U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Stargate: SG-1]

Ideja o Zvjezdanim vratima počinje početkom 90-ih godina... Ideju su imali isti scenaristi koji su pokušali održati Stargate nakon fenomenalnog uspjeha filma. Nažalost, njihov trud je ostao bez ploda već godinu dana.

Tada na scenu dolazi Peter DeLuise koji je za Stargate ono što je Lucas za Star Wars. DeLuise je preuzeo projekt i odlučio se za seriju. Čovjek je imao viziju i odlučio ju je provesti do kraja. Praktički sve odluke su donošene uz njegovu suglasnost. Kada je, napokon, imao željeni scenarij za prvu sezonu, pokazao ju je "šefovima" koji su se oduševili idejom. U potpunosti su predali "uzde" Peteru.

No tek su tu izašli prvi problemi. Već su prošle 2 godine od filma te su u to vrijeme originalna Zvjezdana vrata završila na otpadu. S obzirom da je htio nastaviti kontinuitet postavljen u filmu, Peter je htio napraviti perfektnu repliku Zvjezdanih vrata iz filma. Pomoću slika iz filma, njegovi suradnici su uspjeli upravo to napraviti.

Tek kada su vrata bila gotova, Peter je krenuo u potragu za glumačkom postavom, ali i za scenarijem za pilot. Morao je uvjerljivo vratiti Dr. Daniela Jacksona. Angažiravši glumca Michaela Shanksa u tome je u potpunosti uspio. Naime, većina fanova je mislila da je Jacksonov lik odglumio isti glumac kao i iz filma (James Spader), što, naravno, nije bio slučaj. Prvi odabran glumac bio je Richard Dean Anderson (poznat kao McGayver) za ulogu Jack O'Neilla. Kasnije je RDA postao i producent serije.

U priču uvode i tri nova lika u odnosu na film. Samanthu Carter, pametnu znanstvenicu koja radi za američko zrakoplovstvo, je odlično odglumila Amanda Tapping. Jedini vanzemaljac u SG-1 timu je Jaffa Teal'c kojeg glumi Christopher Judge. Gen. West iz filma zamijenjen je mnogo boljim Generalom George Hammondom, kojeg glumi glumac višeg ranga - Don S. Davis.

U seriji su parodirane mnoge druge serije i filmovi, poput Ratova Zvjezda, Zvjezdanih staza, Simpsona, pa čak i samog filma Zvjezdana vrata. Inače, najčešće Richardove fore su na temu Simpsona jer mu je to najdraža serija, kao što to više puta u seriji priznaje.

Stargate projekt je zaživio, naravno, uz mnogo skepticizma. I sam DeLuise se bojao za uspjeh serije. Uistinu nitko nije očekivao uspjeh kakav je serija napravila. U prvih 6 godina bila je serija po gledanosti odmah iza Voyagera i Enterprisea (Star Trek serija koje su se tad prikazivale). U 7. i 8. sezoni je serija u pojedinim nastavcima premašila gledanost nad Enterpriseom, ali samo u SAD-u.

Glavni negativci u seriji su isti kao i u filmu - Goa'uldi. To su parazitski crvi koji nastanjaju domaćine, najčešće ljude. U seriji vidimo i Jaffe, vojnike u službi Goa'ulda koji ovise o novim nedozrelim Goa'uldima koji im daju snagu.

U prvih nekoliko sezona glavni negativac je bio Raov brat Apophis. Nakon 4. sezone bilo je više različitih Goa'ulda. Neki od njih su Hathor, Sokar, Nirrti, Yu, Baal i drugi. Potkraj 5. sezone dolazi u igru Anubis, koji je glavni negativac u sljedeće četiri sezone. Osim Goa'ulda, tu su i Replikatori, neprijatelji iz nama "susjedne" galaksije, koji se prvi put pojavljuju na kraju 3. sezone.

Serija se odlikuje vrlo dinamičnom i kontinuiranom radnjom. Jedna priča se proteže kroz više desetaka nastavaka, zadržavajući pritom osnovnu ideju serije. Kvaliteti radnje doprinosi i suradnja sa američkom vojskom. Pokazali su kako bi američka vojska reagirala u određenim situacijama.

Iako serija zadržava svoju kvalitetu, već u 6. sezoni serije primjetan je odmak od realnosti priče te eliminacija efekta 'je li moguće da se to sad uistinu događa'. Dok je u 7. to već postala sporedna stvar. Ipak, serija je zadržala svoju popularnost do kraja 7. sezone. Zbog toga je napravljen novi spinoff po imenu Atlantis. U 8. sezoni se uglavnom razrješuje sva radnja sa dosadašnjim likovima, da bi nam u devetoj pripremili nešto sasvim novo. Jako pozitivna stvar je često referenciranje na Atlantis u 8. sezoni te na usklađenost na te dvije radnje.

18.05.2005 [autor: Gurmax McBlade & Tomica]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh