređaj kontaktiraju Enterprise. Archer i Alicia uspijevaju pobjeći Voskovim vojnicima zahvaljujući Enterpriseovom teleporteru.

Silik, koji se zajedno sa Tripom i Travisom uspio spustiti na Zemlju, uspijeva pobjeći prije nego nesretnu dvojicu uspiju zarobiti Voskovi vojnici. Njih dvojica su odvedeni u zatvor.

Vosk odlazi da vidi izgradnju tunela, koji je skoro pa završen. Archer posjećuje Danielsa u bolnici te mu on mu govori da su on i Enterprise jedina nada u povratak starog prostor-vremenskog kontinuuma te potom pada u komu.

Za to vrijeme na Zemlji, Silik zamjeni Tripa. Vosk kontaktira Archera da razgovara s njime, a u zamjenu za neke materijale sa Enterprisea spreman je pustiti Tripa i Travisa. Iako mu Archer ne daje ono što je tražio te ga osuđuje što pomaže nacistima da dobiju Drugi svjetski rat, Vosk ipak pušta Tripa i Travisa. Nakon liječničkog pregleda Archer i Phlox otkrivaju da je Tripa zamijenio Silik te ga zarobljavaju.

Pravi Trip se oslobađa te istražuje zgradu. Saznaje da se u toj zgradi gradi vremenski tunel. Silik govori Archeru da će mu pomoći ako ga pusti jer on najbolje poznaje zgradu. Nakon što su se teleportirali na Zemlju, kontaktiraju pokret otpora koji je trebao poslužiti za odvlačenje pažnje od stvarnog cilja - uništenja vremenskog tunela.

Odmah potom ulazi Enterprise "ispod oblaka", ali Vosk šalje odred aviona sa poboljšanim oružjem, plazmenim topovima, koji zadaje Enterpriseu veliku štetu. Tijekom borbe sa nacistima Silik pogiba, dok Archer pronalazi Tripa te zajedno odlaze iz zgrade. Netom prije nego je Vosk ušao u dovršeni tunel, Enterprise lansira torpeda koja uništavaju zgradu i vremenski tunel.

Archer se odjednom nađe u temporalnom opservatoriju te je, zajedno sa Danielsom svjedok resetiranja vremenske linije. Daniels mu objašnjava kako je spasio milijarde života jer je TCW-u došao kraj. Enterprise je vraćen u svoje vrijeme gdje ga dočekuje velika flota zemaljskih, vulkanskih i andorijanskih brodova te različitih teretnjaka.


Iz epizode:
ENT 4x01-02 - Storm Front

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh