» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Makiji
bok'norU eksploziji kardasijanskog teretnjaka, Bok'Nora, su otkriveni ostaci federacijskog eksploziva – merkasija. Nakon detaljne istrage o počiniteljima, Siska posjećuje Gul Dukat te mu govori da zna tko su počinitelji – grupa federacijskih kolonista koji žive zajedno s Kardasijancima u DMZ-u (Demilitariziranoj Zoni). Dukat vodi Siska u DMZ da mu pokaže dokaze za tu tvrdnju. Runabout dolazi usred bitke između federacijskog lovca i 2 kardasijanska teretnjaka. Sisko je bio iznenađen kad je vidio da je federacijski lovac Peregrine klase opremljen fotonskim torpedima, oružjem koje ne bi trebalo biti na lovcima te klase. Uništivši kardasijanske teretnjake, lovac se povukao. Na DS9-u, teroristi koji su uništili Bok'Nor, otimaju Gul Dukata. Ubrzo potom DS9 prima potprostornu poruku, koja kaže kako federacijski kolonisti iz DMZ-a, koji se nazivaju Makijima, preuzimaju odgovornost za otmicu.

U potrazi za vođom terorista, Sisko odlazi u regiju koja se zove Pustinja (Badlands), a koja je prepuna plazmenih oluja, onemogućujući tako težim brodovima prolazak. Lociravši planet do kojeg vodi trag makijskog broda, Sisko se teleportira te je iznenađen kad vidi da je vođa Makija njegov stari prijatelj Cal Hudson.

Nakon što je neuspješno uspio nagovoriti Siska da mu se pridruži, Cal ga omamljuje i ostavlja ga na planetu. Sisko se vraća na stanicu gdje ga čega Adm. Nehajeva i govori mu da napravi sve što je potrebno kako bi spriječio rat između Kardasijanaca i Federacije. Potom mu dolazi Kira koja mu govori da ne podupire Adm. Nehajevu zato što ona ne zna što ti kolonisti prolaze. Siska posjećuje i Legat Parn koji govori da neće spašavati Gul Dukata jer vjeruju da on krijumičari oružja Kardasijancima u DMZ. Sisko vjeruje onome što mu je Parn rekao – da Kardasijanci krijumičare oružja – ali ne preko Dukata.

Sisko sa djelom posade pronalazi Gul Dukata te u otvorenoj vatri ga spašava te zarobljava sve makijske pobunjenike osim jednog. Njega pušta da kaže Hudsonu da još ima vremena da se vrati u Flotu i da se sve zaboravi. Quark je uhvaćen jer se dogovarao sa Vulkankom oko krijumičarenja oružja makijima. On im govori saznajući od svoje veze da oružje Kardasijancima u DMZ-u krijumičare Ksepoliti. Posada pronalazi brod, a Sisko zajedno sa Dukatom kreće u pregled. Ksepolit je iznenađen kad vidi Kardasijanca koji mu prijeti uništenjem te dopušta pregled broda. Uz pomoć Vulkanke Sakonne, Quark otkriva Sisku kako je sljedeći plan Makija napasti kardasijanski naoružani logor u Bryma koloniji koji je zamaskiran u civilno središte.

Sisko potom šalje 3 runabouta da bi spriječio napad. U okršaju između 2 makijska lovca i runaboutima Sisko uspjeva neutralizirati makijske brodove te pušta Hudsona. Unatoč Dukatovoj ljutnji, Sisko misli da je napravio dobro. Ipak ima dojam da je tek odgodio rat.


Iz epizoda:
DS9 2x20 - The Maquis (dio 1)
DS9 2x21 - The Maquis (dio 2)

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh