U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Pregled 2008. Trek godine]

Ispratili smo staru 2008. i dočekali novu 2009. godinu, pa kako nam svi mediji sa raznih strana serviraju svoje izbore za naj '08-e, red je da vam prezentiramo naš izbor događaja koji su obilježili proteklu godinu. U Trek stilu.

Najznačajnija događanja zasigurno bila su vezana uz razvoj jedanaestog filma, koji je nakon dobre dvije i pol godine od službene potvrde snimanja konačno dovršen i čeka premijeru početkom svibnja. U prošlogodišnjem osvrtu konstatirali smo da ćemo točno za godinu dana znati u kakvom je stanju franšiza, u međuvremenu je premijera filma prolongirana te pomaknuta na peti mjesec, pa ćemo uvid u kvrnu sliku franšize imati krajem proljeća kada se slegne prašina nakon prikazivanja filma.Godina je počela predstavljanjem teaser trailera u kojem smo vidjeli djelić novog Enterprisea i dobili barem malen uvid u ono što nas čeka. Drugi trailer čekali smo jedanaest mjeseci, a je li se čekanje isplatilo, ovisi o vašim dojmovima.

Dvadesetotjedno snimanje dovršeno je krajem ožujka, a ostatak godine film je bio u postprodukciji. Krajem svibnja dovršena je prva verzija filma, a prema riječima redatelja Abramsa, u posljednjim danima godine film je u potpunosti dovršen.

I već prije nego ćemo moći pogledati finalni uradak imamo osjećaj da znamo sve, a opet ne znamo ništa. Točni detalji radnje, srećom, još uvijek nisu poznati, no velik broj detalja otkriven je tokom prošle, a i pretprošle godine. Vidjeli smo novi Enterprise, doznali detaljne opise prvih minuta filma, razne špijunske fotografije sa setova... Uglavnom, bilo je uzbudljivo pratiti razvoj događaja, a ono pravo tek slijedi.

Kad je novi film u pitanju, u novoj godini nadamo se (osim samog prikazivanja filma, jasno) novom traileru (ništa službeno, no nije ga nerealno očekivati), novim fotografijama, posterima, spoilerima te mogućim nastavcima o kojima se neslužbeno govori. Sve ovisi o uspjehu na kino blagajnama.

To je to što se jedanaestog filma tiče, red je da sljedećih nekoliko redaka posvetimo ostalim događajima. Pred kraj godine oprostili smo se od još jednog člana obitelji originalne serije, prve dame i supruge tvorca Star Treka, Majel Barrett-Roddenberry. Upamtit ćemo je kao Christine Chapel u TOS-u, Lwaxanu Troi u TNG-u i DS9-u te glas brodskih računala u svim serijama i pet filmova. Uskoro i šestom, pošto je posudila glas i Enterpriseu u novom filmu.Remasteriranje originalne serje, projekt koji je počeo 2006. godine, završen je u studenom prošle. Iako je propast HD-DVD standarda dovela u pitanje izlazak 2. i 3. sezone na DVD-u, obje su ipak izašle tokom godine.
Protekle je godine najpopularniji i najpoznatiji fan projekt, New Voyages, okrenuo novi list te najavio promjenu imena u Star Trek Phase II, preuzevši tako naziv propalog Trek projekta koji je kasnije postao osnova za prvi film. Potkraj godine izašla je epizoda "Blood and Fire, Part 1", četvrta po redu, a njen nastavak će vjerojatno uslijediti ove godine. Tek nakon nje slijedi spomenuti iskorak prema drugoj fazi, i to u epizodi "Enemy: Starfleet", kada bismo trebali vidjeti refitirani Enterprise.
Spomenimo i Star Trek: Of Gods and Men, projekt Tima Russa u kojem između ostalih glume i Nichelle Nichols, Walter Koenig, Grace Lee Whitney, Alan Ruck, Chase Masterson te Gary Graham. Mini serija sadrži tri polusatne epizode, od kojih su posljednje dvije objavljene u ožujku, odnosno lipnju 2008.Posljednja na redu, ne nužno najmanje atraktivna, je MMORPG igra Star Trek Online. Nakon što je početkom godine Perpetual otpustio čitav razvojni tim STO-a, projekt je ipak opstao te se nastavio razvijati pod palicom Cryptic Studiosa, koji je otkupio licencu, ali ne i kod igre, pa je projekt praktički krenuo od nule. Da se ne poveselite prerano, službenog datuma izlaska nema, tek se spominje okvir unutar tri godine.To je, nadamo se, to. Valjda nismo nešto važno propustili, znamo da nismo bili redoviti sa vijestima cijele godine koliko biste (a i mi) željeli, no nadamo se da ćete nas pratiti i u godini koja je pred nama. Želimo vam sve najbolje u 2009. godini, i da zajedno uživamo u nadolazećem filmu.

01.01.2009 [autor: Krešimir Vinšćak]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh