» nazad na bitke


[Enterprise era]
Vremenski hladni rat
udarni valNakon uništenja Paraganske kolonije na kojoj je bilo 3.600 kolonista, Archer krivi sebe zbog njihovog uništenja. Mislio je da nije poštovao propise te je zbog toga spalio atmosferu kolonije. No svi testovi koje su napravili pokazali da nisu oni krivi te su u potpunosti poštovali propise. Čim je Stožer Zvjezdane flote saznao za to, uz preporuku Vulkanaca, naređuju da se Enterprise vrati na Zemlju, gdje će biti rastavljen.

Čim je Archer legao spavati, probudio se u San Franciscu, dan prije početka Enterpriseove misije. Daniels ga je vratio natrag da mu objasni što se zapravo dogodilo. Archeru nije bilo jasno kako on još uvijek postoji, jer je mislio da ga je Silik ubio. Nakon toga je objasnio da povijest nikad nije zabilježila Paragansku nezgodu, nego je neko manipulirao vremenskom linijom. Netko tko ne želi da Enterpriseova misija uspije.

Daniels je objasnio Archeru kako da uzme dokaze da Enterprise nije krivac za to što je napravio, te će se tako Enterpriseova misija nastaviti. Nakon što se Archer ponovno probudio, objasnio je Tripu kako da poboljša senzore da otkriva sulibanske brodove pod cloakom. Vrativši se do Paraganske kolonije, otkrivaju zakriveni sulibanski brod u kojem se nalaze dokazi.

Uz pomoć efekta iznenađenja s lakoćom se ukrcaju na sulibanski brod te uzmu diskove koji sadrže podatke o nesreći. Dešifriranjem podataka, otkriveno je da je sulibanski brod postavio uređaj koji je namijenjen da izazove nesreću kakva se dogodila na Paraganskoj koloniji. Međutim, nakon što je Enterprise krenuo prema vulkanskom brodu da im preda dokaze da nisu oni krivi, flota sulibanskih brodova ih je počela slijediti. Nakon što je Archer otkrio Sulibane, bilo je kasno te Silik traži Archerovu predaju.

Archer postavlja T'Pol za kapetana i traži od nje da ne bude skeptična prema svemu, te odlazi u Silikov brod. Međutim, Daniels ga dovodi u 31. stoljeće, gdje Archer vidi uništene građevine. Daniels mu je rekao da ga je doveo ovdje zato što je mislio da Archer neće biti siguran na sulibanskom brodu. Međutim, napravio je upravo ono što je htio spriječiti, Archer nije sudjelovao u osnutku Federacije te Federacija nikad zapravo nije osnovana. Archer mu kaže da ga onda vrati u 22. stoljeće, te će riskirati sa Silikom. No Daniels mu kaže da je sva oprema uništena te da ne postoji način da ga vrati u 22. stoljeće.

U 22. stoljeću, Silik prijeti da će uništiti Enterprise ako se Archer odmah ne preda. T'Pol pretpostavlja da je vjerojatno Daniels povukao Archera, te zato on nije otišao Siliku. T'Pol objašnjava Siliku da ni ona ne zna gdje je Archer, te da oni mogu pregledati čitav Enterprise.

Natrag u budućnosti, Daniels traži knjižnicu koja vjerojatno sadrži informacije o tome što se dogodilo. Nakon što su je pronašli, Daniels začuđeno otkriva da se u njoj nalaze knjige, a nisu elektronički podaci. Pomoću knjiga saznaje da je sve u redu sa poviješću do Warp 5 programa, te da nakon toga sve ne valja.

Daniels se dosjeti osobe koji može komunicirati kroz vrijeme, te vjeruje da uz pomoć Archerovog komunikatora može napraviti isto. U prošlosti Silik ne nalazi Archera na brodu, pa vodi Enterprise na Sulibanski matični planet. Tamo drogira T'Pol ne bi li pronašao informacije o tome gdje je Archer. Nakon što ju je ispitao šalje ju u kabinu, gdje joj se prikaže Archer koji joj govori plan. Uz pomoć ostatka posade T'Pol formulira plan koji bi vratio Archera u prošlost te oslobađanja Enterprisea od Sulibana.

Reed odlazi u Danielsovu kabinu gdje uzima uređaj koji planira uništiti. No presreće ga Silik koji ga potom muči za informacije. Reed je rekao da mu je Archer naredio da uništi taj uređaj jer bi ga Silik mogao koristiti da komunicira sa nekim. Dok se Silik bavi sa uređajem, posada simulira proboj Warp jezgre. Bojeći se da će uništiti Spiralu, odvode Enterprise sa planeta misleći da će eksplodirati. No Enterprise potom odlazi u Warp. Silik konačno shvati kako komunicirati sa nepoznatom osobom, no ta je osoba zapravo Archer koji ga potom zarobi. Zatim kaže Siliku da će ga ubiti ako sulibanski brodovi ne prestanu pucati na Enterprise.

Enterprise zatim odlazi maksimalnom brzinom prema vulkanskom brodu gdje prezentira dokaze Stožeru. Nakon pomnog razmišljanja Stožer odlučuje da će se Enterpriseova misija ipak nastaviti.


Iz epizode:
ENT 1x26 - 2x01 - Shockwave

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh