U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Sferakon 2006]

Dvadeset i osma po redu konvencija znanstvene fantastike je napravljena imajući na umu rastuću popularnost drugih konvencija kao što je Istrakon. Iako su ove izjave možda malo pretjerane, ne možemo reći da se ovogodišnji Sferakon nije u znatnoj mjeri promjenio. Ove godine je na Sferakonu bio i autor ovog članka, uz pratnju nekolicine članova našeg foruma, te u pokroviteljstvu Udruge ljubitelja Zvjezdanih Staza - USSCroatia.


Dojam

Atmosfera je u petak bila izvrsna, a kad je autor ovog teksta uletio na FER uhvatila ga je nevjerica da je promašio lokaciju. Naravno, svi su odradili izvrstan posao oko održavanja atmosfere onakvom kao na početku, a svakako bi trebalo pohvaliti naše tehničke realizatore koji su se pobrinuli da se uvijek pušta dobra glazba na štandu.

Program je bio ove godine prebogat i za sve one koji su išli na Sferakon prošlih godina, ove je godine (barem za mlade) program bio barem dva reda bolji i čak imam dojam da se isplatilo dati 70 kuna za trodnevnu ulaznicu. Što se našeg predstavnika tiče sve je fino organizirano, unatoč dojmu da se previše toga planiralo, a da stvar nije šljakala na realizaciji.

Svidjelo nam se što se Sferakon poklopio sa uskršnjim praznicima, pa je vjerojatno i to razlog što je ove godine došlo puno više mladih. Dodjela Sfere je bila vrlo zanimljiva i unatoč tome što se događalo prošlih godina (forsiranje na odlazak), ove godine je event jako dobro prošao. Pogotovo nam je drago što nisu forsirali odlazak, pa je shodno tome i zadovoljstvo dodjelom bilo bolje. Umjesto toga fino su nas zamolili što je rezultiralo boljim prihvaćanjem događaja, pa je, naravno, i pljesak bio jači nego prošlih godina.


Predavanja i događaji

Predavanje o Makijima je bilo jako dobro napravljeno i s obzirom da je ovo prvo javno predavanje našeg člana, moram odati pohvalu na uloženom trudu i solidnoj pripremi. Nažalost, zbog silnih obveza, predavanje o Borg Kolektivu nije najbolje realizirano. Postojao je problem vremena pa predavanje o Star Wrecku nije bilo održano, što nije razlog da neće biti nešto o tome napisano. Predavanje o Maquisima i o Kolektivu su samo početak ovakvih predavanja. Jasno je da još treba raditi na njima, ali dali smo dobar početak ovakvog vida komuniciranja, barem što se Udruge tiče. Predavanje o "Misteriji broja 47" također nije bilo održano, zbog, kao što smo već rekli, prenatrpanog programa, pa se nije stiglo realizirati.

Svakako dobar dio je bio okrugli stol o mentalitetu ljudske rase u Star Trek svemiru, a iako je rasprava otišla u totalno krivom smjeru (a kad ne ode), ipak smo neke stvari i iskustva uspjeli razmjeniti. Što je pohvalno za nas svađalice. Zbog preklapanja, autor ovih redaka nije posjetio predavanje o Parapsihologiji u SF-u, ali kao što smo već napomenuli stvarno je bilo previše programa da bi sve uspjeli pohvatati.

Kviz Milijunaš je bio jako dobro realiziran, a šteta je stvarno što je pojačalo otišlo u vječna lovišta jer bi i u subotu okupili jako puno ljudi. Igra se bazirala na modificiranoj verziji ST Trivije (kreator igre je Nenad Hukavec a.k.a Mr. Spock; možete je naći u našem download odjeljku i njegovom siteu), sa neznatno izmjenjenim pitanjima (bilo je mnogo toga vezano uz poznavanje USSCroatie). Naravno, natjecati su se mogli samo oni kada su prošli "najbržu guzicu" (prilično slično staroj igri tko prvi sjedne na stolac). Od ostalih događaja na štandu udruge USSCroatia, bilo je tu "prodavanje zemlje sa Vulkana i darivanje bajoranske siročadi ili za oblačenje golih žena sa Ferenginara". Već klasična tombola u kojima su posjetitelji mogli dobiti nagrade je također bila tu.

Program ostalih udruga je također bio zanimljiv, a svakako bismo spomenuli SW duel svjetlosnim mačevima u kojima su očito Trekkiji imali bolje poznavanje Sile nego Warseri. Cilj je bio protivnika sa povezanim očima tri puta dodirnuti mačem, a da bi stvar bila zanimljivija, svaki par je imao svog sugovornika koji mu je pokazivao put sile jednostavnim riječima lijevo, desno, okreni se, pazi dolje i slično. Naravno, autor ovog teksta je potukao sve do koljena (sa 3:0) osim finalista, također Trekkija, 15-17-godišnjeg Juraja koji ga je potukao 3:2 u finalu. Ironija je bila što je mladi Padawan koji je branio boje Warsera izgubio u prvom krugu. Pobjednik je dobio mogućnost izvlačenja tri nagrade iz tombole, a naš Juraj je dobio SW fanzin. Što se tiče duela, on je sniman, pa je autor ovih redaka navodno završio na Novoj TV i to u dvije emisije - Red i Dnevniku (prema riječima kolega sa fakulteta).


Projekcije

Nedjelja je bila rezervirana za projekcije filmova, a osim već poznatih i razvikanih naslova: Star Wreck: In The Pirkening i Periode I: (T)Raumschiff Surprise tu je bilo i nekoliko jako dobrih klasika. Nažalost, nedjelja je bila rezervirana za druge planove pa ne mogu svjedočiti da li su filmovi održani, ali htjeli bismo napomenuti da je odabir filmova ove godine bio odličan. Tu je još bio i Aeon Flux crtić tj. nekoliko izabranih epizoda, prema kojem je snimljen i film iz 2004. godine i vrijedilo je i njega pogledati (ako je naravno bio pušten). Napomenuli bismo još da ove godine nije bilo projekcija na štandu Udruge, što je rezultat nepojavljivanja novih epizoda, ali sam repertoar Sferakona je bio dobar da bi bilo potrebe za ovako nečim.

Sve u svemu ovogodišnji Sferakon je bio vrlo veliko osvježenje u odnosu na prethodne godine, a iako se s drugima slažemo da još treba raditi na programu i organizaciji, uglavnom je to samo stvar poliranja već solidno uspostavljenog koncepta. Svakako treba napomenuti da su udruge živnule, a da unatoč tome što neki nisu imali program koji su najavljivali, dobro je znati da se stvari ipak kreću u pravom smjeru. Možemo samo poželjeti da će Sferakon 2007 biti još bolji, veći i zanimljiviji od ovoga, pa da ćemo uskoro konkurirati vodećim europskim konvencijama ovog tipa.

Autor ovog članka trebao je održati predavanje o Borgu kao kolektivu, te Star Wrecku. Kao što smo spomenuli, prvo predavanje (zbog vremenskog ograničenja) nije bilo baš najbolje realizirano, a drugo uopće. (nazivi predavanja ujedno su i linkovi za download prezentacija)

(Slike korištene u članku preuuzete su, s dopuštenjem, sa sitea USS Croatie. Kompletnu galeriju slika možete pogledati ovdje.)

26.04.2006 [autor: Tom'cA T. Perić]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh