» nazad na bitke


[Enterprise era]
Vremenski hladni rat
vremenska kapsulaEnterprise nailazi na kapsulu u kojoj otkriva ljudske znakove života. Nakon uvlačenja u skladište, Trip i Travis ju analiziraju. Saznaju da osoba nije samo čovjek, nego ima i Vulkanskog, Rigelijanskog i još nekoliko drugih DNA struktura. T'Pol je skeptična prema mogućnosti veze između Vulkanca i čovjeka, što navodi Archera da pomisli da je kapsula iz budućnosti. Detaljnom analizom Trip i Travis otkrivaju da je kapsula izgrađena od organske tvari, te odluče dublje istražiti kapsulu. Otkrivaju uređaj koji bi mogao biti crna kutija.

Enterprise nailazi na sulibanski brod koji zahtjeva vraćanje kapsule. No Archer ne želi ustupiti kapsulu, prije nego što Sulibani kažu što će s njom. Sulibanski brod bezuspješno napadne Enterprise, te ode od Enterprisea. Archer odluči krenuti prema najbližem vulkanskom brodu, koji će kapsulu prebaciti na Zemlju.

Međutim, ubrzo ih presretne vrsta za koju T'Pol kaže da su Tolijanci. Također naglasi da su Tolijanci izrazito ksenofobična vrsta, te joj nije jasno zašto se nalaze tako daleko od svog teritorija. Tolijanci pokušaju uzeti kapsulu, no odlaze kad Archer zaprijeti da će ju uništiti, upozoravajući na temporalnu radijaciju.

Archer odluči uz pomoć podataka iz Danielsove kabine želi saznati što više o toj kapsuli, pa ju ponovno otvara. Dok Archer proučava podatke Sulibani se vraćaju sa puno većom flotom. Nato Archer zaprijeti da ako ne prekidnu sa napadom, da će ih napasti vulkanska borbena krstarica D'Kyr klase koja je na putu prema Enterpriseu. Nakon što su došli do krstarice, usporavaju iz Warpa te otkrivaju da su krstaricu onesposobila 4 tolijanska broda. Sulibani počnu napadati Tolijance. Za to vrijeme Trip pokušava poslati signal koji će vratiti kapsulu i sve stvari iz nje u budućnost, tvorcima koji su napravili tu kapsulu.

Nakon što su Tolijanci uništili sulibanske brodove, zatraže još jednom kapsulu. Enterprise ju predaje, da bi odmah nakon toga Trip aktivirao signal koji je poslao čitavu kapsulu i sve njezine stvari u budućnost.


Iz epizode:
ENT 2x16 - Future Tense

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh