U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Povijest brodova imena Enterprise]

HMS Enterprise - L'Enterprise

Prvi poznati mornarski brod pod imenom Enterpirse, bio je mali ratni brod sa 24 topa. Točnije bio je to francuski mornarički brod imenom L'Enterprise, koji je u svibnju 1705. godine zapljenjen od strane Britanaca. Tada mu je ime promjenjeno u HMS Enterprize (često HMS Enterprise). HMS Enterprise je plovio Sredozemnim morem pod zapovjedništvom J.Paula, sve dok kapetan nje postao W. Davenport, 19. svibnja 1707. Uništen je 12.listopada 1707.godine kod Thorntona, Engleska.

Ovaj brod se pojavljuje u uvodnoj špici serije Enterprise. Također postoji slika toga broda, koja se nalazi u uredu kapetana Archera na brodu USS Enterprise, NX-01.
HMS Enterprise

Britanska kraljevska mornarica je imala deset brodova koji su nosili imena Enterprise ili Enterprize.
HMS je bila skraćenica od riječi "Her/His Majesty's Ship".

HMS Enterprize - drugi brod s tim imenom, imao je 40 topova, a porinut je bio 1709. godine

HMS Enterprize - treći brod s tim imenom, otet je od Španjolaca 1743.godine na Sredozemnom moru. U službi je bio kao remoker do 1748.godine kada je prodan Minorci.

HMS Enterprize - četvrti brod s tim imenom, porinut 1718. Brod je nosio 50 topova, a početno ime mu je bio HMS Norwich. 1744.godine je promjenjeno ime u HMS Enterprize sa 44 topa. Patrolirao je Karibima do 1748. godine, od 1756. do 1764. godine je bio pratnja brodovima na prekoatlantskim putovanjima.

HMS Enterprize - peti brod s tim imenom, porinut je u kolovozu 1744.godine. Zapovjedni brod Kraljevske mornarice.Kao krstarica, pratnja konvojima i za prijevoz zarobljenika u službi Kraljevske mornarice bio je do 1807.godine.

HMS Enterprize - šesti brod s tim imenom, porinut 1848. godine. Bio je trgovači i istraživački brod, posebno je bio opremljen za putovanja do Artika, do kojega je išao dva puta. 1848. - 1849. kada je kapetan bio James Clark Ross, putem preko Atlantika i drugi put 1850. - 1854. preko Tihog oceana i Beringovog prolaza. Kasnije je služio za prijevoz ugljena. Prodan je 1903. vgodine.

HMS Enterprize - sedmi brod s tim imenom, porinut 1864. godine. Bio je ratni remoker, služio je u Mediteranskoj floti do 1871. kada je stavljen u rezerve, a kasnije 1884. je prodan.

HMS Enterprize (D52) - osmi brod s tim imenom, porinut 1919. godine. Bio je laka krstarica Emerald klase, a u službi Kraljevske mornarice je bio tokom Drugog svjetskog rata. Enterprise D52 primio je nekoliko odličja za svoju službu: za službu u Atlantiku 1939. i 1940., za sudjelovanje u Norveškoj 1940., za službu u Biskajskom zaljevu 1943. i za Normandiju 1944. 1946. godine stavljen izvan službe i rastavljen.

HMS Enterprize(A71) - deveti brod s tim imenom, porinut 1959. Bio je istraživački brod, jako popularan u Engleskoj. Postao popularan kao "The Starship" nakon prikazivanja Star Treka. 1985. godine je prodan.

HMS Enterprize (H88) - deseti brod s tim imenom, porinut 2002. godine. Istraživački brod, posebno namjenjen za vojne svrhe prikupljanja oceanografskih i hidrografskih podataka.


USS Enterprise CVN-65

USS Enterpirse CVN-65 je prvi nosač aviona na nuklearni pogon u kojeg je izgradila američka mornarica. U sastavu Šeste flote američke mornarice je od 25. studenog 1961. godine. Služio je kao podrška američkim jedinicama za vrijeme Vijetnamskog rata, kao i za vrijeme borbe američke vojske protiv talibana u Afganistanu 2001. godine. Enterprise je dug 342 metra, a to ga čini i najdužim nosačem aviona na svijetu. Može ponjeti oko 90 aviona i helikoptera, među kojima su F-18 Horneti i F-14 Tomcat i S-3 Viking. Posadu mu čini 4.800 ljudi, među kojima je i 250 pilota. Nosač je naoružan sa dva raketna lansera Sea Sparow i RAM, dva protuavionksa topa i sa dva Phalanx CIWS anti-projektilska lansera.

U svojoj službi doživio je dvije tragedije. Na putu prema Vijetnamu u siječnju 1969. godine u blizini Havaja, prilikom ukrcaja bombi na avion F-4 Phantom, jedan projektil je eksplodirao. Vatra je zahvatila druge avione, čije su bombe i projektili počele eksplodirati. Za gašenje požara trebalo je nekoliko sati. Poginulo je 27 članova posade, a oko 120 ih je ozlijeđeno. Uništeno je 15 aviona. Druga nesreća se dogodila tijekom noćnog slijetanja na Atlantiku u studenom 1998. dva su se aviona sudarila na pisti. Jedan je pao u more. Šestorica članova posade, iz oba aviona, katapultirala su se iz letjelica - jedan je sletio na radar nosača aviona, jedan u more. Četvorica iz aviona koji je pao u more su poginula. Nađeno je samo jedno tijelo.

Enterpriseov nadimak je, kao i od njegovog predhodnika "Big E", također ima i druga dva nadimka "Tri četvrtine milje dug otok" i "Putujući Černobil". USS Enterprisovo povlačenje iz službe je predviđeno za 2014. – 2015. godinu, točna godina ovisi o stanju nuklearnog reaktora. Što će se dogodit sa USS Enterpriseom kad dođe u mirovinu se još točno ne zna.
Space Shuttle Enterprise OV-101

Enterprise OV-101 je prvi NASA-in šatl. Gradnja mu je započeta 1974.godine, a završena je 1976.godine. Ovaj šatl nikada nije bio u svemiru, nego je koristio kao testno vozilo. Nije imao toplinsku izolaciju kao drugi šatl Columbia. Razlikuje se od ostalih šatlova po izgledu, masi trupa šatla i krila. Prvobitno je ime OV-101 trebalo bit Constitution, ali zbog navale pisama od fanova serije Star Trek, ime je promjenjeno u Enterprise, po istoimenom brodu serije.

Enterprise je trebao poletjeti poslije prvog orbitalnog leta šatla Columbie. Ideja je bila da se OV-101 malo promjeni i da može letjeti kao drugi šatl u svemir, ali se uvidjelo da se to ne ispalti pa je izgrađen treći šatl Challenger. Nakon nesreće Challengera 1986. godine također je aktualizirana ideja da se Enterprise modificira pa da može poletjeti, ali umjesto toga izgrađen je Endeavour.

Nakon svih testnih letova Enterprisea, dijelovi šatla su izvađeni te upotrebljeni na drugim šatlovima. Enterprise je postao muzejski primjerak, trenutno se nalazi u National Air and Space Museum's Steven F. Udvar-Hazy Centeru u Washingtonu D.C.
VSS Enterprise

VSS ("Virgin Space Ship") Enterprise je prvi komercijalni svemirski brod koji bi trebao poletjeti tokom 2009. godine Proizvođač i konstruktor ovoga svemirskog broda je tvrtka "Virgin Galactic", koju vodi Richard Branson, u suradnji sa Mojave Aerospace Ventures. VSS Enterpirse će moći ponjeti u svemir 6 putnika i 2 pilota, beztežinsko stanje ćete moći iskusiti 7 minuta, dok će let trajati 2.5 sata. Postići će maksimalnu visinu od 109.73 kilometra, što je rekord u komercialnim suborbitanim letovima(do sada 100km), postići će brzinu od 3 Macha. Lansiranja će se obavljat sa Virgin Galactic lansirne rampe blizu Uphana u Novom Meksiku.

SpaceShipTwo je prototip već iskušane letjelice SpaceShipOne, samo što je poboljšana tako će moći letjeti više i biti duže u podorbiti od svog predhodnika. Kabina za posadu je visoka 1.2 metra sa 2.1 metrom širine. Naručeno je pet takvih letjelica. Cijena jednog leta sa trodnevnim treningom će biti oko 208.000 američkih dolara (oko 1.000.000 kuna).

VSS Enterprise je dobio ime po USS Enterpriseu NCC-1701 iz serije Star Trek. Richard Branson je ponudio William Shatneru besplatnu kartu za let u VSS Enterprisu, ali ju je "kapetan" odbio.
USS Enterprise XCV 330

Ovim brodom iz stvarnih brodova zalazimo u one viđene u Star Treku.

O postojanju ovoga broda nema mnogo. Zna se da je to bi Zemaljski svemirski brod oko 2143.godine, te da je portret broda bio na USS Enterpriseu NCC-1701-A. Na slikama se vidi naziv i oznaka broda, a izgledom podsjeća na vulkanske brodove iz sredine 22. stoljeća.

Oznaka XCV kao i prefiks USS mogle bi prikazivati da se radi o američkom svemirskom brodu, jer sve do osnutka Federacije 2161. su postojale državne oznake brodova (Velika Britanija HMS, Rusija VK), pa bi se moglo zaključit da je riječ o američkom brodu, dok X predstavlja riječ eksperimentalni (eXperimental, eng.), dok CV je koristila američka mornarica u označavanju nosača zrakoplova.
Enterprise NX-01

Prvi ljudski Warp 5 svemirski brod, klase NX. Projekt koji su započeli Zefram Cochrane i Henry Archer, dvije najistaknutije osobe u projektu koji se razvijao u Warp Five kompleksu na Zemlji. Prije klase NX ljudski brodovi su bili ograničeni na brzine do Warp 2.

Enterprise NX-01 je porinut 12. travnja 2151. pod zapovjedništvom Jonathana Archera, Henryeva sina. Brod je lansiran tri tjedna prerano zbog incidenta kod Broken Bowa u kojem je teško ranjen jedan Klingonac te je morao biti odveden na Qo'nos. Iako je vulkansko izaslanstvo oštro protestiralo ovoj odluci smatrajući kako čovječanstvo još nije spremno na izazove koji ih čekaju izvan svog sustava, Enterprise je ipak lansiran, uz postavljanje podzapovjednice T'Pol kao vulkanskog promatrača na brodu.

Enterprise je išao dalje od bilo kojega zemaljskog broda do tada. Iako putovanje nije bilo u potpunosti u nepoznato, pošto su imali vulkansku bazu podataka sa svim poznatim zvijezdanim sustavima. Istraživanje Enterprisea NX-01 je imao povijesni značaj u nekoliko važnih događaja. Otkrili su postojanje Vremenskog hladnog rata, vratili su se na prvu ljudsku koloniju Terra Nova, uplitali se u neprijateljstvo između Andorijanaca i Vulkanaca, stupili su u kontakt sa prvim ne-tjelesnim bićima, pronašli ljudsko pleme u Delfijskom prostranstvu, sudjelovali u borbi sa Nadljudima i ono najvažnije, Enterprise NX-01 je sudjelovao u stvaranju prvoga saveza između Vulkanaca, Andorijanaca i Telarita. Posada Enterprisea je stupila u kontakt sa više od 35 vrsta na svojoj desetogodišnjoj misiji istraživanja svemira.

Enterprise NX-01 je izašao iz aktivne službe 2161. godine, te od tada ima svoje mjesto u Federacijskom muzeju.

» Više o Enterpriseu NX-01
USS Enterprise NCC-1701

Možda i najslavniji brod pod tim imenom. Enterprise NCC-1701, klase Constitution, lansiran 2245. godine iz brodogradilišta San Francisco u orbiti Zemlje. Prvi kapetan je bio Robert April, zatim Christopher Pike. Opremljen za istraživanje dubokog svemira, a ima 14 znanstvena laboraorija.

Legendaran status je dobio za vrijeme petogodišnje misije kapetana Jamesa T. Kirka, od 2264 do 2269. godine. Orginalni Enterprise je popravljan nekoliko puta za vrijeme svojeg djelovanja, najviše 2270. godine, kada je pretrpio kompletnu obnovu. Brod je uništen 2285.godine kako ne bi pao u ruke Klingonaca.

U svojih 40 godina službe, sudjelovao je u mnogo prvih kontakata, sukoba sa Klingoncima i Romulancima, putovanja kroz vrijeme i paralelni svemir. Enterprise je otkrio dvije vrste živih bića koje se temelje na siliciju, Hortu i Ekskalibane. NCC-1701 i njegova posada su bili na prvoj crti sukoba sa Romulancima i Klingoncima.

» Više o USS Enterpriseu NCC 1701
USS Enterpriseu NCC 1701-A

Enterprise-A je bio drugi federacijski brod pod imenom Enterprise. Klasa je Constitution, ali obnovljena, sa mnogim prednostima, obzirom na staru klasu.

Most je uvelike promijenjen te je postao prostraniji, a i brodski računalni sustav je moderniziran. Časnička prostorija se nalazila na drugoj palubi i bila je mjesto sastanka užeg vrha zapovjednog lanca na brodu. Rekreacijske prostorije su dodatno povećane i unaprijeđene te rekreacijska soba bila mnogo prostranija i komfornija. Bolnica je unaprijeđena novim dijagnostičkim stolovima te mogućnošću stavljanja ljudi u stazu.

Strojarnica je dio broda koji je pretrpio vjerojatno najveće promjene. Strojarnica se nalazila na 14 i 15 palubi. Hangar je bio smješten na palubi 18 i bio je uvelike proširen u odnosu na staru Constitution klasu.

Sagrađen je u brodogradilištu San Francisco, a lansiran je iz orbite Zemlje 2286. godine, samo nekoliko mjeseci nakon uništenja USS Enterprisea. Kapetan Enterprisea-A je također kapetan James T. Kirk. Iako nije bio spreman za moguću borbu sa drugim brodovima, Enterprise je 2287. godine krenuo razriješiti talačku krizu na Nimbusu III. Također, Enterprise-A je sudjelovao u povijesnom događaju, potpisivanju Khitomerskog sporazuma, između Klingonskog Carstva i Federacije. Ubrzo nakon Khitomera, Enterprise-A je povučen iz službe, 2293. godine.

» Više o USS Enterpriseu NCC 1701-A
USS Enterpriseu NCC 1701-B

Treći federacijski brod koji nosi ime Enterprise i oznaku NCC 1701, sa dodatkom slova "B". Prvo isplovljavanje je bilo 2293, kada je napustio brodogradilište u orbiti Zemlje. Enterprise-B je klase Excelsior, a kapetan mu je John Harriman. To je trebalo biti pokusno putovanje do Plutona i nazad na kojem su gostovali kapetan James T. Kirk, Mongomery Scott i Pavel Chekov. Nakon isplovljavanja brod prima poziv u pomoć od dva El-Aurianska broda, koja se nalaze na putu ka Zemlji, a uhvaćeni su u anomaliju zvanu Neksus. Enterprise je kao najbliži brod krenuo u pomoć, te uspio spasiti 47 putnika, ali biva oštećen u susretu sa anomalijom. Smatralo se da je kapetan Kirk poginuo u ovoj akciji spašavanja.

» Više o USS Enterpriseu NCC 1701-B
USS Enterprise NCC 1701-C

Brod klase Ambassador, koja je razvijena početkom 24.stoljeća, te je postala nasljednikom Excelsior klase, dotadašnjeg ponosa Flote. Ambassador je (kao i Galaxy nakon njega) postavio nove standarde kako u naoružanju, tako i u udobnosti smještaja. Njegov prethodnik Excelsior je bio 11% kraći te 58% uži od svog nasljednika. Dizajniran je kao admiralski brod, sa najvećim mogućim komforom te diplomatskim kabinama za potrebe smještaja stranih diplomata za vrijeme pregovora.

Godine 2344. Enterprise-C prima poziv u pomoć sa klingonske postaje u blizini Naredre III, koja je napadnuta od strane romulanskih brodova. Enterprise-C tjekom bitke biva prebačen 22 godine u budućnost, kroz neku vrstu vremenskog procjepa. Na taj način se stvorio alternativni povijesni pravac, u kojem Federacija ratuje sa Klingoncima. Enterprise-C je jako oštećen, a njegov izlazak iz procjepa je primjetio Enterprise-D, te mu pomaže sa popravcima. Tijekom propravaka, oba broda napadaju Klingonci, a kapetanica Enterprisea C, Rachel Garrett, pogiba. Brod pruzima jedini viši časnik broda Richarad Castillo, te vraća pod zaštitom Enterprisea-D, Enterprise-C kroz procijep u godinu 2344.

O glavnoj bitci kod Naredre III se malo zna, no brod je uništen kako bi zaštitio klingonsku postaju. Klingonce je taj čin žrtvovanja federacijske posade impresionirao te je uspostavljen prijateljski odnos Klingonskog Carstva i Federacije.

» Više o USS Enterpriseu NCC 1701-C

USS Enterprise NCC 1701-D

Enterprise-D lansiran iz orbitalnog brodogradilišta Utopia Planitia u orbiti Marsa, godine 2363. To je Galaxy klasa brod, sa 42 palube i sa preko 1000 posade i civila, mogao je dosegnuti brzinu warp 9.9. Enterprise-D je bio ponos Federacije, a njime je zapovjedao Jean Luc Picard. Njegova misija je bila istaživanje dubokog svemira i diplomacija.

Enterprise-D je bio teško oštećen tijekom borbe sa Borgom, godine 2367, kada je kapetan otet i asimiliran, te kasnije spašen od strane posade. Sudjelovao je i u Klingonskom građanskom ratu, kada je uspješno zaustavljena umješanost Romulanaca u pomaganju kući Duras da dođu na vlast.

Na kratko 2369. je brodom zapovijedao kapetan Edward Jellico, zbog odlaska kapetana Picarda na tajnu misiju na planetu Celtris III.

Enterprise-D je uništen 2371. godine.

» Više o USS Enterpriseu NCC 1701-D
USS Enterprise NCC 1701-E

Jedan od najnaprednijih federacijskih brodova u 24.stoljeću, Enterprise-E, šesti brod koji nosi to ime i oznaku, je lansiran 2372. godine iz brodogradilišta San Francisco u orbiti Zemlje. Enterprise-E je brod Sovereign klase, sa 685 metara dužine, 24 palube, 12 fazora i 5 torpednih cijevi.

Kapetan Enterprisea-E je Jean Luc Picard, koji je preuzeo zapovijedništvo odmah nakon lansiranja.

» Više o USS Enterpriseu NCC 1701-E
USS Enterprise NCC 1701-J

Jedan od "budućih" Enterprisea, po oznaci "J" možemo zaključiti da je to deseti brod u liniji. O Eneterpriseu-J se malo zna. Prikazan je u epizodi treće sezone Enterprisea, "Azati Prime". Klasa ovog broda, kao i spesifikacije nisu poznate.

» Više o USS Enterpriseu NCC 1701-J


28.12.2008 [autor: Luka Balković [Locutus DM]]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh