» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Dominijski rat
povlačenje sa Chin'tokeNog: "Ovo je loše... Vrlo loše…"

Sa ulaskom Breena u rat na dominijsku stranu, karte su se ponovo izmiješale. Dominij je dobio novog, moćnog, saveznika koji je ubrzo postao miljenik Osnivača te potisnuo kardasijanski utjecaj u Dominiju na margine. Glavni razlog savezništva Breena i Dominija je bilo breensko energetsko-prigušno oružje koje crpi energiju iz brodskih sustava ostavljajući brod lakom metom.

Sa Breenima na svojoj strani, Dominij napada jedino federacijsko uporište u dominijskom prostoru te se probija na dva mjesta. Savezničke snage odmah sastavljaju flotu te lansiraju protunapad. Odmah po dolasku, flota otvara paljbu na breenske brodove te uspijeva uništiti nekoliko njih. No, početni uspjeh je bio kratkotrajan. Breeni ubrzo pokazuju zašto su postali djelom Dominija – otvaraju paljbu na savezničku flotu iz nepoznatog oružja koje je doslovce iscrpilo svu energiju iz brodova savezničke flote.

Ubrzo, svi saveznički brodovi su izgubili svu energiju te tako postali lakom metom za dominijske snage. Defiant je bio jedan od prvih brodova pogođenih breenskim oružjem. Ostavši bespomoćan i nebranjen, Defiant je ubrzo uništen, a Siskova posada uspijeva pobjeći u kapsulama za spašavanje.

Dominijske snage ne uništavaju kapsule te dozvoljavaju njihov povratak u federacijski prostor kako bi uplašene i demoralizirane trupe širile strah kroz savezničke snage…

Ishod bitke je bio katastrofalan po savezničke snage. Ne samo da je izgubljeno jedino uporište u dominijskom prostoru, već je i cijela flota od 312 brodova uništena. Zapravo, ne cijela flota - jedan je klingonski brod, IKS Ki'tang, uspio izbjeći posljedice breenskog oružja. Slučajnom modifikacijom brodskih sustava, taj je brod postao otporan na, za ostatak flote, pogubno oružje. Kasnijom istragom utvrđeno je da se modifikacije mogu primijeniti na svim klingonskim brodovima, no ne i na federacijskim i romulanskim.

Srećom, kardasijanski pokret otpora protiv dominijskih okupatora, pod vodstvom Legata Damara, je savezničkim snagama kupio nešto vremena za razvoj protumjera i za organizaciju flote. Bitka za Kardasiju je započela već dva mjeseca potom…

Sisko: "Napustite brod. Čuli ste me. Krenite prema kapsulama za spašavanje… Odmah."


Iz epizode:
DS9 7x20 - The Changing Face of Evil

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh