U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[In memoriam - James Doohan (1920. - 2005.)]

Uvijek je teško govoriti o nečijoj smrti, a kamoli napisati nešto suvislo. Riječi se čine nekako beznačajnima, nedovoljnima. No evo, u trenutku kada nas napušta jedna od najvećih legendi Star Treka, jedna od najsjajnijih zvijezdi na Stazi, došlo je vrijeme da se prisjetimo tko je zapravo bio James Doohan…

Rođen je 3. ožujka 1920. u Vancuveru, Kanada kao najmlađi od četvero djece Williama Doohana, ljekarnika, veterinara i zubara, te njegove žene Sarah. Njegova se obitelj preselila u Sarniu, Ontario, gdje je pohađao srednju školu Sarnia Collegiate Institute and Technical School. Bio je odličan u matematici i znanosti. Sa 19 godina napušta dom zbog oca alkoholičara, pridružuje se kanadskoj vojsci i sudjeluje u Drugom svjetskom ratu na savezničkoj strani. Postiže najviše bodova na časničkom ispitu, postaje kapetan Kraljevske kanadske artiljerije te vodi svoje snage u Operaciji Overlord, poznatijoj kao dan D, bitci za Normandiju. Kanadske su se snage tada borile rame o rame sa Britancima i Amerikancima u nastojanjima da oslobode Europu od nacističkih okupatora. U bitci dobiva šest hitaca u tijelo, a jedan mu odnosi srednji prst na desnoj ruci, koji je vješto skrivao glumeći u Star Treku i na televiziji općenito. Četiri metka su pogodila Jamesovu nogu, a jedan prsa. Taj je metak ludom srećom zaustavila metalna kutija za cigarete. Po povratku iz rata, Doohan 12. siječnja 1946. započinje karijeru na CBC-ovoj radijskoj emisiji. Također je upisao satove glume u Torontu te kasnije dobio dvogodišnju školarinu na "Neighborhood Playhouseu" u New Yorku, gdje je studirao zajedno sa Lesliem Nielsenom, Tonyem Randallom i Richardom Booneom.

U narednih osam godina Doohan skače između New Yorka i Kanade gdje radi na 4000 radio programa, 400 televizijskih uradaka te nekoliko filmova i drama. Iako je bio poznat kao najzaposleniji kanadski glumac, uskoro, kao i većina ostalih glumaca, odlazi u Hollywood gdje sudjeluje u snimanju više od 100 filmova i televizijskih serija, uključujući "The Twilight Zone", "Outer Limits", "Fantasy Island", "Loaded Weapon 1" i "Double Trouble".

No, ni jedan od ovih nastupa ga nije proslavio toliko kao uloga Scottya, Montgomeryja Scotta, u tri sezone Star Treka, sedam filmova i jednoj dodatnoj epizodi TNG-a. Imao je dar za imitiranje stranih naglasaka, te je na audiciji za Roddenberryev Star Trek (danas poznat(iji) kao TOS) "promijenio" čak njih sedam, da bi mu Roddenberry naposljetku rekao da sam izabere najdraži. Izabrao je škotski jer je smatrao kako su najbolji svjetski inženjeri Škoti. Kroz narednih četrdeset godina, Doohan je u Star Treku, osim svoje uloge Scottya, posudio glas velikom broju likova iz animirane serije te se pojavio na nebrojenim Trek konvencijama. Nakon završetka originalne serije, Doohan je teško nalazio uloge te se uzdržavao novcem iz osobnih nastupa. Kada je Star Trek franšiza ponovo oživljena, ovog puta u obliku filmova, Doohan ponovo utjelovljuje lik Scottya.

Malo tko zna da je Doohan bio lingvist. Osmislio je vulkanski i klingonski dijalog iz prvog Star Trek filma "The Motion Picture". Kasnije se klingonski razvio u pravi, puni jezik čije autorstvo potpisuje Marc Okrand. Na klingonski su prevedene Shakespearove drame te Biblija.

Doohan je sa S. M. Stirlingom surađivao na seriji od tri znanstveno fantastična romana, "The Rising" (1996.), "The Privateer" (1999.) i "The Independent Command" (2000).

Scotty je utjecao na mnoge studente da upišu strojarski smjer. Zbog toga je "Milwaukee School of Engineering" dodijelila Doohanu počasnu diplomu iz strojarstva. Bolovao je od Parkinsonove bolesti, dijabetesa i upale pluća. 2004. godine mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Konačno, 31. kolovoza 2004. godine, James dobiva svoju zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu slavnih. Iza sebe ostavlja četvero djece iz prvog braka sa Janet Young, dvoje sa drugom ženom, Anitom Yagel i troje iz posljednjeg braka, sa Wendom Braunberger. Njegova najmlađa kći, Sarah, ima samo pet godina – rođena je kada je Doohanu bilo 80 godina.

Njegov se život ugasio 20. srpnja 2005. godine u 14.30 sati po našem vremenu. Preminuo je u svom domu, u Redmondu, Washington. Uzrok smrti je bila Alzheimerova bolest i upala pluća.

Počivao u miru čudotvorče.

James Doohan 1920. – 2005.

20.07.2005 [autor: Krešimir Vinšćak]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh