U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Star Trek je mrtav, živio Star trek! (recenzija)]

Tri dana i četiri godine prije objave ove recenzije, dakle 13. svibnja 2005. emitirana je posljednja epizoda Enterprisea. Tada su se mogli čuti razni defetistički komentari i predviđanja da nećemo tako skoro vidjeti novu inkarnaciju Treka, što je zapravo bilo sasvim realno za očekivati. Četiri godine poslije, o Treku se govori kao rijetko dosad. Novi film uspijeva u svakom pogledu, hvali ga kritika, hvali ga publika, hara kino blagajnama...Kreativna ekipa na čelu sa redateljem Abramsom te scenaristima Orcijem i Kurtzmanom od posrnule je franšize (uz pomoć Paramountovih 150 milijuna) napravila ljetni SF blockbuster koji uspijeva u svom naumu – zabaviti publiku te pripremiti put za novu trilogiju koja će, sad više nema sumnje, biti snimljena.

Ipak, očekujete li misaoni SF, nešto što je Trek krasilo kroz većinu serija, ostat ćete razočarani jer film je prvenstveno dva sata akcije u poznatom Trek svemiru. No je li to uopće realna zamjerka filmu? Gledajući prethodnih deset filmova – ne, jer The Motion Picture i Insurrection, dva filma sa posebno izražajnom filozofskom i socijalnom notom, etiketirana su kao dosadna, spora i nezanimljiva. Osobno to neću uzeti kao zamjerku, takvo ću nešto očekivati u nekoj budućoj seriji kad i ako do nje dođe. No daleko je to...Film okreće novu stranicu u 43-godišnjoj povijesti franšize, a radnjom smještenom u novi vremenski pravac ograđuje se od većine prethodnih serija i filmova, što scenaristima daje nešto veći manevarski prostor za ostvarivanje svojih ideja. Obzirom na različite "nove početke" raznih franšiza tipa Jamesa Bonda i Batmana, ovaj je prošao relativno glatko sa puno manje kontroverzi. Umjesto ignoriranja i čistog reboota, scenaristi su radnju elegantno prebacili u novi vremenski pravac koji se od "originalnog" odvaja 2233. godine kada glavni negativac filma Nero dolazi iz budućnosti te uništava U.S.S. Kelvin, federacijski istraživački brod. Stari događaji ostaju netaknuti, no u nekom drugom, za ovaj film ne previše bitnom vremenskom pravcu.

Pokretač radnje je eksplozija zvijezde Hobus te uništenje Romula u "originalnom" vremenskom pravcu. Spock je u to vrijeme, sjećamo se iz TNG-a, boravio na Romulu te pokušao spriječiti njegovo uništenje stvorivši crnu rupu koja je trebala progutati zvijezdu. No prekasno, Romul je uništen, a Nerov brod Narada je zajedno sa Spockovim brodom uvučen u crnu rupu koja ih odvodi u prošlost.Glavni oslonac filma čini sjajna ekipa mlađahnih, relativno nepoznatih glumaca koji savršeno utjelovljuju poznate nam likove iz originalne serije. Jedina slabija karika jest glavni negativac Nero (Eric Bana) koji djeluje suviše dvodimenzionalno – nije Shinzon, ali definitivno nije niti Khan, kojeg su scenaristi jednom istakli kao uzor pri stvaranju njegovog lika. Radi se o običnom rudaru koji Spocka drži krivim za istrebljenje vlastite vrste. Motiviran je isključivo mržnjom prema Spocku te nije ništa više od pokretača cijele radnje sa ciljem da likovi sjednu na svoja mjesta. Film praktički ne daje objašnjenje tolike mržnje prema Spocku, osim činjenice da mu nije uspio spasiti planet. A pokušao je. Pirovu pobjedu nad Spockom postiže uništivši mu dom, Vulkan, natjeravši ga da gleda njegovo uništenje, baš kao što je i on bio prisiljen nemoćno gledati kako Romul nestaje.

Kod ostalih likova karakterizacija je već obavljena u originalnoj seriji, tako da Orci i Kurtzman ovdje nisu imali previše posla, no likovi i glumci fantastično funkcioniraju i vjerni su svojim izvornicima. Zachary Quinto je jedan od vrhunaca filma, a osim što fizički savršeno odgovara ulozi, priznao je to i sam Leonard Nimoy, besprijekorno odrađuje ulogu Spocka i njegove unutarnje bitke između dvaju nasljeđa, vrlo emocionalnog ljudskog, te hladnog vulkanskog.Drugi glumac koji me posebno oduševio jest Karl Urban i njegova interpretacija Bonesa. Iako je on možda najviše od svih glumaca pokušao "skinuti" original pokojnog DeForresta Kelleyja, učinio je to gotovo savršeno – naglasak, humor, ponašanje – čisti Bones od prve scene kada ga upoznajemo.

Chris Pine je, za razliku od ostalih glumaca, imao nešto drugačiji zadatak. Najmanje imitira original i Shatnera, a opet je njegov Kirk onaj stari samouvjereni, inteligentni vođa na granici arogantnosti i bahatosti. Za razliku od ostalih glumaca koji su preuzeli manje-više formirane likove, Pine ima zadatak razviti lik iz nesigurne i razuzdane mladosti u oslonac i uzor posade, u čemu u potpunosti uspijeva.Bruce Greenwood kao Christopher Pike je stara škola, jedini od likova podsjeća na starije, iskusne kapetane kakve smo dosad gledali u Picardu, Sisku, Janeway i Archeru. Smiren, staložen i proračunat protuteža je mladom Kirku, kojeg nagovara i uvjerava da se pridruži Floti.

Anton Yelchin u ulozi 17-godišnjeg Pavela Andrejevicha Chekova možda malo pretjeruje u imitaciji lošeg engleskog naglaska, ali zato nudi par komičnih scena, prvenstveno onu kada se muči sa izgovaranjem riječi "Viktor" – očita referenca na Nuclear Wessels iz The Voyage Homea.Simon Pegg ( Scotty) od svih glumaca, što godinama, što izgledom najmanje podsjeća na izvornik, ali prava je šteta što nije dobio veću minutažu u filmu. Njegov je lik u nekoliko navrata izvor komičnih situacija, i do "I'm giving all she's got captain" pred sam ne podsjeća previše na Doohanovog Scottjya, no za to nažalost nije ni dobio priliku.

Ostatak posade dobro odrađuje svoje likove bez pretjeranog isticanja. John Cho je dobio priliku ponovo pokazati Suluove mačevalačke i borilačke vještine, a Zoe Saldana našla se u neočekivanoj ulozi Spockove bolje polovice. Pomalo nepotrebno.Druga svijetla strana filma, uz glumačku postavu, jest humor. Možda na trenutke pretjeran (Kirkove Mickey Mouse ruke, scena kada Scotty zaglavi u cijevima u strojarnici), no savršeno je doziran zbog čega film uspijeva biti odličan spoj akcije i humora, gotovo da bih rekao kako izvlači najbolje iz The Wrath of Khana i The Voyage Homea.

Velim, gotovo, jer radnja, odnosno scenarij definitivno nije forte ovog filma. Svrha priče jest postaviti radnju u novi vremenski pravac te dovesti (dobro nam poznatu) nekolicinu kadeta na Enterprise i tu služi svrsi, no pregršt nelogičnosti, rupa i nevjerojatnog spleta okolnosti čine ju na trenutke naivnom i neuvjerljivom.Posebno se to odnosi na način na koji likovi dolaze na svoja mjesta. Kirk, McCoy i Uhura doslovno iz kadetske uniforme dolaze na časnička mjesta, a Kirkovo ustoličenje kao kapetana najviše bode u oko jer praktički preskače gomilu činova te direktno sa Akademije sjeda na čelo glavnog broda Federacije. McCoy postaje glavni brodski liječnik nakon smrti svog prethodnika, Scotty preuzima strojarnicu nakon što se Olsen redshirtovski razbija o romulansku bušilicu iznad Vulkana, dok ostatak posade dolazi gdje treba jer, eto, na Zemlji nije bilo dovoljno starijih časnika da popune pozicije najjačeg broda u Floti.

Druga boljka radnje je o-o-o-ogromna Narada, za koju Nero kaže da je "običan rudarski brod." Koji, je eto slučajno, nekoliko puta veći od bilo kojeg romulanskog ili federacijskog broda kojeg smo imali prilike vidjeti u TNG-u / DS9-u / Voyageru. Čak i Scimitar u usporedbi sa Naradom djeluje smiješno. Doduše, tie-in strip Countdown kojeg su osmislili scenaristi Orci i Kurtzman to objašnjava dogradnjom Narade eksperimentalnom tehnologijom "posuđenom" od Borga. To je između ostalog razlog zašto Narada u drugom dijelu filma djeluje netaknuto, iako ju je George Kirk poprilično razvalio zabivši Kelvin u nju.Ima tu još dosta manjih i većih pogrešaka... Recimo, Delta Vega sa koje se jasno može vidjeti Vulkan, za što bi trebala biti u njegovoj orbiti. Iako Vulkan nema mjesec (a u filmu više nema ni crvenkasto nebo), a Delta Vega je, znamo to iz TOS-a, planet na rubu sustava. Supernova prijeti cijeloj galaksiji, što je besmislica – u najboljem slučaju uništila bi obližnji planet, eventualno sustav. Kaplica crvene materije stvara crnu rupu koja guta planet, a mnogostruko veća količina iste tvari radi... to isto? Osim toga, Nero nesmetano dolazi do Zemlje i počinje je bušiti, manjak bilo kakvog starijeg osoblja na Zemlji da preuzme Enterprise, od Zemlje do Vulkana za nekoliko minuta... Cinici bi rekli da su scenaristi time ostali doslijedni Star Treku kakvog poznajemo :-).

Produkcija je, zato, na visini. Ogroman budžet osigurao je fantastične efekte o kakvima smo prije mogli samo sanjati. Star Trek nikad prije nije vizualno izgledao ovako... velik. Sam Enterprise dovoljno sliči originalu (zapravo, sličniji je refitiranom modelu iz TMP-a) da ne izazove žešće kritike, dok je sasvim realno bilo za očekivati potpuno drugačiju unutrašnjost od jeftine minijature iz TOS-a. Most, iako puno veći, svijetliji i futurističkiji, je dovoljno prepoznatljiv. Dojam kvari pretjerano korištenje lens flare efekta, zbog čega sve djeluje suviše blještavo te odvlači pozornost. Vidi se trud uložen u detalje, pa će pomniji promatrač moći primjetiti neke sitne detalje preuzete iz originala. Strojarnica, pak, odudara od bilo čega što smo mogli vidjeti u Treku, i zapravo izgleda realno. No ne previše futuristički. Ako vam djeluje kao da je snimana u pivovari, to je zato što i jest – da, Budwiser je ustupio svoje pogone za snimanje filma, a za uzvrat dobio mali spomen svog piva u sceni sa Uhurom i Kirkom u baru.Iako će se naći dosta detalja koji će vjernog obožavatelja podsjetiti na originalnu seriju, vizualno film nema previše dodirnih točaka sa originalom. Radi se tek o detaljima. Novi efekti kod teleportiranja i warpanja, drugačiji izgled paljbe fazora (i brodskih i ručnih), radikalno drugačiji San Francisco, već spomenuti Romulanci... "Modernizacija" je bila sasvim očekivana, pa većinom ne uzimam ovo kao zamjerku, dapače, samo primjećujem. Da izgleda dobro – izgleda – osim efekta kod teleportiranja, on mi nikako nije sjeo, ni neće.

Općenito je film vizualno totalno drugačiji od onog na što smo navikli. Kamera je konstantno u pokretu, obilato korištenje već spomenutih lens flareova i brze promjene kadrova dodatno ubrzavaju tempo filma. Jedna me scena posebno oduševila – na samom početku filma, kada Narada napada Kelvin gledamo eksplozije u unutrašnjosti, nakon čega kamera brzo odlazi van broda, a zvuk nestaje. Baš kao kada promatramo evakuaciju i Kelvinove posljednje trenutke, kadrove prati samo lagana glazba. Iako nisu u potpunosti uklonjeni, zvukovi u svemiru svedeni su na minimum, te zamijenjeni glazbenom podlogom. Svakako dobrodošla promjena.Ako se pitate zašto Romulanci izgledaju kao tetovirani Vulkanci... I to donekle objašnjava Countdown – prema staroj romulanskoj tradiciji, lice se bojalo drevnim simbolima koji simboliziraju tugu i gubitak, a kako bi boja blijedila bližio bi se kraj tugovanju. Kako je njihov gubitak nenadoknadiv, tako ni boje neće izblijediti. Ostaje pitanje kud su nestali grebeni...

Scena koju sam malo teže probavio jest predstavljanje Kirka kao problematičnog klinca koji krade ujakovu Corvettu, glazbena podloga Beastie Boysa te policajac metaliziranog glasa (robot?) koji djeluju jednostavno... pogrešno. Gotovo jednako pogrešno kao i uništenje Vulkana, najpoznatijeg tuđinskog planeta Star Treka radi šok efekta. Srećom, za to sam znao i prije gledanja filma pa sam se uspio pomiriti sa time.Da podvučem crtu – film je u prvom redu zabavnih i konstantno napetih dva sata akcije i avanture. Je li najbolji Trek film dosad? Nije. Scenarij ga previše sputava, no kreiranjem novog vremenskog pravca i postavljanjem likova na svoja mjesta ispunjava zacrtano. Odlična glumačka postava potpisala je ugovor za snimanje trilogije (ukoliko je Paramount poželi, a sigurno hoće), i vjerujem da će nastavak kvalitetom otići korak dalje. Više se puta spominjalo da Paramount ovim filmom želi stvoriti svoju verziju Batman franšize. Ako je ovo Star Trek verzija Batman Beginsa, jedva čekam The Dark Knight.

PS. Da, nedostajat će mi stari kanon, detaljnost starog Star Trek svemira, isprepletenost događaja u 40 godina staroj franšizi, preko 700 epizoda i 10 filmova... Nadam se da će jednom doći red i na novu seriju koja će se nastaviti na "stari" vremenski pravac, no zasad je to samo puko nadanje.

16.05.2009 [autor: Krešimir Vinšćak]

napisao kocka @ 17.05.2009 07:13
lijepo rečeno ali meni je film bio super i uopče me nije zani,mal,o ima li, greške.onaj tko traži geške neka ne gleda film jer smo svi mi grešni i naravno da če se potkrasti neka greška.a umjesto da budemo sretni što je star trek opet zaživio mi mu tražimo greške.sad vas ja pitam zašto wassat

napisao iggy @ 17.05.2009 07:22
film je super. i nadam se da ce iz svega ovoga izaci i još jedna serija

napisao Bojko @ 17.05.2009 10:25
Film je banana.. samo do 18 godina... bez veze... Žalosno. crying

napisao Stonehead @ 17.05.2009 14:44
Film je izvrstan... ali da je izvrstan Star Trek film... e nije...

previše to ima Star Wars zadah...

i nema tog efekta i te akcije koja mi može nadoknaditi suptilni humor Treka, njegovu filozofsku pozadinu ili cijeli izgradjeni vremenski pravac koji se dorađuje već 40 godina...

samo nedostaje da sad vidimo i alternativnog Picarda, alternativnog Siska i alternativnu Janeway pa da se ovaj spin-off (jer baš ne vidim kak drugacije to nazvati) ustabili medju gledateljstvom...


i da... film je izvrstan...

napisao antonio @ 17.05.2009 16:15
alternativni vremenski pravci,putovanja kroz vrijeme..da nije bilo toga film bi bio super..ali ne za star trek nego za star wars.necu biti cinik ali ja nisam imao osjecaj da gledam star trek.za laike je vjerovatno predobar

napisao 2 @ 17.05.2009 17:04
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying

napisao Daniel @ 17.05.2009 18:20
Film je super. Za new age Trekije (kojima smeta TNG,DS9,VOY zbog "jeftinog" izgleda), da samo odgledaju Enterprise, pa onda ovaj film, pa da Paramount nastavi sa serijom (nastavak na film, bez trilogije) Ili odradi trilogiju, a snimi seriju između 11-og filma i Enterprise-a koja može da se odnosi i na stari kanon i alternativni vremenski pravac! tongue

napisao Riker @ 17.05.2009 19:29
Živio Star Trek!! Svaka čast na recenziji...

napisao JA @ 17.05.2009 21:00
Film je katastrofa.... Kako pise gore u tekstu previse nelogicnosti

Vizualni efekti su super, kao i glazba.... Sve me to ipak podsjeca na Star Wars

Ovaj film se smjestio u Star trek svemir, uzeo mu ime, uzeo mu nama nam poznate likove, nama nam poznate planete, nama nam poznati brod, nama nam poznate vrste... ali to nije star trek....

napisao Dečko koji se nada @ 17.05.2009 21:26
Ma ljudi slušajte, nemojte biti takvi skeptici sve se to da napraviti i vratiti u normalu kao u svakom ST filmu sjetimo se Voyage Home i tako, a negdje na netu sam čitao da se planira napravit crtani u kojem ce biti i TNG ekipa a i ova sada i kako je Nero tu dospio itd. Mislim ipak se sve to da opet srediti možda u nekom sljedečem dijelu navrati Picard i ekipa????? Ko zna!

napisao borg200 @ 17.05.2009 22:51
kao sta pise u tekstu na vrhu trek je mrtav ako je J.J htio snimati nemogucu misiju 4 nije morao koristiti naziv star trek a jos vise odstupati od ideje Gene Roddenberry bilo bolje da su iskoristili pare da sniem recimo ENT film ili mozda DS9 ,TNG. Samo ne ovo ovo je film za publiku koja uopce nezna ta je star trek.

napisao Krešo @ 17.05.2009 23:07
Interesantno kako prema anketi 50% ljudi filmu daje cistu desetku, a komentari ovdje su pretezito negativni. Opet, s druge strane, na forumu pretezito pozitivni.

Inace, naslov definitivno ne bi trebao aludirati na to da je Trek mrtav, vec obrnuto. Ali to je stvar gledista...
Nisam tocno siguran, pa bi me zanimalo, na koji nacin onda recimo First Contact ne odstupa od Roddenberryjeve ideje?

napisao aleksandar @ 18.05.2009 08:50
Film u cjelini nije loš, ali zaista odstupa od onog što smo navikli vidjetu u Star Treku. Mene osobno najviše smetaju nelogičnosti i kronološka nedosljednost kao uništenje Vulkana i Romula. Znači da sve ono što se odnosi kasnije na Vulkance, zapravo neće dogoditi jer Vulkanci su praktički istrebljeni.
Ako u STAR TREKU već postoji dobro utabana vremenska crta i razmjerno logički uzročno-poslijedični slijed događaja, trebalo ih se i držati.
Možda će scenaristi sljedećeg filma uspješno obrnuti vremensku crtu da se sve opet vrati u "normalu", ako takva riječ uopće postoji u STAR TREKU. wassat

napisao Krešo @ 18.05.2009 16:48
Sigurno nece.
Nisu ovaj plot sa novim timelineom radili bezveze da nesto utrpaju u 2 sata, vec bas zato da si stvore svoj prostor, a opet da ne pregaze samo tako ono sto je bilo.

napisao borg200 @ 18.05.2009 19:02
ovdje nisam spominja FC ali kad vec pitas ni taj mi film nije drag nisam ja u doslovnom smislu mislija da se drze Roddenberryjeve ideje mogu dat neke izmjene dapace ali da on od filma radi(oprosti na izrazu) sranja e to vec ne moze

napisao Krešo @ 18.05.2009 19:28
Ma uzeo sam FC kao primjer filma koji se u pravilu uzima kao najbolji u fransizi, a ja ne vidim nista "Roddenberryjevsko" u njemu. Kao sto rekoh u recenziji, prakticki niti u jednom drugom filmu.

To su filmovi, da bi se dalje snimalo treba prodati nesto. Sorry, ali ne mozes prodati 2 sata diplomacije i moraliziranja.
A bez love nema daljnjeg snimanja.

Drugo su serije, imas 25 epizoda kroz sezonu i mozes si priustiti razlicite tipove, od akcijskih cliffhangera (ovdje mozemo smjestiti i ovaj film) na kraju i sredinom sezone kad potrosis 2/3 budzeta, preko slojevitih, ali sporijih epizoda (dakle to sto vi zovete Roddenberryjem), do epizoda sa cistom zajebancijom (Trials and Tribbleations, npr).

napisao sebo-ri @ 18.05.2009 19:29
film je odlican! kao star trek film i nije tako dobar. ali ako ce uspjeh ovog filma potaknuti snimanje jos kojeg ST filma ili slucajno ST serije onda sam spreman prihvatiti ovaj film kao ST film. sve je bolje od prestanka snimanja ikakvih filmova ili serija pod imenom Star Trek.

napisao hrvoje @ 18.05.2009 21:52
stariji trek umire, dolazi novo doba zvjezdanih staza, tako se meni cini........

napisao USS sarajevo @ 19.05.2009 11:01
5 serija, 10 filmova... i sve to unistiti za malo novca. J.J kaze da slijedi originalnu Roddenberryjevu ideju. Ako pogledamo '' Where no man has gone before '' vidimo da su tada na brodu bili Kirk, Spock, Scotty i Sulu. Glavni doktor je Mark Piper. Kirk je prije Enterprisea služio na USS. Farragutu, dakle okupljanje posade je išlo svojim tokom, a nisu kao u ovom filmu školarci preuzeli brod. No nije to ono što mi smeta u filmu. Uništenje Romulusa i nestanak jedne od najinteresantnijih vrsta u seriji, pa uništeenje Vulkana... Novi Star Trek film je fantastičan akcijski spektakl, ali označava i smrt STAR TREKa kakvog znamo i kakvog sam ja volio i još uvijek volim. No to je valjda normalno, isto kao i kad se dvije osobe vole i jedna od njih primjeti da ova druga nije nije više ona koju je volio tada i ljubav prestaje.

napisao ToMaHaKeR @ 19.05.2009 11:04
Šta drugo kazat? Star Trek 4ever, man!

napisao maRIn @ 19.05.2009 15:13
moja cura mrzi star trek, išla je samnom u kino, i oduševljena je filmom. to dovoljno govori angry
film kao akcija koju će pogledati "laici" je super! ali baš, baciti toliki kult u vodu...neznam, nije mi to sjelo nekako sad

napisao Denis @ 19.05.2009 19:11
Novi film je bomba. U svakom smislu. Trek je, po meni, dobio dobrodoslo osvjezenje.

Sada postoji mogucnost da se fransiza i vrati na staze slave. Da smo dobili nesto drugacije, bi li film doista bio toliko uspjesan?

Cisto sumnjam.

To sto "stariji" trek vjerojatno postaje relikt proslosti me ne smeta previse. Bilo je i vrijeme za nesto novo.

Ovaj film ce posluziti kao plodno tlo za fransizu, u to sam 100% uvjeren.

napisao borg200 @ 19.05.2009 21:46
he he ja nikako da izjasnim sta stvarno mislim nisam ja za 2 sata diplomacije i moraliziranja ja sam za 2 sata kanonske akcije a ne neceg izmisljenog nedavno sve ja to svacam da se ST mora otvarat siroj publici i da moraju unosit neke nove stvari aki bar ako nista drugo mogu pratit kanon samo to.

napisao ja123 @ 19.05.2009 21:51
ako je ovo nastavak star treka onda je bolje da pobrisem prasinu sa moje kolekcije i pocnem gledat ispocetka jer ovakve "gluposti" vise necu gledat (definitivno star trek je mrtav od ovog filma)

napisao king @ 20.05.2009 08:34
e Kres, Kres...

napisao antonio @ 20.05.2009 17:54
slazem se sa denisom,ovaj flm se svidio i onima koji mrze star trek,a to je i bio cilj.star trek je prodan,kao metallica,da bi se osvojila sira publika a fanove tko j....

napisao antonio @ 20.05.2009 17:56
i kakav je ono romulanski brod..jel bilo toliko tesko poslat ratnu pticu, koja izgleda puno impresivnije

napisao ja123 @ 20.05.2009 21:25
"fanove tko j...." ja kazem siru publiku tko j....

napisao Štef @ 21.05.2009 11:59
wink

Gospon Vinšćak, najte se bojati za stari kanon; došel bu Sisko iz Crvotočine natrag pa bu bacio kap črlene materije Amramsu u WC školjku! A na kraju krajeva poigravanje sa timelinom toliko je često da već sljedeći nastavak može donijeti povratak na kanon (iako sumnjam da će se nešto slično dogoditi!).

napisao USS Slavonski Brod @ 21.05.2009 20:36
Ma ja se još uvijek nadam da ce od ovoga filma napraviti još dva dijela i da bi se u trećem odnosno zadnjem mogla pojaviti Picardova ekipa kako spriječava nekoga ili nešto da se vrati u prošlost kao što smo to vidjeli u zadnjem filmu. Ljudi Star Trek je Star Trek i sve se da popraviti koliko je samo serija bilo na tu tematiku paralelni svemir i putovanja u prošlost i tako ma se se to da ispraviti!

napisao Terrax @ 22.05.2009 12:02
Pogledao sam film već dva puta i stvarno ga vrijedi pohvaliti, jer je Star Trek ponovno na ekranima pa mu svi poželimo još 40 godina! smile

napisao borg200 @ 22.05.2009 14:41
ali stvarno mi nije jasno zasto su mjenjali teleportaciski i warp efekt stari su bili odlicni (nemojte rec zato sta su bili stari i trebamo nesto novo)

napisao antonio @ 23.05.2009 00:28
ma ne znam vise sto bih mislio o tom filmu.rastrgan sam.ali barem nije dosadan kao neki nastavci.ipak su mi "first kontakt" i "undiscovered countri"jedina 2 dobra st filma.

napisao Miky @ 23.05.2009 15:03
Ovaj film je obična komercijala,kakvih gluposti ima pa to je za ne povjerovati.Oni skoče iz svemira i slijeću s običnim padobranom.Ovo nema veze sa pravim Star trek-om.Jedino je pozitivno što se star trek ponovno prikazuje

napisao borg200 @ 23.05.2009 21:43
slazem se ovo s padobranom je najveca glupost

napisao The_Hawk @ 24.05.2009 11:55
Živio Star Trek, film mi je prezakon, par puta sam ga već pogledao, oduševljen sam, ali ipak mi fali "stari" Star Trek DS9, VOY to su bile serije! A ti neki tzv. new age Trekiji bi se prvo trebali učiti na starim originalima a onda nešto govoriti o novome!!!

napisao Lt.Com @ 28.05.2009 01:08
Film je totalno smeće i drago mi je vidjeti da ima ljudi koji to shvaćaju. Ako su pokušali snimiti 'drugačiji' trek nije im uspjelo, jer su snimili glupi sci-fi film za priglupu mladež koja misli da je ST napucavanje po svemiru. ST je epizodni serijal i kao takav ako se baš mora mjenjati promjena mora biti u serijalu kao Enterprise, a ne kao razvikani blokbaster kojemu je cilj zgrnuti hrpu love, a ne udovoljiti pravim fanovima zbog kojih ST živi. Kad smo kod novaca: ST franšiza je procjenjena na više od 4 milijarde dolara. Koliko samo Paramonth zaradi na reprizama, igračkama,konvencijama itd. A ST im nije jedini izvor prihoda. Ono što me najviše povrijedilo, što je zaslužilo javno izopćene od samog Treka su reklame u filmu. PA ZABOGA zar ST nije jedina franšiza koja je bezkompromisno netaknuta takvim niskim oblikom kapitalizma kojim nas svakodnevno bombardiraju.

napisao borg200 @ 28.05.2009 12:20
napokon da neko kaze isto sta i ja

napisao USS sarajevo @ 30.05.2009 09:32
Pa dobro, danas se sve uništava tim nekim odstupanjem od osnovne priče. Batman, James Bond... Ne bi me čudilo da se jednog dana pojavi i Star Wars sa nekom novom pričom gdje je Obi Wan zao, a Luke Anakinova majka i tako to. Bilo je pitanje vremena kada će uništiti Star Trek. Mnogi su kukali na Enterprise, ali meni je bio dobar, posebno prva i četvrta sezona. Bilo je i dobrih i loših epizoda i filmova. Međutim, ovo je katastrofa. Ovako dobar akcijski film koji uništava Star Trek jednom i zauvjek nitko nije očekivao. Shvatam da su J.J. i njegovi ljudi koji pojma nemaju šta je Star Trek i šta znači fanovima, ali iznenadilo me i razočaralo što se Leonard nimoy odlučio pojaviti u ovom odvratnom filmu. Star Trek je mrtav.

napisao Dax @ 05.06.2009 13:15
Prema današnjim načelima fizike nemoguće je da se dva Spocka (jedan iz budućnosti i jedan iz prošlosti) susretnu. Zašto? Zato jer bi ta osoba u tom trenutku prestala postojati. To je kao da se susretnu materija i antimaterija. Putovanje kroz vrijeme je vrlo kompleksna stvar, kao i vrijeme samo.

napisao vjeko1701 @ 06.06.2009 14:03
Ovaj film je infuzija sviježe krvi u staru franšizu i nadam se da će zarada komercijalog star treka obnoviti cannon star trek.

napisao Kreso @ 15.06.2009 15:22
Ocisceni komentari, nakupilo se 180-ak spamova, pa ako je nekom slucano obrisan, nije namjerno.
Bilo dosta reklama za piule za povecavanje penisa, pa tko je jamio, jamio. Zasad disejblam komentare dok to ne rijesimo :/

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh