» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Makiji


Ubrzo nakon sklapanja Kardasijansko-Federacijskog sporazuma kojim je ustanovljena Demilitarizirana Zona (DMZ), grupa pojedinaca, koji su živjeli u federacijskim kolonijama koje su nakon sporazuma pripale Kardasijancima, je formirala pokret kojem je cilj bio vratiti slobodu zauzetim federacijskim kolonijama, bez obzira na cijenu.

Kako je Federacija vjerovala u sporazum, pokušala ga je svim silama očuvati te nije stupila u zaštitu federacijskih građana.

Individualci koji su pokrenuli pokret su se nazvali Makijima. Bili su izuzetno domišljati. S obzirom da su suprotstavljeni sa nadmoćnom vojnom silom – Kardasijancima – skrivali su se u regiji poznatoj pod nazivom Pustinja (Badlands). Tamo im kardasijanski brodovi nisu mogli ništa s obzirom na njihovu nepokretljivost.

Tema Makija je bila aktualna sve od eksplozije kardasijanskog teretnjaka Bok'Nora dok je bio stacioniran na DS9-u pa sve do uništenja od strane kardasijanskog saveznika (Dominiona) netom prije početka dominionskog rata. Hvatanjem njihovog drugog vođe – Michaela Eddingtona (bivšeg zapovjednika osiguranja na Defiantu) – te sklapanjem saveza između Kardasijanaca i Dominiona (koji je imao moćne i pokretljive lovce), njihova sudbina je zapečaćena.

Teme koje pokrivaju makijski pokret su:

» Bok'Nor
» Voyager
» Defiant
» Eddington
» Javert
» Dominion
idi na vrh