» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Dominijski rat
ulazak romulanaca u rat



Ben Sisko: "Kao da sam prošao kroz vrata i zaključao ih za sobom. Odlučio sam uvući Romulance u rat."

Pakt o nenapadanju između Dominija i Romulanskog Carstva je na snazi već više od pola godine, federacijsko-klingonski savez nastavlja trpjeti velike gubitke u ratu, popis žrtava nikada nije bio dulji, moral sve više i više pada zbog smrti najmilijih te prijatelja i poznanika… Nešto se trebalo promijeniti… Pod hitno.

Nakon potpisivanja pakta o nenapadanju između Dominija i Romulanskog Carstva, Jem'Hadari konstantno provociraju sukobe te napadaju federacijske patrole duž Neutralne zone. Pošto Romulancima nipošto nije u interesu stupanje u rat, pristaju zažmiriti na jedno oko i dopustiti Dominiju prolazak kroz svoj teritorij. Dok oni sjede, njihovi najveći rivali međusobno ratuju, a Romulansko Carstvo na situaciju gleda sa sigurne distance…

Sisko je odlučan u namjeri da uvuče Romulance u rat pošto - poto, čak i po cijenu sukobljenja sa vlastitim načelima i moralom. Traži Garaka da mu pomogne u dobavljanju tajnih dominijskih planova da nađe eventualni plan o napadu na Romulansko Carstvo kako bi ga iskoristio kao argument za romulansko pridruživanje savezu Federacije i Klingonaca.

Kao da svi gubici u ratu i silne frustracije izazvane gubitkom suboraca nisu bile dovoljne, Federacija je izgubila Betazed koji je pao u ruke Dominija za manje od deset sati… Ovom pobjedom, Dominij je došao u poziciju da ugrozi sigurnost Andora, Tellara, Alphe Centauri…

Garak uspijeva kontaktirati svoje poznanike na Kardasiji, no oni bivaju ubijeni jedva dan nakon razgovora sa njime. Garak predlaže jedinu preostalu soluciju – lažirati dokaze o postojanju dominijskih planova o napadanju na Romulansko Carstvo. Sisko, začuđujuće, pristaje.

Garak uspijeva nabaviti potreban materijal za izradu lažiranog dokaza, a Sisko poziva romulanskog senatora Vreenaka da dođe na DS9 kako bi obavio tajni razgovor sa njime. Vreenaku je dolazak na stanicu bio usputan pri povratku sa diplomatskog sastanka sa Weyounom, te pristaje.

Garakov plan je bio napraviti savršenu hologramsku rekreaciju (lažnog) sastanka Weyouna i Damara u kojem bi se govorilo o planovima za napad na Romulus, dok bi se holo-program spremio na optolitički štapić za spremanje podataka, isti onaj kakav koristi Kardasijanska vlada za arhiviranje službenih dokumenata.

Holo-program je predan romulanskom senatoru koji dolazi na stanicu te – otkriva kako je dokument falsificiran. Bijesan, odlazi na Romulus, no njegov šatl biva uništen na putu kući. Garak je iskoristio trenutak nepažnje romulanskih čuvara te postavio bombu na senatorov šatl, za svaki slučaj ukoliko se krivotvoreni dokument otkrije. Iako bijesan, Sisko shvaća da je u ostacima pronađen krivotvoreni dokument za koji se pretpostavilo kako je oštećen u eksploziji šatla. Romulansko carstvo zaključuje kako je Vreenak dokument pribavio tijekom misije na Soukari te da ga je Dominij ubio zbog doznavanja "istine".

Tako je Romulansko carstvo raskinulo pakt sa Dominijem, pridružilo se savezničkim snagama, objavilo rat Dominiju te uništilo 15 baza duž granice sa Kardasijom. Sa Romulancima na svojoj strani, federacijsko-klingonske snage su bile spremnije no ikad oduprijeti se Dominijskoj torturi u kvadrantu Alfa…

Joseph Sisko: "Put u pakao je popločen dobrim namjerama."


Iz epizode:
DS9 6x19 – In the Pale Moonlight





autor: Krešimir Vinšćak




idi na vrh