» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Dominijski rat
bitka za kardasijuSisko: "Zastavniče, vjerujem da znaš put do Kardasije "
Nog: "Ako se izgubim, samo ću pratiti brod ispred nas."


Sa ulaskom Breena u rat, Dominij je postao moćniji i sposobniji no ikad oduprijeti se savezničkim snagama u ratu koji je trajao već dvije godine, a uz pomoć njihovog oružja, Chn'toka sustav je ubrzo vraćen. Breensko oružje je savezničke snage dovelo u neugodan položaj. Samo jedan pogodak i brod bi izgubio svu energiju te postao bespomoćan, ostavljen na milost i nemilost suparničke flote. Pukom srećom, klingonski su brodovi pronašli način da se odupru oružju. Nažalost, zbog različite tehnologije, modifikacije se nisu mogle primijeniti na federacijskim i romulanskim brodovima ostavljajući Klingonce da nose teško breme rata na svojim leđima…

Istovremeno, na Kardasiji se sve više razvijao pokret otpora protiv dominijske čizme vođen od strane bivšeg zapovjednika kardasijanskih snaga – Legata Damara. Pokret otpora je uvelike bio 'sponzoriran' od strane federacije i njezinih saveznika te se pukovnica Kira uključuje u pokret otpora. Damar vodi napad na dominijsko brodogradilište te uspijeva ukrasti jedan jem'Hadarski brod na koji je ugrađeno breensko oružje. Sa primjerkom oružja u rukama, Zvjezdana flota ubrzo pronalazi način da neutralizira učinke breenskog oružja. No, cijena je bila visoka – Damarov se pokret otpora raspao, velik broj pristaša pobijen.

Saznavši da su savezničke snage pronašle način da onesposobe breensko energetsko-prigušno oružje, Dominij napušta sve osvojene savezničke teritorije i povlači se natrag na kardasijanski teritorij u nadi da će se povlačenjem Dominija Federacija primiriti, a Dominij dobiti dragocjeno vrijeme da pregrupira i obnovi svoje snage za ponovni udarac na Alfa kvadrant. No, Federacija i njeni saveznici su imali druge planove… Kapetan Sisko i admiral Ross shvaćaju dominijske planove i odlučuju napasti Kardasiju invazijom na centralni planet – Kardasiju Prime.

Flota se okupila i krenula sa Deep Space Ninea. Preko 1.000 federacijskih, klingonskih i romulanskih brodova je krenulo prema Kardasiji Prime, predvođeni novim brodom Defiant klase – USS Sao Paolom, odnosno ponovo preimenovanim u USS Defiant.

Iako se činilo da je kardasijanski pokret upora ugušen, stanovništvo Kardasije, nadahnuto Damarovim pokretom otpora, je onesposobilo napajanje svih dominijskih instalacija na Kardasiji te ih time odsjeklo od zbivanja na bojišnici. Kao osvetu za neposlušnost i sabotažu, Dominij uništava Lakarian i cjelokupno stanovništvo tog grada. Dva milijuna nedužnih duša je ugašeno, a svaki će slijedeći pokušaj sabotaže biti kažnjen uništavanjem još jednog kardasijanskog grada.

Jem'Hadari uspijevaju uništiti romulanski admiralski brod (flagship), a cijela se romulanska flota počela raspadati. Sisko odlazi pomoći romulanskim brodovima, dok admiral Ross i Martok napadaju centar dominijske flote. Čim je vijest o uništenju Lakariana došla do bojišnice, Kardasijanci okreću leđa dosadašnjim saveznicima u znak osvete za sve patnje koje je diktatorska sila prouzročila nekad ponosnom i snažnom narodu. Pomoć je stigla u najboljem trenutku - baš kad se činilo da se saveznička flota počinje raspadati i suočavati se sa neuspjehom, kardasijanski brodovi su počeli napadati dominijsku flotu na čijoj su se strani do maločas borili. Prelazak Kardasijanaca na savezničku stranu je primorao Dominij da se povuče duboko u svoj prostor – natrag na Kardasiju Prime.

No, bitka nije bila ni blizu gotova. Savezničke su snage izgubile trećinu flote te admiral Ross predlaže odustajanje od daljnjeg napada na Kardasiju. Međutim, Martok i Sisko se protive tom planu – Dominij bi se za nekoliko godina mogao vratiti u rat jači no ikad, sa obnovljenom flotom čemu bi se čak i savezničke snage teško oduprijele. Umjesto toga, nastavlja se napad na centralni planet Kardasijanske Unije kako bi se rat konačno priveo kraju.

U orbiti je spremno čekalo stotine, možda i tisuće dominijskih i breenskih brodova uz dodatnu pomoć orbitalnih platformi, istih onih koje su branile Chin'toku u prvoj bitci za taj sustav. Predviđanja su kazivala kako bi čak 40% savezničke flote bilo uništeno u napadu, a tu još treba ubrojiti i gubitke pri bitci na površini planeta.

Dok se u orbiti planeta pripremao masovni okršaj dviju sila, na površini se pokret otpora pod Damarovim vodstvom, uspio probiti u sam Centralni stožer. U Stožeru nije bilo dovoljno Jem'Hadara da zaustavi proboj pobunjenika samog vrha od kuda su Weyoun i Ženski mjenjolik nadzirali tijek borbe.

Odo odlazi na planet ne bi li uvjerio Osnivačicu da naredi povlačenje dominijskih snaga i prekine krvavi rat. Stupa u Veliku vezu sa njome, izlječuje je od smrtonosne bolesti kojom su bili zaraženi svi Osnivači i uvjerava j na predaju. Osnivačica pristaje na primirje, naređuje povlačenje svojih snaga te prihvaća krivnju za počinjeno. Sporazum je potpisan ubrzo potom, uz prisutstvo svih učesnika u ratu – Dominija i njegovih predstavnika sa jedne strane, te Federacije Klingonaca i Romulanaca sa druge strane.

Mirovni sporazum potpisan na Deep Space Nineu je označio kraj rata koji je trajao pune dvije godine, uz još tri godine hladnog rata koji je prethodio pravom sukobu. 'Najdeblji kraj' u ratu je zasigurno izvukla Kardasija – površina planeta i gradovi su bili uništeni, bogata kultura izgubljena, 800 milijuna ljudi ubijeno, gotovo cijela flota uništena. Srećom, do završnog juriša nije došlo jer bi u tom slučaju brojke bile još mračnije i sumornije.

Balans snaga u Alfa kvadrantu je uvelike promiješan…

"Danas su oružja utihnula. Velika je tragedija došla kraju. Spoznali smo gorčinu poraza i ushit trijumfa. Iz obojeg smo naučili da nema povratka. Moramo kročiti naprijed, da u miru očuvamo ono što smo stekli u ratu"


Iz epizode:
DS9 7x24-25 – What You Leave Behind

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh