U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Svijet zmajeva i svemirskih brodova]

Mašta je osobina koja obilježava ljudsku vrstu od njezinih najranijih početaka. Najstarije ljudske kulture, poput babilonske, egipatske ili grčke imale su priče o svojim junacima, njihovim nenadmašnim podvizima i herojskim djelima. Današnji svijet u mnogome se razlikuje od tih davnih vremena – imamo razvijenu tehnologiju koja je svijet učinila neprepoznatljivim u odnosu na vrijeme Homerovih junaka. Ipak, potreba za junacima koji su kadri za izvanredne podvige i plemenita djela možda nikada nije bila veća.

Današnje generacije odrastaju na pričama o Harry Potteru i Tolkienovom Gospodaru prstenova, računalnim igricama poput Warcrafta i Final Fantasyja. Najveći kino hitovi također pripadaju fantasy i science fiction žanru – zadnjih smo godina živjeli u tolkienovskoj groznici s nestrpljenjem iščekujući nastavke "Prstenove" trilogije, malog čarobnjaka Harry Pottera također smo susreli na velikome ekranu, a tu su bile i prve tri epizode Lucasove sage Star Warsa. Star Trek je doživio povratak na male ekrane 2001. godine, sa novom serijom Enterprise, koja doduše nije požnjela uspjeh kao prethode, pri čemu su razlozi bili brojni, ali se može reći da se broj fanova neuništivog Treka povećava iz dana u dan. Pored nevdenih primjera, tu je još mnoštvo naslova science fiction i fantasy žanra. Ponekad nam se čini shvatljivim da u ovakvome opusu mašte uživaju djeca, ali nam nije jasno kako i zbog čega nastavlja oduševljavati odrasle ljude. Dok odrastamo uživljavanje u izmaštane svijetove, identificiranje s junacima ili pak negativcima pomaže nam da promislimo što želimo i također što ne želimo postati kad odrastemo.

Kada odrastemo, svijet mašte sigurno je mjesto na kojemu možemo izraziti sve one emocije koje u stvarnome svijetu ne bismo smjeli. Životi nam se vrte oko plaćanja računa, škole ili radnoga mjesta, komuniciranja s velikim brojem ljudi koji su nam često izvor stresa i frustracije – zapravo svijet je postao toliko složen, preplavljen značenjima, informacijama, kontradiktornim porukama, da je bijeg u neki jednostavniji svijet, gdje je jasno tko pripada dobrim, a tko lošim momcima postala sve izraženija pishička potreba. Na nekom drugom planetu ili u galaksiji "far, far away" vrlo je jasno tko je moralan i dobar, kome treba pomoći, a koga pobijediti. Trijumf dobra nad zlom donosi nam osjećaj ushićenja, olakšanje, pražnjenje nagomilanih negativnih emocija. Ne postoji dilema o opravdanosti borbe protiv Borga - gledajući Star Trek - The First Contact uživjeli smo se u nastojanja kapetana Picarda i njegove posade, željeli smo nadmudriti nadmoćnijega neprijatelja; uživali smo u konačnoj pobjedi. Zemlja je bila spašena, podvig izveden, i sami smo, gledajući film bili pobjednici, a to je snažan osjećaj koji donosi ispunjenje. Borba protiv zamišljenih protivnika i pobjeda nad njima pomaže nam navigirati kroz brojne životne oluje, pa i pobijediti ništa manje strašne unutarnje neprijatelje.

Junacima skandinavskih saga često je u usta stavljana sljedeća rečenica: "Još nisam učinio ništa sage vrijedno". Kroz te velike pripovijesti obični ljudi, ograničenih sposobnosti i dosega, postajali su junaci počinivši neko djelo koje bi nadilazilo i njih same. U svojim svakodnevnim životima često smo sami sebi tako obični, a naša djela i svakodnevni podvizi čine nam se maleni. Junaci priča pred kojima je neki golemi zadatak, poput Tolkienova Froda ili kapetanice Janeway iz Star Trek - Voyagera potrebni su nam da bismo na neki način svojim svakodnevnim podvizima dodali veći značaj. Saživivši se s njihovim podvizima i sudbinama postajemo dijelom nečega većeg, a to nam daje snagu i hrabrost.

Zanimljivo je da je gledanost Star Trek Enterprisea nešto porasla u trećoj sezoni prikazivanja. Upravo u toj sezoni započinje bitka protiv tuđinske vrste koja namjerava potpuno uništiti Zemlju i ljudsku rasu, što je seriji (osim pojačanog i kvalitetnijeg angažmana autorskog tima, koji je nažalost došao prekasno za samu seriju) dalo novu dimenziju - junački pothvat koji je stajao pred posadom prvog zemaljskog međuzvjezdanog broda. Upravo u ovom dijelu serije, tijekom kojeg su se gledatelji mogli uživjeti u borbu s neizvjesnim ishodom, protiv neprijatelja koji je nadmoćniji i kojeg se nekako mora zaustaviti; ostvarene su najzanimljivije i najuzbudljivije epizode.

U Star Treku posebnu pojavu zauzima takozvani "paralelni svemir" (mirror universe). U njemu su likovi koje otprije poznajemo izvrnuti, potpuno suprotni onome što smo navikli vidjeti - pri tome su pozitivni likovi koji su nam u "regularnom" svemiru uzori, ovdje moralno izopačeni; svoje suštinske suprotnosti. Većina gledatelja voli MU epizode; vjerojatno zato što, osim dobre ironije i kreativne širine, nude već spomenuto testiranje vlastite prirode. Uz pomoć njih možemo zamisliti što naši junaci, odnosno mi sami, nikada ne bismo željeli postati.

Naša nam mašta pomaže cijeloga života - da ne izgubimo "pravi put"; te da se oslobodimo osjećaja težine i besmisla. Iz tog razloga ona nije rezervirana samo za djecu; svi bismo ju trebali njegovati i u njoj uživati. Osim što nas potiču da razmišljamo o znanosti, ljudskoj vrsti kao cjelini i Svemiru općenito, serije poput Star Treka dopuštaju nam uvid u vlastitu prirodu; u sve ono što želimo, možemo i o čemu sanjamo.

16.01.2006 [autor: Danka Marić]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh